Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap betekent dat de bevruchte eicel zich ergens anders heeft ingenesteld dan in de baarmoederwand. Wat zijn de oorzaken en symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? En hoe wordt de diagnose gesteld?

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Normaal gesproken gaat de bevruchte eicel door de eileiders richting de baarmoeder. Daar aangekomen nestelt het zich in de baarmoederwand in. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft de bevruchte eicel zich op een verkeerde plek ingenesteld. Dit gebeurt meestal in de eileiders (98%), maar het kan ook voorkomen op de eierstokken, in de buikholte of de baarmoederhals. Het wordt ook wel ook een extra uteriene graviditeit of afgekort EUG genoemd. Er zijn twee vormen: de acute vorm waarbij de eileider scheurt en de subacute vorm waarbij je eerst last krijgt van andere symptomen en waarbij je eileider eventueel nog kan worden gered.

Wat is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De kans is minder dan 1%, oftewel minder dan 1 op de 100 zwangerschappen eindigt door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: wat zijn de oorzaken?

Bij iedere bevruchting heb je kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wanneer je eileiders beschadigd zijn, loop je een groter risico. Er zijn een aantal aandoeningen waardoor je een groter risico hebt:

  • Chlamydia
  • Gonorroe
  • Eerdere operaties in de buikholte, bijvoorbeeld een sterilisatie
  • Endometriose
  • Ontsteking in de onderbuik
  • Eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • Een aangeboren afwijking van de eileiders
  • Hoe ouder de zwangere, hoe groter de kans (vanaf 35)
  • Roken en vruchtbaarheidsbehandelingen vergroten de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: wat zijn de symptomen?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zorgt voor problemen. Je kunt last krijgen van bloedingen en zwellingen. Ook kan je eileider (wanneer de vrucht zich in de eileider heeft genesteld) scheuren. Wanneer je eileider barst, spreken we van een acute buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit kan levensbedreigend zijn.

Het herkennen van de symptomen kan lastig zijn, omdat deze deels overeenkomen met de eerste symptomen van een gezonde zwangerschap. De symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap openbaren zich meestal tussen week 5 en 12 van je zwangerschap. Ook lijken de symptomen op die van een miskraam.

Symptomen subacute buitenbaarmoederlijke zwangerschap:

  • Flauwvallen
  • Misselijkheid
  • Steken in de buurt van je schouder
  • Buikpijn aan 1 kant van de buik of in de onderbuik
  • Vaginaal bloedverlies

Symptomen acute buitenbaarmoederlijke zwangerschap:

  • Heftige buikpijn
  • Bloeddrukdaling
  • Gevoel van flauwvallen
  • Snelle harstlag
  • Bleke huid
  • Loze aandrang: het gevoel dat er ontlasting is, terwijl er niets komt

Wanneer je bovenstaande symptomen herkent of je denkt dat je dit zou kunnen hebben. Raadpleeg direct een arts.

Hoe wordt de diagnose buitenbaarmoederlijke zwangerschap gesteld?

De arts kan met een echo beoordelen of de bevruchte eicel zich in de baarmoeder bevindt of daarbuiten. Ook kan er een bloedtest afgenomen worden om te kijken of het hCG hormoon zich ontwikkelt zoals bij een normale zwangerschap. Daarnaast kan er met een kijkoperatie gekeken worden, waar de vrucht zich bevindt.

Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veranderen in een gezonde zwangerschap?

Nee, dit kan helaas niet. De vrucht kan niet gered worden en kan niet in de baarmoeder geplaatst worden.

Behandeling buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Afwachten

Wanneer de zwangerschap zich nog in een vroeg stadium bevindt, kan de arts een afwachtende houding aannemen wanneer er een afnemende hCG ontwikkeling  te zien is. Dat zou kunnen inhouden dat de zwangerschap op een natuurlijke manier afgebroken wordt door het lichaam.

Medicamenten

Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van injecties met Methotrexaat (wanneer de zwangerschapshormomen nog onder een bepaalde waarde blijven). Deze injecties zorgen ervoor dat de vrucht wordt afgestoten. Het kan zijn dat er meerdere injecties nodig zijn. Dit heeft verder geen ernstige bijwerkingen en heeft geen effect op de vruchtbaarheid van de vrouw. Wel wordt het aangeraden om zo’n 3 maanden te wachten met een volgende zwangerschap.

Operatie

Wanneer je zwangerschap al wat meer gevorderd is en je hebt een subacute vorm, zal het vruchtje met een kijkoperatie verwijderd worden. Je eileider kan dan meestal gespaard worden. Bij een acute vorm is meestal een grote buikoperatie nodig. Of de eileider dan gespaard kan worden, wordt ter plekke bekeken.

Kun je zwanger raken na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Ja, wanneer je je eileider(s) nog hebt, kun je in principe een gezonde zwangerschap hebben. Wel is de kans op een eventuele tweede buitenbaarmoederlijke zwangerschap ca 15% groter. De kans dat het wel goed gaat, is dus veel groter. Je kunt bij een volgende zwangerschap een vroege echo krijgen om te zien of de bevruchte eicel zich nu wel goed innestelt. Dat kan op het moment dat je 2 weken overtijd bent.

Geef je verdriet de ruimte

Het mislopen van een zwangerschap brengt emoties met zich mee. Geef jezelf de tijd en de ruimte om dit te verwerken. Kijk ook eens op de website van Freya.

Lees ook het ervaringsverhaal van Marleen over haar buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: