De kraamzorg is je reddende engel tijdens de kraamtijd. Ze helpt jou en je partner met de verzorging van je pasgeboren baby en ze beantwoordt al je vragen. Daarnaast houdt ze jouw herstel in de gaten, helpt je bij de borstvoeding en doet licht huishoudelijk werk tijdens de kraamtijd. Een soort engel dus in een roerige tijd.

Kraamzorg in Nederland is uniek. Er is geen land ter wereld waarbij vrouwen standaard recht hebben op een aantal uur kraamzorg. We hebben dus geluk! De kraamzorg komt gemiddeld de 8 dagen na de bevalling.

Kraamzorg : wat doet zij?

Een hele hoop. Het is je steun en toeverlaat in de kraamtijd. Bij de meeste instanties krijg je 1 kraamverzorgster. Dat is wel zo prettig. Zij zorgt dan dat, wanneer de 8 dagen om zijn, jij en partner voor de baby kunnen zorgen. Dit doet zij door tijdens de eerste 8 dagen in ieder geval de volgende taken op zich te nemen:

  • Zij leert jou en je partner alle ins-and outs van de verzorging van je baby. Denk bijvoorbeeld aan het in bad doen en de luier verschonen
  • Zij controleert dagelijks jouw herstel. Bijvoorbeeld het controleren van het herstel “down under”, het bloedverlies en jouw mentale toestand
  • Zij controleert dagelijks het gewicht, de kleur, de temperatuur, de voeding en de ontlasting van je baby
  • Wanneer er iets niet goed is met jou of de baby, trekt zij aan de bel bij de verloskundige
  • Zij helpt je bij het opstarten van de borstvoeding
  • Zij doet licht huishoudelijk werk als de was, het sanitair reinigen, bedden opmaken en stof zuigen
  • Heb je al kinderen? Dan verzorgt zij deze ook

Dit zijn de standaard werkzaamheden van een kraamzorg. Vaak is het zo dat, zij jou ook de eerste dagen vertroetelt met verse fruitsalades, ontbijt of lunch en een luisterend oor. Ze geeft je zelfvertrouwen, zorgt dat jullie een soort van ritme krijgen en helpt je door de kraamtranen dagen heen. Ook zal zij helpen bij de kraamvisite wanneer deze op dat moment ook aanwezig is.

Kraamzorg : hoeveel uur?

Standaard ontvang je 45 of 49 uur kraamzorg verspreid over 8 dagen. 45 bij flesvoeding en 49 bij borstvoeding. De uren worden gerekend vanaf de dag van de geboorte.

Wettelijk gezien hebt je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Het aantal uur dat je daadwerkelijk krijgt, wordt bepaald tijdens meerdere momenten. Het eerste moment is het intakegesprek met een kraamzorginstantie. Deze vindt meestal rond de 7e of 8e maand van je zwangerschap plaats. Op basis van jouw (gezins) situatie wordt vooraf het aantal uur meer of minder dan de 45/ 49 uur bepaald. Alleenstaande moeders krijgen bijvoorbeeld meer uur.

Wanneer net na de bevalling of tijdens je kraamtijd blijkt dat er een aanleiding is voor meer uren kraamzorg wordt het aantal uur in overleg met de verloskundige uitgebreid. Bijvoorbeeld wanneer jouw herstel nog niet vlot, je een meerling hebt of wanneer de borstvoeding nog niet lukt.

Wanneer je de eerste dagen in het ziekenhuis hebt gelegen, krijg je meestal minder uur wanneer je weer thuis bent. Check op dat moment even bij je verzekering op hoeveel uren je nog recht hebt. Uiteraard kun je ook zelf bepalen dat je minder uur nodig hebt op dat moment.

Kraamzorg : wat kost het?

Een groot deel van de kraamzorg wordt vergoed door de basiszorgverzekering. Wettelijk is in 2018 wel een eigen bijdrage bepaald van €4,30 per uur. Heb je een aanvullende verzekering? Check of deze de kosten (of een deel ervan) dekt. Je kunt na de standaard uren kraamzorg nog extra uren bijkopen als je dit zou willen. Informeer dan wel even naar de kosten, deze kunnen aardig oplopen.

Moet de kraamzorg bij jou in de buurt parkeergeld betalen? Dan komen deze voor jullie rekening. Er wordt meestal wel met jullie overlegd tijdens de intake of er ergens in de buurt gratis geparkeerd kan worden.

Wat gebeurt er na de kraamtijd?

De medische zorg wordt door de verloskundige overgedragen aan de huisarts. De kraamverzorgster regelt de overdracht naar het consultatiebureau. Vanaf dat moment is het consultatiebureau het aanspreekpunt over je baby wanneer het over opvoeding of de ontwikkeling van je baby gaat.

Het consultatiebureau neemt automatisch contact met je op na inschrijving van je baby bij de gemeente. Meestal komt de wijkverpleegkundige al een keer bij je langs. Je ontvangt dan een boekje waarin de groei en ontwikkeling van je baby wordt bijgehouden.

Kraamzorg : wanneer regelen?

Het liefste al vroeg in je zwangerschap. Het is namelijk druk bij de kraamcentra. Rond week 12 heb je zeker je termijnecho gehad, dat is een mooi moment om dit te regelen. Zo weet je zeker dat je op het moment van bevallen een kraamzorg tot je beschikking hebt.

Kraamzorg instantie : welke kies je?

Zoek online naar kraamcentra in de buurt. Informeer bij vrienden en kennissen naar hun ervaringen. Of vraag het aan je verloskundige, zij weet welke kraamzorgcentra in de buurt actief zijn. Bekijk bij je keuze of zij aanbieden dat je 1 kraamverzorgster krijgt in plaats van verschillende dames.

Kraamzorg : wanneer komt zij?

Dat verschilt of je een ziekenhuisbevalling of een thuisbevalling hebt. Bij een thuisbevalling wordt ze door de verloskundige of huisarts ingeschakeld. Zij helpt tijdens de bevalling en verzorgt jou en de baby na de bevalling. De uren van de bevalling worden niet in rekening gebracht.

Beval je in het ziekenhuis? Dan bel je zodra dat je weet wanneer je naar huis gaat.

Het intakegesprek met je kraamverzorgster

Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap heb je een intakegesprek met je kraamzorginstantie. Op dat moment wordt ook de indicatie van het aantal uur bepaald. Zij bespreekt met jou en je partner wat er allemaal aanwezig moet zijn en waar bepaalde dingen aan moeten voldoen. Denk hier bijvoorbeeld aan het ophogen van je bed. Deze “klossen” kun je overigens huren bij de thuiszorgwinkel. Daarnaast is deze intake een mooi moment om al je vragen te stellen, bijvoorbeeld over wat je echt in huis moet hebben en of zij nog tips heeft over bepaalde merken of handigheidjes.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTKELEN: