Yes, zwanger! Wij hebben een handige checklist voor je samengesteld met dingen die je moet regelen tijdens de zwangerschap. Niet om direct vervelend te doen, maar juist om je te helpen. Je wordt vast, net als alle andere zwangeren, een beetje vergeetachtiger en onhandiger tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Dan is het best wel even lekker dat er een soort checklist ligt, met dingen die je beter regelt tijdens deze periode.

Wat regelen tijdens de zwangerschap?

Afspraak verloskundigenpraktijk

Wanneer: zodra je weet dat je zwanger bent maak je de afspraak
Tussen de 8 en 10 weken

Zodra dat je weet dat je zwanger bent, maak je een afspraak met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. Tijdens die afspraak zal er een echo gemaakt worden om te kijken of de zwangerschap intact is en wordt beoordeeld hoe lang je al zwanger bent. Dit heet de termijnecho. De verloskundigen zullen, wanneer er sprake is van een ongecompliceerde zwangerschap, jou en je baby gedurende de hele zwangerschap monitoren en je helpen bij de bevalling.

Moeder voor Moeders

Wanneer: 6e tot en met de 16e week

Bij sommige vrouwen lukt het zwanger worden minder goed. Jij kunt helpen! Wanneer je zwanger bent kun je tijdens de 6e tot de 16e week je urine afstaan. In je urine zit namelijk het hCG hormoon. Daar worden medicijnen van gemaakt die kunnen helpen bij het zwanger worden. Help jij mee? Je kunt je aanmelden bij www.moedervoormoeders.nl.

Kraamzorg aanvragen

Wanneer: in je 3e maand

In je 3e maand kun je beter al de kraamzorg regelen. Bekijk eerst even je zorgverzekering wat de mogelijkheden zijn en bij wie je eventueel terecht kunt.

Kinderopvang

Wanneer: voor de 5e maand, liefst zo vroeg mogelijk

Bedenk of je gebruik wilt maken van een kinderopvang, nanny of gastouder. Wanneer je dit wilt, kun je je het beste direct inschrijven. Er zijn vaak lange wachtlijsten.

Zwangerschapsverklaring

Wanneer je je werkgever wilt inlichten over je zwangerschap. Uiterlijk voor week 24

Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig. Deze kun je opvragen bij je verloskundige. Ben je zelfstandige? Dan kun je tegenwoordig ook een Zelfstandige en Zwanger uitkering ontvangen.

Zwangerschapsverlof

Wanneer: uiterlijk voor week 24

Je hebt in Nederland recht op 16 weken verlof. Ben je zwanger van een meerling? Dan heb je recht op meer weken. Bekijk hier all ins and outs van het zwangerschapsverlof.

Ben je niet getrouwd? Erkennen

Wanneer: tijdens de zwangerschap, na de bevalling of op een later moment

Waneer je niet getrouwd bent, kun je als partner de baby erkennen. Dit kun je in iedere gemeente doen wanneer je het tijdens de zwangerschap doet of op een later moment. Wanneer je het bij het aangeven doet (wanneer de baby geboren is), is het de gemeente waar het kind geboren is. Ga je als moeder niet mee? Dan moet je schriftelijke toestemming geven. Wil je op dat moment ook al de achternaam vastleggen, dan moet je als moeder wel mee gaan. Het erkennen is gratis. Wil je echter een afschrift van de akte van erkenning, dan zijn daar kosten aan verbonden. Deze kun je opvragen bij de gemeente.

Aanvragen kraampakket

Wanneer: voor de 5e maand

Informeer bij je zorgverzekering naar het kraampakket. Vaak wordt dit vergoed door je verzekering. In een kraampakket zitten spullen bedoelt voor de periode net voor, tijdens en direct na de bevalling. Denk aan een matrasbeschermer, kraamverbanden, navelklemmen etc. Wanneer je de zorgverzekering toch aan de lijn hebt, informeer je hen ook direct dat je zwanger bent.

