Een Mola zwangerschap is gelukkig zeer zeldzaam. Gelukkig, want deze zwangerschap eindigt nooit positief. Wat is een Mola zwangerschap? Hoe kun je het herkennen?

Mola zwangerschap : wat is het?

Het is een niet goed aangelegde zwangerschap. Tijdens of vlak na de bevruchting is er iets mis gegaan. Normaal gesproken deelt de bevuchte eicel zich in twee nieuwe cellen, deze delen zich op hun beurt ook weer en zo verder. Deze cellen ontwikkelen zich normaal gesproken tot de placenta en de embryo. Bij een Mola zwangerschap groeit de placenta door, maar de embryo is er meestal niet meer. Er is in plaats van een embryo een cluster met lege blaasjes. Een soort druiventros. Dat gezwel noemt men “Mola Hydatidosa”.

Mola zwangerschap: wat is de oorzaak?

Men weet niet wat de oorzaak is van het ontstaan van een Mola zwangerschap. Wel blijkt dat wanneer je jonger bent dan 15 en ouder dan 4o jaar dat je een verhoogd risico hebt op een Mola zwangerschap. In Nederland zijn er ongeveer 120 tot 140 Mola zwangerschappen per jaar bekend.

Mola zwangerschap : wat zijn de symptomen?

In het begin lijken de symptomen op een normale zwangerschap. Je kunt moe zijn en last hebben van misselijkheid en braken. Naarmate je langer zwanger bent neemt de kans toe op vaginaal bloedverlies. De baarmoeder groeit snel en je buik wordt dus sneller dan normaal dikker. Bij 15 weken tot aan de navel en bij 23 weken tot aan de ribben. Ook is een hoog HcG gehalte kenmerkend voor een Mola zwangerschap.

Bij het maken van een echo wordt geen embryo gezien maar een cluster lege blaasjes, een soort druiventros. Dat gezwel noemt men “Mola hydatidosa”.

Soms komen ook andere zwangerschapskwalen voor als het overmatig vast houden van vocht, eiwit in de urine en een hoge bloeddruk. De verschijnselen van een zwangerschapsvergiftiging.

Mola zwangerschap: wat nu?

Wanneer de diagnose is gesteld (meestal na een echo) wordt een curretage ingepland. De baarmoederholte wordt via de vagina met een dun slangetje leeg gezogen. Binnen 8 weken moet de HcG waarde weer op het normale zitten. Wanneer dat niet zo is, bestaat de kans dat de blaasjes weer opnieuw aangroeien. Je moet dan weer opnieuw behandeld worden.

Zwanger worden na een Mola zwangerschap?

De kans dat je het opnieuw krijgt is slechts 1%. Wel wordt geadviseerd om minstens 6 maanden te wachten met een volgende zwangerschap.Wanneer je weer zwanger bent zal er vroegtijdig weer een echo gemaakt wordt om uit te sluiten dat het weer een Mola zwangerschap is.

Delen:

LAATSTE ARTKELEN: