Je bent zwanger of wilt zwanger worden? Dan is het handig om te weten wat een baby kost! Het is handig om te weten waar je rekening moet houden. De kosten van een baby variëren natuurlijk. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn de eenmalige kosten zoals een ledikant of autostoel. En je hebt natuurlijk ook de maandelijkse kosten als gas water en licht, voeding, kinderopvang en kleding. Misschien ga je ook wel minder werken waardoor je inkomen terugloopt. Wij helpen je graag met een overzicht.

Wat kost een kind per maand?

Er is eigenlijk geen kant en klaar antwoord op wat een kind kost.Wat gezinnen uitgeven, en wat jij zult uitgeven aan je kind, is heel verschillend. Wel heeft het Centraal Bureau voor Statistiek in opdracht van het NIBUD een percentage van het inkomen berekend dat gezinnen gemiddeld per maand kwijt zijn aan kinderen. Het percentage is een deel van je besteedbaar inkomen. Dat is het netto inkomen + vakantietoeslag + vergoedingen als de kinderbijslag.

1 kind:          17%
2 kinderen:  26%
3 kinderen:  33%
4 kinderen:  34%

Zo zie je dat de kosten van het 1e kind vele malen hoger zijn dan van een extra kind. Je hebt dan de zogenaamde opstartkosten. Je koopt voor het eerst een ledikant, autostoel, kinderwagen etc. Deze artikelen kun je natuurlijk mooi hergebruiken bij de volgende kids.

Kosten baby tijdens de zwangerschap

Wanneer je al weet dat je binnenkort zwanger zou willen worden, is het verstandig om even goed te kijken naar je zorgverzekering. Het kan de moeite zijn om tijdelijk een aanvullende verzekering te nemen. Veel kosten worden overigens gewoon vergoed door de basisverzekering. Denk aan de bezoeken aan de verloskundigen, de termijn en 20 weken echo, de bevalling in het ziekenhuis wanneer je een medische indicatie hebt en een groot deel van de kraamzorgkosten.

Bij je verzekering kun je kijken naar de vergoeding van de bevalling zonder een medische indicatie, de wettelijke kraamzorg vergoeding per uur (€4,30) en het kraampakket.

Eventuele medische kosten tijdens je zwangerschap en kraamtijd:

Wat?
Kraampakket€30,00
Bevalling in ziekenhuis zonder medische indicatie€341,31
Kraamzorg€210,70
Totaal€582,01

De kosten van aanvullende prenatale onderzoeken worden meestal volledig vergoed wanneer daar een medische aanleiding voor is.

De noodzakelijke kosten voor je baby

Er zijn een aantal kosten die door de meeste ouders gemaakt worden. Ook hier geldt dat het aanzienlijk verschilt wat je kwijt zult zijn. Dit ligt aan je wensen en budget. Je kunt bijvoorbeeld ook tweedehandsspullen kopen of spullen lenen van vrienden of familie.  Het NIBUD heeft de kosten berekend. Deze zijn bewust aan de lage kant en kunnen daardoor gezien worden als indicatie. In werkelijkheid zullen de kosten naar onze mening iets hoger uitvallen.

Wat?
Zwangerschapskleding€150,00
Geboortekaartjes€100,00
Verzorging baby€164,90
 Kleding baby€ 91,50
Babykamer€361,90
Totaal€868,30

Overige eenmalige kosten van een baby 

Ook hier heeft het NIBUD de volgende kosten berekend:

Wat?
Box + Kleed€ 85
Buggy€ 80
Kinderwagen€300
Kinderstoel€ 65
Autostoel€130
Babyfoon€ 55
Wipstoeltje€ 30
Traphekje€ 40
Fles + speen€  6
Buikdrager€ 55
Traphekje€ 40
Totaal€886,-

De extra maandelijkse kosten bij een baby

Naast de eenmalige kosten wil je natuurlijk ook graag weten wat de extra maandelijkse kosten zijn. Je hebt misschien ook wel inkomensverlies doordat jij of je partner minder gaat werken. Neem dat zeker ook mee in je berekening en realiseer je dat je wellicht in een andere belastingschaal terecht komt en ook eventuele toeslagen krijgt. Denk aan de kinderopvangtoeslag of de kinderbijslag. Kinderopvang kost gemiddeld tussen de €5,- en €9,- per uur. De maximale teruggave is € 7,18. Bereken hier op hoeveel uur je recht hebt en hier wat je toeslag zou kunnen zijn.

De maandelijkse kosten van een pasgeboren:

Wat?
Luiers€ 24
Water en energieverbruik€ 30
Kleding€ 30
Flesvoeding€ 30
Totaal€114,-

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTKELEN: