Je bent zwanger van een tweeling? Gefeliciteerd! Wonderlijk dat je 2 kindjes in je buik hebt. Misschien moet je nog even aan het idee wennen, maar over het algemeen gebeurt dat vrij snel. Een tweelingzwangerschap is wel echt anders dan van een eenling. Het is fysiek letterlijk zwaarder en je komt bijvoorbeeld direct onder begeleiding van de gynaecoloog. Wat kun je verwachten wanneer je zwanger bent van een tweeling?
Een tweeling zwangerschap : vanaf wanneer ontdekt?
Een tweeling zwangerschap wordt meestal al bij de eerste echo ontdekt. Dit is vaak de echo rond de 8 weken. Je ziet dan niet één maar twee knipperlichtjes (het hartje) op de echo. Het kan zijn dat dit nieuws je overdondert. Je moet misschien even aan het idee wennen. Er schieten direct allerlei, veelal praktische vragen door je hoofd. Ook kan het zijn dat je angstig bent voor de zwangerschap. Bespreek dit met je verloskundige, zij kan je geruststellen met haar ervaring. No worries, het komt goed. Gelukkig draait het over het algemeen snel bij in blijdschap.
Een tweeling zwangerschap : wat zijn de symptomen?
Een tweeling zwangerschap is zwaarder voor je lichaam. Niet alleen qua gewicht maar ook wat betreft de symptomen. De symptomen van een zwangerschap zijn wel gelijk aan die van een eenling. Alleen de heftigheid verschilt vaak, niet alleen door het gewicht maar ook door een grotere hoeveelheid hormonen in je bloed. Je zult waarschijnlijk meer last hebben van bijvoorbeeld misselijkheid en moeheid. Ook groeit je baarmoeder harder bij een tweelingzwangerschap waardoor je eerder en vaker harde buiken zult hebben. Je zult tegen het einde van de zwangerschap meer last hebben van je rug en bekken door het extra gewicht. Ook loop je meer kans op het krijgen van striae.
Een tweeling zwangerschap en gewicht
Je zult meer aankomen dan bij een eenling zwangerschap. Gemiddeld komen vrouwen die zwanger zijn van een tweeling 12 tot 18 kilo aan. Bij eenling zwangerschap ligt dit gewicht op gemiddeld 11 tot 15 kilo. Je zult ook sneller aankomen. Ben je bijvoorbeeld 6 maanden zwanger, dan lijk je misschien wel 7,5 maand zwanger.
Een tweeling zwangerschap : meer controle
Vanaf dat de tweeling zwangerschap is ontdekt, heb je een medische indicatie. De gynaecoloog zal je zwangerschap en bevalling begeleiden. Je bevalt dan sowieso in het ziekenhuis. Je krijgt ook meer controles. Bij een tweelingzwangerschap heb je namelijk meer kans op complicaties zoals een vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en een verhoogde bloeddruk. Ze monitoren daarom de groei van de baby’s op de voet zodat ze dit zoveel mogelijk kunnen voorkomen.
Een tweeling zwangerschap : langer zwangerschapsverlof
Je hebt meer en eerder recht op zwangerschapsverlof. Je kunt 10 tot 8 weken voor de uitgerekende datum met verlof in tegenstelling tot 6 tot 4 weken. Dit is niet voor niets, een tweelingzwangerschap is fysiek zwaarder.
Een tweeling zwangerschap : risico op vroeggeboorte
Doordat de baarmoeder harder groeit en meer uitrekt bij een tweelingzwangerschap heb je eerder kans op weeënactiviteit en daarmee op een dreigende vroeggeboorte. Je wordt dan opgenomen in het ziekenhuis en krijgt verplichte bedrust. Wanneer dit moment eerder is dan 35 weken zwangerschap zullen ze de bevalling proberen af te remmen met medicijnen. Gemiddeld wordt een tweeling met 37 weken geboren.
Een tweeling zwangerschap : maximale zwangerschapsduur
Gemiddeld worden de baby’s met 37 weken geboren. Met het oog op de gezondheid van moeder en de baby’s blijven de baby’s niet langer dan 38 weken in de buik. Daarna neemt de kwaliteit van de placenta af en wordt de ruimte in de baarmoeder te beperkt voor je baby’s. Ook is het voor jou na 38 weken te zwaar.
Een tweeling zwangerschap: de groei van je baby’s
Meestal is de groei van de baby’s tot zo’n 28 weken gelijk aan die van een eenling zwangerschap. Daarna zullen de baby’s minder hard gaan groeien. Het geboortegewicht van een tweeling ligt gemiddeld rond de 2500 gram, van een eenling is dit 3500 gram.
Een tweeling zwangerschap : de kosten
Omdat je een medische indicatie hebt, zul je geen geld kwijt zijn aan extra medische kosten. Maar de kosten voor je baby uitzetlijst zijn natuurlijk wel hoger. Niet dubbel, want sommige dingen hoef je niet dubbel aan te schaffen. Bekijk hier wat een baby kost en doe dit maal 1,8.
Tip voor (aankomende) ouders van meerlingen:
Een meerling is echt heel anders dan een eenling. Er bestaat een vereniging waar je allerlei informatie kunt vinden over alle facetten rondom het hebben van een meerling: NVOM.
Lees ook de ervaringsverhalen van andere tweeling mama’s: