Het 2e trimester gaat van start. Je bent 14 weken zwanger! Dit wordt door veel zwangeren de gouden zwangerschapstijd genoemd. Tijd om leuke dingen te doen en je to do’s af te werken. De hersenen van je baby kunnen nu de spieren aansturen. Dus zwaait je baby nu op de echo, dan is dat geen impuls maar een bewuste beweging. Daarnaast krijgt je baby een vachtje. Oftewel haartjes over het hele lichaam. Zo wordt het beschermd tegen het vruchtwater.
14 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?
3 maanden en 1 week
2e trimester
Welkom in het 2e trimester. Het trimester dat door de meeste vrouwen gezien wordt als de mooiste tijd. En dat is niet voor niets. Je krijgt steeds meer energie nu je 14 weken zwanger bent. De meeste zwangere vrouwen worden ook minder misselijk. Het is de tijd om leuke dingen te doen en to do’s af te werken. Geniet ervan!
Je borsten worden misschien ook wat minder gevoelig, maar de grootte blijft natuurlijk. Misschien ook leuk voor je partner ;-). Veel vrouwen krijgen nu ook complimentjes over hun uiterlijk. Je krijgt namelijk dikker haar, een glanzende huid en eventuele rimpeltjes vervagen (als je deze al had).
De baarmoeder is nu zo groot als een kleine meloen. Je ziet waarschijnlijk wel een bolletje als je op je rug ligt. Wat ook leuk is, het wordt tijd om te gaan shoppen. Voor jezelf en misschien ook al voor je baby. Bekijk even welke baby kledingmaten je nodig hebt of wat de baby uitzetlijst inhoudt.
14 weken zwanger: symptomen en kwalen
De zwangerschapsstreep
Er kan op je buik een donkere verticale lijn ontstaan van je navel tot je schaambeen. Dit gebeurt wederom onder invloed van hormonen.
Honger!!
Je krijgt in deze periode meer zin in eten. Eet ongeveer 300 calorieën extra. Wanneer je zwanger bent van een tweeling het dubbele.
Dikker en glanzender haar
Je krijgt in je zwangerschap een mooie bos haar. Je verliest er namelijk niet zo veel tijdens je zwangerschap.
Spataderen
Door de extra druk op je bloedvaten kun je spataderen krijgen.
Bandenpijn
Steken in je onderbuik
Op zoek naar een andere zwangerschapskwaal of tips wat je kunt doen? Bekijk het uitgebreide overzicht met kwalen.
14 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby
Lengte: 8,5 cm, zo groot als je vuist
Gewicht: 60 gram
Jouw baby is, nu je 14 weken zwanger bent, zo groot als een gebalde vuist of een citroen. Het beweegt de hele dag door en heeft nog alle ruimte om die duikelingen te maken in het vruchtwater.
Baby’s groeien in principe in hetzelfde tempo tot de 16e week. Daarna ontstaan er pas groeiverschillen. Ook jouw levenspatroon heeft invloed op de groei. Denk hier bijvoorbeeld aan alcohol, stress of weinig slapen. Dit is niet goed voor het kindje. Gevarieerde voeding, erfelijke ziektes of blootstelling aan gevaarlijke stoffen kunnen een negatieve invloed hebben op de groei van je kindje. Heb je hier twijfels over? Bespreek dit dan met je verloskundige. Zij houdt in ieder geval ook de groei in de gaten bij ieder bezoek.
Je baby krijgt een vachtje. Niet enkel op het hoofd maar over het hele lichaam. Kleine donshaartjes beschermen tegen uitdroging door het vruchtwater. Wees maar niet bang, je zult niet van een aapje bevallen. De haartjes verdwijnen weer rond de 37e week van je zwangerschap. Geboekte vooruitgang van je baby in week 14:
- De stembanden zijn klaar. Niet dat hij/ zij al geluid gaat produceren want daar is lucht voor nodig
- De hersenen kunnen nu ook echt goed de spieren aansturen. Ligt hij nu te zwaaien bij de echo, dan is dat bewust. In ieder geval de beweging
- De lever, alvleesklier en nieren doen nu wat ze moeten doen
14 weken zwanger: wat kun je doen?
- Had je in het eerste trimester geen zin om te sporten? Pak dat dan nu weer op. Beweging is juist goed en je zult er na je zwangerschap ook profijt van hebben
- Beoefen je intensieve of extreme sporten? Overleg dan even met je verloskundige of dit verstandig is
- Regel je kraamzorg en misschien wel een geboortehotel bij het ziekenhuis
- Heb je al nagedacht over je kinderopvang? Klinkt een beetje raar misschien, maar dit is wel het juiste moment. Er kunnen forse wachtlijsten zijn
- Shop! Voor jezelf en voor je baby
- Eet proteïne, calcium en ijzer
- Bekijk nog eens de lijst met wat je wel en niet mag eten
- Maak je baby al tijdens de zwangerschap slimmer!
- Pff al dat ongevraagde advies, hoe deal je daarmee?
- Weet jij het antwoord op de 10 meest gestelde vragen in de zwangerschap?
- Weet jij wat je allemaal moet regelen?
- Heb jij de gratis babyspullen al aangevraagd?