Zwangerschapscursus

Wanneer: inschrijven vanaf week 12-14

Er zijn vele soorten zwangerschapscursussen. Denk aan zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym tot borstvoedingscursussen. Het helpt je om fit te blijven en je voor te bereiden op een bevalling. Verdiep je en bekijk welke het beste bij je past. Vaak heb je ook een partneravond waarbij je partner ook even bijgepraat wordt. Wel zo handig dat hij ook weet wat er ongeveer gaat gebeuren. Naast dat het je zelfvertrouwen geeft op het moment supreme en je fit blijft, houd je er ook vaak vriendschappen aan over.

20 weken echo

Rond de 20 weken krijg je standaard een echo aangeboden. Een medisch onderzoek waarbij je baby nauwkeurig wordt gecheckt.

Bed op klossen

Wanneer: tegen het einde van je zwangerschap. Vanaf week 36

Dit is verplicht. Onder andere ter bescherming van de rug van de kraamzorg en verloskundige (bij een eventuele thuis bevalling). Daarnaast is het voor jou ook handig als je hoogzwanger bent. Het stapt toch net iets makkelijker in en uit bed met je bolle buik, wanneer deze hoger staat.

Ziekenhuiskoffertje met muntstuk

Wanneer: vanaf week 36

Zet altijd, dus ook als je thuis wilt bevallen, een ziekenhuiskoffertje klaar met de meest noodzakelijke spullen. Doe daarbij een muntstuk. Vaak staan er bij de ingang van ziekenhuizen rolstoelen klaar. Deze kun je vaak alleen pakken met een muntstuk. Mocht je een rolstoel nodig hebben, dan wil je niet hoeven zoeken naar een euro.

Wil je thuis bevallen? Zorg dat je huisnummer goed verlicht is

Wanneer: week 36

Een bevalling begint vaak ’s nachts. Wanneer je de verloskundige belt, wil je vast ook dat ze zo snel mogelijk bij je is. Zorg dus dat ze niet hoeft te zoeken naar je huis.

Wil of moet je poliklinisch bevallen?

Overleg met je behandelend arts of je je daarvoor nog moet inschrijven.

Wil je vliegen? Fit to Fly verklaring

Wanneer: vanaf week 28

Bekijk wat de regels zijn van de betreffende luchtvaartmaatschappij omtrent het vervoeren van zwangeren. Het kan zijn dat je een fit to fly verklaring nodig hebt. Deze kun je vaak opvragen bij je verloskundige. Bekijk hier meer informatie over zwanger zijn en vliegen.

Schrijf een geboorteplan

Wanneer: tijdens het 3e trimester

Denk na over de bevalling en bespreek met je verloskundige hoe je dit voor je ziet.

Bedenk de naam

Krijg je een meisje, verzin voor de zekerheid ook een jongensnaam. Het komt voor dat er toch een jongetje komt. Heb je inspiratie nodig? Bekijk hier het overzicht met babynamen.

Zoek het geboortekaartje uit en verzamel de adressen

Wanneer: tijdens het 3e trimester

Je kunt eventueel de adressen ook al op de enveloppen schrijven.

Wat moet je na de geboorte regelen?

Direct na de bevalling in het ziekenhuis
Bel je naar de kraamzorg om de geboortegegevens door te geven aan de kraamzorg. Beval je thuis? Dan regelt de verloskundig dit.

Binnen 3 dagen:
Aangeven van je kind in de gemeente waar je baby is geboren.

In de 1e week:
Bestel je de geboortekaartjes. Heb je een zware bevalling/ kraamtijd? Je kunt nog even wachten met het versturen om de stroom aan kraambezoek/ telefoontjes nog even uit te stellen.

Binnen 4 maanden
Schrijf je baby in bij je zorgverzekering, regel je kinderbijslag en eventueel kinderopvangtoeslag

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTKELEN: