13 weken zwanger : wat kun je verwachten?

13 weken zwanger : wat kun je verwachten? 2019-05-09T12:05:48+02:00

Het gaat hard, je bent al 13 weken zwanger. Het eerste trimester is voorbij! 1/3 van je zwangerschap zit er dus al op. Je wordt fitter en minder misselijk. Je baby kan duimen, dit kun je ook zien op een eventuele echo.

13 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

3 maanden zwanger
start 2e trimester

Het eerste trimester komt tot een einde. De misselijkheid en vermoeidheid zullen minder worden. Je energie zal terug komen. Geniet van deze heerlijke tijd. Dit geldt overigens voor het grootste gedeelte van de zwangere vrouwen. Misschien behoor jij tot 1 van de pechvogels en blijf je nog langer last houden. Denk er dan aan: het is voor een goed doel!

Ga ervan uit dat de komende weken je buik flink zal groeien. Beweeg, dat voorkomt dat je spierpijn krijgt. Eet gezond en gevarieerd. Zo krijg je alle gezonde vitamines en mineralen binnen. Je hoeft trouwens niet voor twee te eten in je zwangerschap. Er wordt aangeraden 300 calorieën extra te eten tijdens de zwangerschap. Neem hier dan geen Mars voor, maar bijvoorbeeld een lekkere bruine boterham.

13 weken zwanger: de ontwikkeling van de baby

Lengte: 7,5 cm, zo groot als een perzik
Gewicht: 30 gram

Je kindje lijkt na 13 weken zwangerschap nog een beetje op een Alien. Het komt door de verhouding van het hoofd en de rest van het lichaam. Het hoofd beslaat nu nog de helft van de totale lengte. Een voetje is 1 centimeter. Het kindje mag dan nog wel klein zijn, maar heeft al wel vingerafdrukken. Het zwemt heerlijk in het vruchtwater. Dit vruchtwater neemt in de komende periode toe. Het is de bescherming voor je kindje, als een soort stootkussen. Wat gebeurt er verder deze week:

  • De stembanden worden gevormd
  • De ingewanden van de baby verplaatsen zich van de navelstreng naar de baby
  • De slikreflexen worden goed geoefend, je baby neemt slokjes vruchtwater. Deze worden ook weer uitgeplast in het vruchtwater
  • Het beenderweefsel verschijnt in de armpjes en beentjes
  • Bij meisjes ontwikkelen zich nu de voortplantingsorganen. Er bevinden zich al 2 miljoen eitjes in de eierstokken. Bizar toch!

Als je een echo hebt, is het lastig om nu al het geslacht te beoordelen. Bij een eventuele NIPT test ,waarin gekeken wordt naar DNA materiaal, kunnen ze wel het geslacht zien. Dus je kunt het eventueel al wel weten, mocht je dit willen.

13 weken zwanger: wat kun je doen?

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen