Je bent zwanger, je gaat kilo’s aankomen. Dat is een feit. Maar hoeveel kilo kom je dan gemiddeld aan tijdens een zwangerschap?

Zie je er tegenop? “Het moet er immers ook weer af na de bevalling.” Niet te veel zorgen over maken, het is voor het goede doel! Zeker als je je realiseert dat je al een groot deel van de kilo’s direct na de bevalling kwijt bent.

Het is natuurlijk wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. En niet, zoals de fabel rondgaat, voor 2 te eten. Dan houd je het echt prima onder controle. Wij helpen je graag met inzichten zodat je je beter voelt. We geven een paar richtlijnen om je te helpen bij het verantwoord eten. Lijnen tijdens de zwangerschap is in ieder geval uit den boze. Er komen dan schadelijke stoffen vrij in je lichaam, die niet goed zijn voor je baby.

Wat is de gemiddelde gewichtstoename tijdens een zwangerschap?

Gemiddeld komen zwangeren (met een gezond BMI) zo’n 12,5 kilo aan gedurende de zwangerschap.

Ken jij jouw BMI? Zo niet, dat kun je eenvoudig zelf berekenen.

(gewicht in kg) / (lengte in meter) x (lengte in meter)= BMI

 
Jouw BMIHoeveel kom je gemiddeld aan?
tot 1812,5 tot 18 kg
van 18,5 tot 2511,5 tot 16 kg
van 25 tot 307 tot 11,5 kg
boven de 305 tot 9 kg

Waaruit bestaat de gewichtstoename tijdens je zwangerschap?

 
WatHoeveel gram gemiddeld
Baby3.000 tot 4.000
Vet3.500, voor een reserve voor de borstvoeding
Bloed1.500
Vocht2.300 (inclusief 800 vruchtwater)
Baarmoeder900
Borsten + klieren400+ 400
Placenta650

Direct na je bevalling ben je al een hoop kilo’s kwijt: de baby, de placenta en het vruchtwater. Geef je borstvoeding? Dan worden de extra opgeslagen vetten aangesproken. Dan val je dus nog iets sneller af.

Andere vragen met betrekking tot je gewicht in de zwangerschap:

Wanneer kom je die kilo’s aan in je zwangerschap

Het is niet zo dat je iedere week van de zwangerschap even veel aankomt. Het 1e trimester kom je bijvoorbeeld maar 1 tot 2 kilo aan. Dan ga je een groeispurt maken in het 2e trimester en kom je zo’n 6 kilo bij. In het 3e trimester nog zo’n 4 kilo. In de laatste weken komt er niet zo veel meer bij. Sommige vrouwen vallen dan zelfs weer af. Gemiddeld kun je onderstaande verdeling aanhouden voor de gewichtstoename: 0 tot 12 weken: 10 procent, 13-20 weken: 25 procent,  21-28 weken: 45 procent,  29-36 weken: 20 procent en 37-40 weken: 0 procent.

Hoeveel mag je extra eten tijdens je zwangerschap?

Moet je voor twee eten? Een veel gehoorde fabel. Je lichaam heeft zo’n 2.000 kcal per dag nodig en alleen in de laatste 3 maanden zo’n 300 tot 400 gram extra. Neem dan geen Snicker maar extra groente, een boterham, of iets meer vlees of vis.

Mag je lijnen tijdens de zwangerschap?

Nee, lijnen is echt ongezond voor je baby. Er komen schadelijke stoffen vrij in je lichaam en je baby kan een voedingsstof tekort krijgen. Je kunt uiteraard wel je voedingspatroon aanpassen. Dus geen chocolade, snoep, koek of chips. Maar snack juist met veel groente en fruit.

Bekijk ook het artikel hoe je je gewicht in balans houdt tijdens de zwangerschap.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: