Zwangerschapskalender : volg de ontwikkeling

//Zwangerschapskalender : volg de ontwikkeling
Zwangerschapskalender : volg de ontwikkeling 2018-03-24T18:38:51+01:00

Gefeliciteerd, je bent zwanger. Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig wat er iedere week in je lichaam gebeurt en hoe je baby zich ontwikkelt! Dat vind je in onze zwangerschapskalender.

Je vindt per week een uitgebreide omschrijving van hoe jij je waarschijnlijk voelt, welke zwangerschapskwalen je kunt hebben, hoe je baby groeit en wat je zou kunnen regelen in de betreffende zwangerschapsweek. Handig toch!

De zwangerschapskalender : wat je moet weten

De 1e week van je zwangerschap is de start van je laatste menstruatie. Je eisprong is echter 2 weken later, dan raak je pas zwanger. Je krijgt de eerste 2 weken er gratis bij! Waarom? Omdat de cyclus bij iedereen varieert en het anders moeilijk uit te rekenen is voor verloskundigen. Daarom wordt dit bij iedereen op deze manier aangehouden.

Een zwangerschap duurt 9 maanden, dit is 40 weken. En niet 36 weken zoals soms gedacht wordt. Iedere maand heeft namelijk een aantal extra dagen en in die 9 maanden loopt dat op tot wel 4 weken. Je baby kan het echter nog zo naar zijn zin hebben in week 40, dat hij nog 2 weken blijft zitten. Je kunt dus maximaal 42 weken zwanger zijn. Vaak is het dan zo dat de berekening niet klopte.

Een zwangerschap bestaat uit 3 fases, trimesters noemen we dat!

Zwangerschapskalender : het 1e trimester van de zwangerschap

Het 1e trimester bestaat uit de eerste drie maanden van je zwangerschap. Je krijgt door de nieuwe hormonen last van zwangerschapskwaaltjes. Het is verder nog niet echt te zien dat je zwanger bent. Meestal draag je een groot geheim mee, niemand weet nog dat je zwanger bent!

Zwangerschapskalender : het 2e trimester van de zwangerschap

Het 2e trimester loopt van maand vier tot en met zes. Je baby ontwikkelt zich razendsnel en jij gaat ook als een trein. De meeste vrouwen vinden dit de gouden zwangerschapstijd. Je hebt meestal je energie weer terug en minder last van je hormonen/ zwangerschapskwaaltjes. Je buik wordt nu zichtbaar voor anderen en iedereen mag nu wel weten dat je zwanger bent.

14 weken 15 weken 16 weken 17 weken
18 weken 19 weken 20 weken 21 weken
22 weken 23 weken 24 weken 25 weken
26 weken 27 weken

Zwangerschapskalender : het 3e trimester van de zwangerschap

Pff, jij en je baby groeien hard. Je buik begint in de weg te zitten en jij krijgt weer last van andere en oude kwaaltjes. Je gaat met verlof en je bent er nu bijna!

28 weken 29 weken 30 weken 31 weken
32 weken 33 weken 34 weken 35 weken
36 weken 37 weken 38 weken 39 weken
40 weken 41 weken 42 weken

Bekijk ook de ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschap in dit geweldige youtube filmpje:

Gefeliciteerd, je bent zwanger. Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig wat er per week in je lichaam gebeurt en hoe je baby zich ontwikkelt!
Je vindt hier een uitgebreide omschrijving van hoe jij je waarschijnlijk voelt, welke zwangerschapskwalen je kunt hebben, hoe je baby groeit en wat je zou kunnen regelen in de betreffende zwangerschapsweek. Handig toch!

Eerst moet je een aantal dingen weten. Je bent zwanger als je eigenlijk nog niet zwanger bent? Huh, hoe zit dat precies? De 1e week van je zwangerschap is de start van je laatste menstruatie. Je eisprong is echter pas ca 2 weken later, dan raak je pas zwanger. Je krijgt de 1e 2 weken er gratis bij! Waarom? Omdat de cyclus voor iedereen varieert en het anders moeilijk uit te rekenen is voor verloskundigen. Daarom wordt dit bij iedereen op deze manier aangehouden.

Een zwangerschap duurt 9 maanden, dit is 40 weken.  En niet 36 weken zoals soms gedacht wordt. Iedere maand heeft namelijk een aantal extra dagen en in die 9 maanden loopt dat op tot wel 4 weken. Je baby kan het echter nog zo naar zijn zin hebben in week 40 dat hij nog maximaal 2 weken kan blijven zitten. Je kunt dus maximaal 42 weken zwanger zijn. Vaak is het dan overigens zo dat de berekening niet klopte.

Een zwangerschap bestaat uit 3 fases, trimesters noemen we dat.

De ontwikkeling in het 1e trimester van de zwangerschap

Het 1e trimester bestaat uit de 1e 3 maanden van je zwangerschap. Je krijgt door de nieuwe hormonen in je lijf last van zwangerschapskwaaltjes. Het is verder nog niet echt te zien dat je zwanger bent. Meestal draag je een groot geheim mee, niemand weet nog dat je zwanger bent.

1 week 2 weken
3 weken 4 weken
5 weken 6 weken
12 weken 8 weken
9 weken 10 weken
11 weken 12 weken
13 weken

De ontwikkeling in het 2e trimester van de zwangerschap

Het 2e trimester loopt van maand 4 tot en met 6. Je baby ontwikkelt zich razendsnel en jij gaat ook als een trein. De meeste vrouwen vinden dit de gouden zwangerschapstijd. Je hebt meestal je energie weer terug en minder last van je hormonen/ zwangerschapskwaaltjes. Je buik wordt nu zichtbaar voor anderen en iedereen mag meestal nu wel weten dat je zwanger bent.

14 weken 15 weken
16 weken 17 weken
18 weken 19 weken
20 weken 21 weken
22 weken 23 weken
24 weken 25 weken
26 weken 27 weken

De ontwikkeling in het 3e trimester van de zwangerschap

Pff jij en je baby groeien nu hard. Je buik begint in de weg te zitten en jij krijgt weer last van nieuwe en oude kwaaltjes. Het zit er nu wel bijna op!

28 weken 29 weken
30 weken 31 weken
32 weken 33 weken
34 weken 35 weken
36 weken 37 weken
38 weken 39 weken
40 weken 41 weken
42 weken

Bekijk ook de ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschap in dit geweldige youtube filmpje, gemaakt door wetenschappers:

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen