Angst voor een miskraam komt veel voor bij zwangeren in het begin van hun zwangerschap. Gelukkig gaat 85% van de zwangerschappen gewoon goed. Bij 15% van de zwangerschappen eindigt de zwangerschap in de eerste 16 weken in een miskraam. Er is meestal iets niet goed met vruchtje. De oorzaak ligt dan bij chromosomale afwijkingen. Bij een groot deel wist diegene niet dat ze zwanger was. Dat gebeurt dus in een heel vroeg stadium. Heb je al een hartje zien of horen kloppen? Dan heb je meer dan 95% kans dat de zwangerschap gewoon goed gaat.
Wat is een miskraam?
Een vroeg ongewild verlies van de zwangerschap. Het wordt ook wel een spontane abortus genoemd. De zwangerschap wordt spontaan beëindigd binnen de eerste 16 weken van de zwangerschap.
Wat is de oorzaak van een miskraam?
Het wordt vaak veroorzaakt door een afwijking van de embryo. Het heeft vaak een chromosoom te veel of te weinig. Er is dus iets niet goed met het vruchtje, vaak al sinds de bevruchting. Het stopt met groeien en wordt afgestoten door het lichaam.
Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door andere dingen als drank en drugsgebruik, overgewicht, medicijngebruik, een vleesboom of afwijkingen aan de baarmoedermond. Ook loop je bij prenatale onderzoeken als een vruchtwaterpunctie of vlokkentest een risico dat het mis gaat.
Wat zijn de risicofactoren van een miskraam?
Er zijn een aantal risicofactoren te benomen die de kans vergroten:
De leeftijd van de moeder
Naarmate je ouder wordt stijgt het risico op een miskraam.
- Jonger dan 35 jaar? Het risico op een miskraam is ongeveer 10 %
- Tussen de 35 en 40 jaar? Het risico is ongeveer 20 %
- Ouder dan 40 jaar? Het risico is ongeveer 30%
- Ouder dan 45 jaar? Het risico op een miskraam is ongeveer 50 %
Drank en drugsgebruik
Medicijngebruik: denk ook aan pijnstillers als Iboprufen, Diclofenac of Naproxen
Overgewicht van de moeder
Ziektes bij de moeder
Kun je een miskraam voorkomen?
Je kunt dit helaas niet voorkomen. Ook niet door rust te nemen. Paardrijden, sporten of bijvoorbeeld vrijen hebben hier ook geen invloed op. De vrucht is vaak al sinds de bevruchting niet in orde.
Wat is de kans op een miskraam?
1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam. In Nederland zijn dit er ongeveer 20.000 per jaar. De kans neemt toe naarmate je ouder wordt. Heb je al eerder een miskraam gehad? Dan is de kans dat je er opnieuw een krijgt niet of nauwelijks verhoogd. Heb je er meerdere gehad dan kun je kiezen voor een onderzoek naar de chromosomen van jou en je partner.
Wat zijn de symptomen van een miskraam?
Vaak begint het met buikpijn en licht bloedverlies. Ook kunnen de zwangerschapsverschijnselen die je had minder worden. Denk hierbij aan een afname van de misselijkheid en gespannen borsten. Maar het kan ook zijn dat je nog niet veel merkt omdat het nog niet zo lang geleden is. Je komt er dan bijvoorbeeld achter bij een echo, het hartje klopt niet meer.
Wanneer het bloedverlies eenmaal op gang is, duurt het meestal een paar uur tot 2 weken voordat dit in hevigheid toeneemt. Je kunt stevige buikkrampen en zelfs wee-achtige krampen ervaren. De heftigheid en duur verschilt per miskraam. Je verliest na de miskraam een paar dagen bloed, net zoals je een stevige menstruatie hebt. Er kunnen stolsels en stukjes weefsel meekomen. Na een paar dagen is het bloedverlies meestal gestopt. Je kunt dan nog wel enkele weken oud bloed (bruin) verliezen.
Het wil overigens niet zeggen dat als je bloed verliest in de eerste weken van je zwangerschap, dat je dan een miskraam krijgt. 1 op 5 vrouwen heeft tijdens het begin van de zwangerschap bloedverlies. Daar zijn ook andere oorzaken voor. Bij de helft van deze vrouwen gaat het mis.
Twijfel je of je een miskraam hebt?
Neem altijd contact op met je verloskundige. Zij stelt een aantal vragen en beslist samen met jou of het zinvol is om een echo te maken. Er wordt dan gekeken naar een kloppend hartje. Dit kan vanaf 6 weken. Wanneer het vruchtje nog te klein/ pril is, wordt een herhalingsecho afgesproken. Er is dan namelijk nog geen kloppend hartje te zien of horen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het niet meer leeft.
Bekijk ook wat je kunt doen wanneer de dreigende miskraam nog niet op gang komt. Of lees de ervaringsverhalen over een miskraam: