De vruchtwaterpunctie is één van de prenatale onderzoeken die je kunt laten afnemen. Prenataal wil zeggen dat het een onderzoek is voordat je baby geboren is. Er wordt in dit onderzoek gekeken of je baby een chromosoom afwijking heeft zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down. Ook wordt er gekeken of het misschien een DNA of aangeboren afwijking heeft zoals een open ruggetje. Het is niet helemaal zonder risico. Wat is een vruchtwaterpunctie precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Vruchtwaterpunctie: wat is het?

Er wordt via de buikwand met een holle naald vruchtwater uit je baarmoeder gezogen. In het vruchtwater zitten cellen en eiwitten van je baby. Deze worden onderzocht op chromosoom en DNA afwijkingen. Tijdens de punctie kun je, als je dit wilt, meekijken op een echo. Door het gebruik van de echo bepaald de gynaecoloog de positie van de naald en zorgt ervoor dat je baby niet geraakt wordt.

Het prikken is voor jou even pijnlijk, van het opzuigen van het vruchtwater heb je meestal geen last. Het duurt ongeveer een kwartiertje. Na het onderzoek heb je vaak nog 1 à 2 dagen last van een lichte pijn in je onderbuik. Dit lijkt op een menstruatie achtige pijn.

Wat wordt er onderzocht?

Er zijn 2 onderzoeken die gedaan kunnen worden. Het uitgebreide klassieke onderzoek. Hier worden het aantal en de vorm van alle chromosomen bekeken. De cellen en eiwitten worden op kweek gezet en de uitslag volgt na ongeveer 3 weken.

Ook is er een beknopter onderzoek (aneuploidie-test oftewel QF-PCR-test ) welke uitgevoerd wordt als er een indicatie is dat je baby een verhoogde kans heeft op het syndroom van Down, het syndroom van Patau of het syndroom van Edwards. Deze kans werd bijvoorbeeld berekend in de combinatietest of blijkt uit de NIPT. De uitslag van deze test is binnen een week bekend.

Wanneer kun je de vruchtwaterpunctie laten uitvoeren?

Dit gebeurt meestal rond de 15e of 16e week van je zwangerschap. Het duurt ongeveer 2 tot 3 weken voordat je de uitslag krijgt.

Vruchtwaterpunctie: wat zijn de risico’s

Een punctie is niet helemaal ongevaarlijk. Het kan bij een klein percentage een bloeding, een infectie of een miskraam veroorzaken. Eén op de 300 vrouwen krijgt een miskraam, dit is 0,3 procent.

Waarom zou je voor een vruchtwaterpunctie kiezen?

Omdat je graag vooraf wilt weten of je baby een bepaalde afwijking heeft. Bijvoorbeeld omdat de uitslag van een eerdere test zoals de combinatietest of de 20 weken echo een hoge kans geven op een chromosoom of DNA afwijking en je dit zeker wilt weten. Of omdat jij of je partner drager zijn van een chromosoom afwijking of dat je bijvoorbeeld een eerder kindje hebt gekregen met een afwijking.

Vruchtwater punctie of vlokkentest?

Een vruchtwaterpunctie geeft de meest betrouwbare uitslag en is minder risicovol dan een vlokkentest. Het onderzoek kan alleen pas op een laat moment uitgevoerd worden, bij 15 weken. Dat betekent dus ook dat je al een stuk verder in je zwangerschap bent. Daarnaast duurt het dan nog 3 weken voordat je de uitslag hebt. Je bent dan ook zichtbaar zwanger en in veel gevallen voel je dan ook je baby al. Mocht je een tegenvallende uitslag hebben waardoor je besluit om de zwangerschap af te breken, dan kan dat alleen door een bevalling op te wekken en niet meer door een curettage. Dat is emotioneel zwaar.

De Vlokkentest (waarbij de gynaecoloog een klein stukje weefsel uit de placenta haalt) kan eerder afgenomen worden. Vanaf 11 weken en wordt uitgevoerd tot en met 14 weken. Vanaf dat moment gaat men vaak over op een vruchtwaterpunctie omdat een Vlokkentest een iets hoger risico heeft op een miskraam (0,5 procent).

Wat zijn de nadelen?

Daarnaast loop je een klein risico op een miskraam (0,3 procent).

Hoe betrouwbaar is een vruchtwaterpunctie?

De kans dat de uitslag niet klopt is verwaarloosbaar klein. De betrouwbaarheid is dan ook nagenoeg 100 procent.

Wordt een vruchtwaterpunctie vergoedt door de verzekering?

Wanneer je een medische indicatie hebt, wordt de vruchtwaterpunctie volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Wanneer dit niet zo is en je toch graag een punctie wilt laten uitvoeren betaal je rond de 1.000 euro voor het afnemen en het onderzoek in het laboratorium. Vanwege het risico wordt dit zonder medische indicatie bijna niet gedaan.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: