Soms heb je behoefte aan een Paracetamol wanneer je zwanger bent. Met al die zwangerschapskwalen misschien nog wel iets vaker dan normaal. Maar kun je dit met een gerust hart nemen of is dit slecht voor je baby?
Paracetamol en zwanger: dat kan.
Het beste is natuurlijk om geen of zo min mogelijk pijnstillers te nemen. Maar tijdens de zwangerschap kun je te maken krijgen met allerlei pijnlijke zwangerschapskwalen. Heb je hoofdpijn of spierpijn, dan wil rust of een goede hoofdmassage ook weleens helpen om dit te verlichten. Mocht je een keer echt iets nodig hebben, dan kun je van alle pijnstillers het beste kiezen voor Paracetamol. Het is de veiligste en meest ongevaarlijke pijnstiller die er bestaat, bij normaal gebruik. Ook nu je zwanger bent. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit onschadelijk is voor de zwangerschap én je baby.
Onderzoek uit 2016 ziet echter wel een mogelijk link met latere gedragsproblemen en het slikken van Paracetamol. Er is echter niet verder onderzocht om hoeveel paracetamol dit gaat en in welke fase van de zwangerschap. Verder worden er de nodige kanttekeningen bij de onderzoeksopzet gezet door artsen en verloskundigen.
Paracetamol en zwanger: richtlijnen
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nu ongelimiteerd Paracetamollen kunt gaan slikken. Slik zo min mogelijk en absoluut niet meer dan maximaal 6 tabletten van 500 mg per dag. En dit nooit langer dan een week. Heb je het gevoel dat je dit wel nodig hebt, overleg dan met je verloskundige of huisarts of dit handig is of dat er misschien een alternatief is. Kijk daarnaast op het doosje (of op de bijsluiter) of er codeïne of coffeïne in de pillen zit. Deze pillen gebruik je niet, koop een ander pakje zonder deze toevoeging.
Paracetamol en borstvoeding?
Wanneer je borstvoeding geeft kun je ook Paracetamol nemen als pijnstiller. Er gaat maar een hele kleine hoeveelheid over in de moedermelk. Uiteraard hier ook weer zo min mogelijk en kortdurend.
Aspirine, Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen & zwanger?
Tijdens de zwangerschap is het gebruik van andere pijnstillers afgeraden. Tenzij dit hoogst noodzakelijk en kortdurend is én altijd in overleg met of op advies van een arts gebeurd.
Je kunt heel gemakkelijk bij de drogist Aspirine, Nurofen, Ibuprofen, Advil verkrijgen, maar dit zijn de zwaardere ontstekingsremmende pijnstillers. Dit zijn samen met Diclofenac en Naproxen de NSAID’s. Ze hebben meer bijwerkingen en zijn dus eigenlijk niet zo onschuldig. Normaal gesproken al niet, maar tijdens de verschillende fases van een zwangerschap kan het gebruik een hele hoop nare gevolgen hebben. Tijdens het begin van een zwangerschap verhoogt het bijvoorbeeld het risico op miskramen, hartafwijkingen en een aangeboren afwijking dat het buikje niet goed sluit.
In het laatste trimester kan het werken al een weeënremmer en allerlei nare afwijkingen bij de baby veroorzaken. Denk aan hartproblemen, bloedstollingstoornissen, een verstoorde nierfunctie of een te hoge druk in de longen. Niet doen dus, tenzij het volgens een arts niet anders kan.
Aspirine, Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen & borstvoeding?
Heb je iets zwaarders nodig dan Paracetamol? Dan kun je kortdurend in lage doseringen Ibuprofen en Diclofenac gebruiken. Altijd in overleg met de huisarts of verloskundige! De werkzame stoffen komen maar in minimale hoeveelheden in de moedermelk terecht. Ook hier geldt, zo min mogelijk en in zo laag mogelijke dosering.
Naproxen en Aspirine kunnen niet gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Deze worden wel doorgeven via de moedermelk aan je baby.