Je baby strekt zich uit en kan op het duimpje zuigen! En… jij bent 12 weken zwanger en bent daarmee op het einde van het 1e trimester! Kom maar weer terug energie! De gouden zwangerschapstijd breekt voor de meeste zwangeren snel aan wanneer zij in hun 12e week van hun zwangerschap zitten. Je buik wordt nu goed zichtbaar, iedereen zal het ook snel kunnen zien.

12 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

3e maand
1e trimester

Aan het eind van deze 12e week van je zwangerschap start het 2e trimester. Je kijkt daar waarschijnlijk reikhalzend naar uit. Je wordt dan minder moe en dat is het beloofde “gouden trimester”. Je voelt je dan goed en hebt energie. Tijd om volop te genieten van je zwangerschap. De zwangerschapskwalen als vermoeidheid en misselijkheid zullen nu snel minder worden. Gebruik deze periode om dingen te regelen en bijvoorbeeld de babykamer klaar te maken.

12 weken zwanger: symptomen en kwalen

Duizeligheid
Je lichaam produceert nu bijna de helft meer bloed dan normaal. Door de grotere hoeveelheid bloed gaat je bloeddruk omlaag, waardoor je je af en toe duizelig kunt voelen. Sta rustig op van een stoel, in plaats van de snelle beweging die je gewend bent.

Hoofdpijn
Dit komt vaak voor vanaf week 12. Hormoonschommelingen, slaap gebrek, bloedsuikerspiegel wijzigingen en dehydratatie zijn oorzaken van deze toename.

Meer afscheiding
Dit fungeert als bescherming voor infecties. Zo lang het geen afwijkende kleur heeft, is er niets aan de hand. Ga langs een arts wanneer de kleur verandert (geel, groen, roze of bruin).

Verandering van je sex drive:
De ene vrouw krijgt een haast onbedwingbare behoefte aan sex. Terwijl de ander er niet meer aan moet denken. De oorzaak ligt ook hier weer bij de hormonen. Het is in ieder geval allebei normaal.

Er zijn ook positieve zwangerschapseffecten. Wat dacht je van een stralende huid of dikker wordend haar en nagels.

12 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 6,5 cm, zo groot als een pruim
Gewicht: 20 gram

Je bent 12 weken zwanger, de baby kan nu met zijn handen en voetjes echt bewegen. Hij zal met de navelstreng spelen. Geen zorgen, dat kan geen kwaad. Dat zul je wel merken als je deze straks mag doorknippen na de geboorte, wat een stug ding! Mocht je nu een echo krijgen, dan kan het zijn dat je baby op zijn duim sabbelt, een vuistje maakt of gaapt. Hoe leuk! Het hartje klopt nog steeds als een dolle, met tot wel 160 slagen per minuut.

12 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Maak een budget + overzicht wat je allemaal nodig hebt voor je baby: de baby uitzetlijst
  • Je kunt al starten met het bedenken van jongens en meisjesnamen
  • Koop al iets, zoals een knuffeltje of rompertje, daar word je echt blij van
  • Verzin eventueel een originele manier om het grote nieuws te vertellen
  • Ga op zoek naar een kinderopvang: dat lijkt vroeg maar er zijn enorme wachtlijsten
  • Bekijk zwangerschapscursussen: je vindt het misschien onzin. Het geeft je wel zelfvertrouwen vlak voor en tijdens de bevalling
  • Heb je de termijnecho al gehad? Deze vindt meestal tussen de 10 en 14 weken plaats
  • Regel de kraamzorg
  • Heb jij de gratis babyspullen al aangevraagd?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTKELEN: