B en je zwanger en krijgt je vriend ook last van zwangerschapsverschijnselen? Serious? Ja, dat kan dus. Dat is het Couvade syndroom. Een man kan tijdens de zwangerschap van zijn partner last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, vermoeidheid of vreetbuien. Het kan zelfs zulke bizarre vormen aannemen dat een man last krijgt van wee-achtige pijnen in de laatste fase van de zwangerschap. Dit is dus geen aanstellerij van je partner maar wetenschappelijk onderbouwd.

Wat is de oorzaak van het Couvade syndroom?

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van het Couvade syndroom. Enerzijds is er de psychologische verklaring. Het komt vooral voor bij mannen die zeer betrokken zijn bij de zwangerschap. Bijvoorbeeld omdat de zwangerschap of het zwanger worden een stressvolle gebeurtenis is/ was. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij vruchtbaarheidstrajecten. Mannen nemen door hun hoge betrokkenheid de kwalen over van hun partner. Het feit dat het ook voor kan komen bij anderen (zoals je moeder of zus) die dicht bij je staan en zeer betrokken zijn, zou deze theorie ook onderstrepen.

Het kan ook een biologische oorzaak hebben, mannen hebben namelijk ook een veranderende hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Door toename van het cortisolniveau, het stresshormoon, testosteron, oestrogeen en prolactine kan dit leiden tot zwangerschapsverschijnselen. Zo kan een verhoogd oestrogeen niveau leiden tot stemmingswisselingen.

Hoe vaak komt het couvade syndroom voor?

Dat een man (licht) last heeft van één of meerdere zwangerschapskwalen komt eigenlijk geregeld voor. Dat een man de hele zwangerschap last heeft van meerdere kwalen komt gelukkig maar zelden voor.

Een man en verschillende zwangerschapskwalen:

Van welke kwalen of zwangerschapssymptomen een man last kan hebben, is heel verschillend. Ook de mate waarin een man last heeft of hoe lang, is ontzettend verschillend. Een vrouw kan last hebben van tot wel 100 zwangerschapskwalen. Een man kan dus ook last hebben van weeen, opgezette borsten of een lichte zwangerschapsbuik (OMG).

De meest voorkomende symptomen bij een man zijn:

Misselijkheid
Vermoeidheid
Gewichtstoename
Brandend maagzuur
Lage rugpijn
Regelmatig plassen
Stemmingswisselingen
Vergeetachtigheid
Nesteldrang
Depressie
Slaapproblemen

Wat kun je doen aan het couvade syndroom?

Niet zo veel helaas. Meestal is het vrij onschuldig en is het wachten tot het weer overgaat. Probeer als partner begripvol te zijn en het serieus te nemen. Hoewel dat ook weleens lastig is als je zelf hoogzwanger bent. Bedenk dan dat hij dus wel serieus ergens las van kan hebben.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: