Voorweeën kun je al weken voor de bevalling hebben. Je baarmoeder begint zich voor te bereiden en start met samentrekken. Het zegt dus niets over de start van je bevalling, dat kan nog weken duren. Naarmate je dichter bij de uitgerekende datum komt, zal het aantal toenemen.

Voorweeën : wat zijn het?

Voorweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Tijdens zo’n samentrekking wordt de baarmoedermond week gemaakt. Het zorgt ervoor dat het zachter en toegankelijker wordt. Een echte voorbereiding op de bevalling, zodat de baarmoedermond zich dan kan openen en ontsluiten.

Voorweeën: hoe voelt het?

Voorweeën zijn vaak pijnlijk maar wel kort. Ze voelen een beetje als pijnlijke harde buiken of een zware menstruatiepijn. Ze duren zo’n 30 tot 40 seconden. Je kunt er best een paar uur last van hebben, maar ze nemen niet toe in snelheid of kracht. Ze komen vaak onregelmatig en de pijn blijft gelijk tijdens een voorwee. Het neemt tijdens een wee dus niet toe in kracht. Een opvolgende voorwee wordt ook niet steeds heftiger.

Voorweeën: wanneer heb je er last van?

Je kunt dit al vanaf de 24e week van je zwangerschap ervaren. Je hebt vooral ’s nachts last omdat dan je baarmoeder het meest actief is. Je zult vaak eerder last hebben wanneer je al een keer eerder een kindje hebt gehad.

Er zijn ook een aantal dingen die het krijgen van voorweeën stimuleren:

  • Een beweeglijke baby
  • Een volle blaas, deze drukt tegen de baarmoeder aan waardoor de baarmoeder actief wordt
  • Een plotselinge beweging: bukken, tillen, opstaan
  • Je bent te druk, gespannen
  • Je baby groeit snel waardoor de baarmoeder ook snel mee moet oprekken

Voorweeën: wat is het verschil met echte weeën?

Voorweeën nemen niet toe in kracht of frequentie. Ze komen niet steeds sneller na elkaar. Ze kunnen wel gevoelig zijn, maar zijn niet enorm pijnlijk dat je ze niet meer weg kunt puffen. Een echte wee duurt langer, zo’n minuut. Bekijk ook hier alle vormen van weeën en hoe je de echte weeën kunt herkennen.

Voorweeën: wat kun je doen?

Twijfel je of ben je ongerust dat het misschien echte weeën zijn? Bel altijd de verloskundige. Verloskundigen geven overigens vaak aan dat je het echt wel weet wanneer het een echte wee is.

Warmte helpt de baarmoeder ontspannen. Ga eens in een warm bad zitten of neem een warme douche. Grote kans dat het daarna over of minder is. Je kunt ook een warme kruik tegen je buik leggen. Andere vormen van ontspanning helpen ook, denk aan het luisteren van muziek, een tijdschrift lezen, even op de bank liggen of een fijne massage.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: