11 weken zwanger: het 2e trimester nadert. Yes!! Je begint je waarschijnlijk iets beter te voelen. Je baby beweegt steeds meer en verliest deze week de vliezen tussen tenen en vingers.

11 weken zwanger: wat gebeurt er met jou?

2,5 maand
1e trimester

Het 2e trimester is in zicht als je 11 weken zwanger bent. De tijd dat de zwangerschapskwalen minder worden en je je waarschijnlijk iets beter gaat voelen.

Wist je dat je als je plat op je rug ligt en net boven je schaambeen drukt, je je baarmoeder kunt voelen? Dit voelt als een harde rand, een soort bal. Dat is je baarmoeder! Deze zal de komende weken verder groeien tot die mooie zwangere belly. Wanneer dit precies gebeurt, is voor iedereen anders. Als het je eerste baby is, duurt het misschien nog even. Is het je tweede, dan heb je waarschijnlijk nu al een klein buikje.

11 weken zwanger: symptomen en kwalen

Je huid wordt iets vetter
Je kunt in deze periode ook meer last krijgen van pukkeltjes. Smeer met een goede crème of lotion.

Zwangerschapsmasker:
Pas op met de zon. Je huid maakt meer pigment aan. Je kunt daar een soort grote verkleuringen van krijgen in je gezicht. Deze zullen pas weer verdwijnen na de zwangerschap. Ga je de zon in? Smeer met factor 50.

Vergeetachtigheid:
Zwangerschapsdementie. Je hebt bewust of onbewust veel aan je hoofd. Hierdoor vergeet je veel andere zaken. Zoals waar je je sleutels hebt neergelegd. Wel 4 keer per dag.

Kramp in je benen:
Het kan zijn dat je kramp krijgt ’s nachts. Drink voldoende water.

Hoe zit dat eigenlijk met gewichtstoename?

Gemiddeld komt een vrouw zo’n 12 tot 12,5 kilo aan gedurende de zwangerschap. Dit is een gemiddelde, dat wil zeggen dat er zat vrouwen zijn die 20 kilo aankomen. En sommige wegen zelfs minder, dat zijn wel de uitzonderingen. Bekijk hier de gemiddelde gewichtstoename in een zwangerschap.

11 weken zwanger: de ontwikkeling van je baby

Lengte: 5,5 cm. Zo groot als een limoen
Gewicht: 10 gram

Deze week groeit je baby enorm hard, het gewicht verdubbelt. En het wordt ook 1 cm langer. Deze groeispurt houdt aan tot ongeveer week 16. In principe heeft je baby nu alles wat het nodig heeft. Het hoeft alleen nog maar te groeien en verder te ontwikkelen. De vliezen tussen de vingers en teentjes verdwijnen volledig als je 11 weken zwanger bent. En er ontstaat een iris in de ogen. De oogjes gaan vanaf deze week dicht tot week 25/26 in de zwangerschap. Daarnaast zal het steeds meer gaan bewegen. Je moet je nog wel even geduld hebben om dat te kunnen voelen.

11 weken zwanger: wat kun je doen?

  • Plan een babymoon: nog lekker even op pad met je lief? Doe dit in het 2e trimester omdat je je dan vaak het beste voelt
  • Bedenk of je een NIPT, Combinatietest of ander prenataal onderzoek wilt doen. Deze testen bekijken of er sprake is van een eventuele chromosoomafwijking, zoals het Down Syndroom. Bespreek dit met je verloskundige
  • Heb je het nog niet verteld op je werk? Het is aan te raden dit snel te doen. Je zwangerschap wordt zichtbaar. Men snapt dan ook waarom je soms moe, vergeetachtig of een beetje afwezig bent. En daarbij zal je manager blij zijn in verband met het tijdig kunnen regelen van je zwangerschapsverlof
  • Was je handen regelmatig, dit voorkomt verkoudheid
  • Ga je in de zon? Bedenk dat je meer pigment aanmaakt nu je zwanger bent. Je hebt dus kans op een zwangerschapsmasker. Smeer je goed in met factor 50

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: