Nu je 15 weken zwanger bent, begin je steeds meer een zwanger lijf te krijgen. Nouja, beter gezegd, je begint het nu ook eindelijk goed te zien. Je buik groeit hard. Mooi toch! Je baby wordt gevoelig voor licht en duikelt alle kanten op in je buik.

15 weken zwanger: wat gebeurt er nu met jou?

3 maanden, 2 weken
2e trimester

Jij bent gemiddeld zo’n 2 tot 4,5 kilo aangekomen. Je baby weegt nog geen 100 gram. Is dat dan allemaal vet? Nee zeker niet, vruchtwater, de placenta, de gegroeide baarmoeder: dat weegt allemaal mee natuurlijk. Je komt de komende weken gemiddeld een halve kilo per week aan. En het mooie is, die kilo’s verlies je straks grotendeels ook weer bij de geboorte. Bekijk ook het artikel over gewichtstoename. 1 ding: ga nooit afvallen of lijnen. Dat is schadelijk voor je kindje. Gezond en gevarieerd eten is goed.

Nu je 15 weken zwanger bent, is je energie terug en waarschijnlijk je libido ook. Je partner kan hier wel moeite mee hebben. Seks is best een beetje gek voor hem. Misschien heeft hij angst om de baby pijn te doen. Leg hem vooral uit dat dit geen kwaad kan en dat de baby niet door heeft wat er gebeurt.

15 weken zwanger: symptomen en kwalen

Het kan zijn dat je al kortademiger wordt. Dit komt doordat de longen minder ruimte krijgen. Je hart moet harder werken doordat de hoeveelheid bloed toeneemt. Het slaat nu zo’n 15 tot 20 keer per extra per minuut.

We hebben al veel zwangerschapskwalen eerder besproken. Bekijk hier het totale overzicht met daarbij handige tips.

15 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte: 11 cm, zo groot als een navel sinaasappel
Gewicht: 90 gram

Het hoofdje is zo groot als een knikker. De handjes als erwtjes. Je baby vertoont acrobatenkunsten op dit moment. Hij is volop nieuwe kunstjes aan het uitproberen door zijn net uitgevonden spieren. Hij schopt als Ronaldo maar jij voelt er zeer waarschijnlijk nog niets van. Dat komt pas rond week 1822.

Verder als je 15 weken zwanger bent:

  • Je baby wordt gevoelig voor licht. Je kindje kan nog niets zien, maar is al wel gevoelig voor licht
  • De oren zitten nu netjes aan de zijkant
  • De ogen zitten nu aan de voorkant
  • De smaakpapillen ontwikkelen zich

15 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Maak een baby uitzet lijst
  • De combinatietest: tussen de 11e en de 15e week kun je de combinatietest uitvoer. Er wordt hier gekeken naar de dikte van de nekplooi en een bloedonderzoek. De uitslag geeft de kans weer dat je een kindje krijgt met het syndroom van Down. We hebben hier al eerder over gesproken. Mocht je dit nog willen doen, dan moet dit deze week
  • Plan je zwangerschapscursus. Dit helpt je straks echt. Al is het voor je zelfvertrouwen vlak voor de bevalling
  • Zorg goed voor je tanden. Je tandvlees is gevoeliger, maagzuur is ook niet super fijn voor hen. Poets en flos een keertje extra. Bezoek de tandarts
  • Heb jij de gratis babydozen al besteld?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: