De Embryo, waarschijnlijk één van die woorden waarvan je een beetje weet wat het is, maar niet precies weet hoe het zit. Wanneer je zwanger bent, wil je natuurlijk alles weten over de groei en ontwikkeling van je baby in je buik. De eerste fase heet je baby nog een embryo. Wanneer spreken we daar dan van? Wat is het precies en hoe ontwikkelt een embryo zich?
Embryo: wat is het?
We spreken van een embryo of ongeboren vrucht tot de 11e week van de zwangerschap. Het is dan 9 weken oud. De zwangerschapstelling begint namelijk vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, terwijl de bevruchting pas 2 weken later is rond de eisprong. Hoe dat zit lees je hier in de berekening van de zwangerschapsduur. Het woord embryo stamt af van het Oudgriekse woord émbruon, wat ook ongeboren vrucht betekent. De eerste fase van de zwangerschap is de embryonale fase, dit is een spannende tijd waarin de basis van het leven van je baby wordt gelegd. In deze fase worden de organen aangelegd en gaat het hartje kloppen. Wanneer je de embryonale fase achter de rug hebt en je het hartje hebt horen kloppen bij de echo, is het gevaar voor een miskraam enorm afgenomen.
Embryo: wanneer is je baby een embryo?
Om het nog extra verwarrend te maken is dit nog niet direct vanaf de bevruchting. We spreken van een embryo wanneer het hoopje cellen, organen gaat ontwikkelen. Dit gaat als volgt. Wanneer je eicel bevrucht is en het DNA van jou en je partner samensmelt, start het direct met celdelingen. Zo ontstaat een hoopje cellen dat zich in sneltrein tempo vermeerderd. Het hoopje cellen legt een route af via de eileiders naar de baarmoeder en daar nestelt het zich in, in het slijmvlies van de baarmoederwand. Dat is de innesteling.
Tijdens de innesteling zijn er twee groepen cellen te onderscheiden. De ene groep groeit uit tot de placenta (de trofoblast) en de andere groep ontwikkelt zich tot jouw baby (de embryoblast). Een week na de innesteling wordt gestart met de aanleg van de organen. Het hoopje cellen wordt vanaf dan een embryo genoemd.
Embryo: wat is de ontwikkeling?
De embryoblast bestaat in het begin uit drie lagen. De binnenste laag vormt onder andere de longen en de lever. De middelste laag het hart, de botten, nieren, spieren en geslachtsorganen. En de buitenste laag gaat voor de looks: het haar, de ogen, de huid en het zenuwstelsel. Na de 11e week van je zwangerschap wordt je baby een foetus genoemd. Ben je benieuwd hoe de embryo eruit ziet iedere week en hoe je baby zich ontwikkelt in die weken? Bekijk dan de ontwikkeling van je zwangerschap per week.