Of je wel of niet 1 week zwanger bent, weet je pas in week 4 van je zwangerschap. Sterker nog, eigenlijk ben je in week 1 nog helemaal niet zwanger. Het eitje en de zaadcel komen elkaar pas ergens eind van de tweede week tegen in de zwangerschap. Hoe zit dat dan precies? En wat gebeurt er dan wel in je lichaam?

1 week zwanger: wat verandert er bij jou?

Het moment van de eisprong (en dus ook van de bevruchting) is voor iedereen anders en is lastig te bepalen. Om onduidelijkheid te voorkomen wordt de zwangerschap door verloskundigen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie geteld. Deze telling houden wij voor de handigheid dan ook aan.

Vanaf die dag begint het lichaam iedere maand opnieuw met de voorbereiding op een eventuele zwangerschap. In het kort: in de eierstokken rijpen een aantal eicellen. Een eicel zit in een blaasje, dit noemt men het follikel. Het lichaam zorgt er onder invloed van hormonen (LH en FSH hormoon) in de eerste 2 weken voor dat het eitje groeit, rijpt en uiteindelijk “springt”. Het eitje groeit van enkele tienden millimeters tot ca 2 cm. Tevens zorgt het hormoon Progesteron voor een verdikking van het baarmoederslijmvlies zodat deze klaar is voor een eventuele innesteling van de eicel.

Wanneer ben je vruchtbaar?

De ovulatie ofwel de eisprong duurt zo’n 48 uur. Dit moment is 2 weken voordat je volgende menstruatie weer begint en niet zoals vaak gedacht wordt 2 weken na je menstruatie. Nu verschilt dat niets wanneer je een regelmatige menstruatie van 28 dagen hebt. Dan is het immers allebei precies op 14 dagen. Alleen vaak zit er wel een klein verschil in je cyclus. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van 30 dagen. Dan kun je er dus makkelijk 2 dagen naast zitten. Dan vindt je eisprong op dag 16 plaats in plaats van op de 14e dag.

Je bent 3 dagen voor en 2 dagen na je eisprong het meest vruchtbaar. Het lastige is dat je dus niet precies weet wanneer die eisprong is. Heb je een hele onregelmatige cyclus dan kun je er met behulp van ovulatietesten eventueel achter komen wanneer je vruchtbaar bent. Deze testen werken hetzelfde als een zwangerschapstest. Deze voorspellen door een meting van je LH hormoon in je urine wanneer je ovuleert.

Tips om zwanger te worden
Omdat de periode van je eisprong niet helemaal duidelijk is wordt vaak een ruime periode aangegeven waarin je regelmatig seks zou moeten/ mogen hebben. Vanaf de 8e dag tot en met de 18e dag, om de dag seks. Niet iedere dag want dan gaat de kwaliteit van het sperma achteruit. Bekijk ook de overige tips om zwanger te worden.

De baby in week 1

Je raadt het misschien al wel. Wanneer je 1 week zwanger bent, is er nog geen sprake van een embryo of baby. De eicel is in week 1 van je zwangerschap nog aan het groeien en rijpen, de spreekwoordelijke succesvolle daad moet nog plaatsvinden.

Symptomen week 1 zwangerschap

Je krijgt de eerste 2 weken van je zwangerschap eigenlijk cadeau in je telling. Je zult nu dus niets merken, want je bent immers nog niet zwanger.

Tips voor jou in week 1 van je zwangerschap

Voor je partner:

  • Uit recent onderzoek van de KU Leuven blijkt dat een gezonde levensstijl van de vader zeker bijdraagt aan gezondere kinderen. Wie ongezonder leeft vergoot de kans op een verandering in de uitlezing van het DNA van een gen met 10 procent. Cellen kunnen sneller of minder snel gaan delen. En dat kan onder andere leiden tot een verhoogde kans later op bijvoorbeeld obesitas’, zegt Lode Godderis in De Standaard. Het beste start de papa 3 maanden van te voren al met een gezonde levensstijl. Het aanmaken van spermacellen kost namelijk 3 maanden
  • Niet te strakke onderbroeken dragen, dit vertraagt de spermaproductie
  • Geen elektrische dekens, verhitting/ verwarming gaat ook ten koste van de spermaproductie
  • Minderen met alcohol en stoppen met roken

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: