Je hebt een echo gehad in de eerste 16 weken en je hebt het verdrietige bericht van de verloskundige gekregen dat je een miskraam krijgt. Het hartje klopt niet (meer). Welke behandelingen zijn er dan mogelijk bij een miskraam? Hoe verloopt deze periode?

Miskraam: de emoties

Misschien heb je al bloedverlies of je hebt bij de reguliere echo geen hartje horen kloppen. Wanneer een zwangerschap mis gaat, kan dat emotioneel zwaar zijn. Je had je vaak al een hele toekomst voorgesteld en dat wordt nu in 1 keer weg gevaagd. Sommige vrouwen ervaren schuldgevoelens. Het merendeel van de miskramen wordt echter veroorzaakt door chromosomale afwijkingen die al vanaf de bevruchting vastliggen. Het vruchtje stopt met groeien en wordt afgestoten door het lichaam. Hier kun je dus niets aan doen. Ook jaloezie naar andere zwangeren komt vaak voor. Samen met de sombere gevoelens en boosheid  kom je in een rollercoaster van emoties. Praat erover. Er zijn jaarlijks 20.000 miskramen, je zult merken dat er in je omgeving lotgenoten zijn. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen je helpen om dit te verwerken.

Anderen willen je ook graag helpen en kunnen soms onhandige opmerkingen plaatsen. Realiseer je dan, dat ze het goed bedoelen.

In lichamelijk opzicht heb je de keuze om af te wachten totdat de miskraam spontaan begint of je kunt naar het ziekenhuis voor een behandeling.

Veel vrouwen kiezen ervoor om de miskraam thuis af te wachten, om de natuur zijn werk te laten doen. Dit kan wel zo’n 2 weken duren na het eerste bloedverlies. Het kan zijn dat je nog last hebt van zwangerschapsverschijnselen als misselijkheid en gespannen borsten. Je kunt je dus nog echt zwanger voelen. Dat is confronterend en maakt het zwaar. Je ondergaat een periode van verdriet en onzekerheid over de timing van de miskraam. Er wordt daarnaast wel aangegeven dat er de tijd voor nemen beter is voor de verwerking. Anderen kiezen er juist voor om zich zo snel mogelijk te laten behandelen in het ziekenhuis.

De miskraam afwachten

  • Het begint vaak met licht bloedverlies en een beetje buikpijn
  • Het bloedverlies neemt toe en je kunt wee-achtige krampen ervaren
  • Je verliest soms stolsels en weefsel
  • Je kunt een paracetamol nemen tegen de pijn
  • Nadat het vruchtje eruit is, neemt de pijn af en houd je nog enkele weken bloedverlies

! Bel altijd naar de verloskundige wanneer je plots hevig bloedverlies hebt (meer dan een normale menstruatie),  koorts hebt of hevige pijnen hebt (ondanks de inname van paracetamol)

Behandeling van een miskraam in het ziekenhuis

Behandeling met medicijnen (Misoprostol)

  • De verloskundige of gynaecoloog schrijft een tablet voor en deze breng je thuis in de vagina in
  • De baarmoeder gaat zich samentrekken en de rest verloopt hetzelfde als een spontane miskraam
  • Er is geen extra risico op infecties of beschadigingen
  • Het heeft geen effect op een volgende zwangerschap
  • Bij 90% werkt dit binnen een korte tijd. Werkt het niet, dan moet er alsnog een curettage uitgevoerd worden

Curettage

  • Een kleine medische ingreep die in het ziekenhuis onder narcose uitgevoerd wordt door een gynaecoloog
  • De baarmoeder wordt leeggezogen met een, door de vagina ingebracht, slangetje of leeggemaakt met een soort schrapertje
  • Het duurt zo’n 10 a 15 minuten
  • Normaal gezien mag je aan het einde van de dag weer naar huis
  • 5% krijgt een infectie, hevig bloedverlies of een beschadiging van de baarmoeder
  • 5% moet nog een 2e curettage ondergaan
  • Er is een kleine kans op verklevingen waardoor een volgende zwangerschap misschien iets moeilijker zal gaan

Lichamelijk herstel na een miskraam

Het lichaam herstel gaat vrij vlot. Binnen 2 weken heb je geen bloedverlies meer. Je mag tijdens het bloedverlies geen tampons gebruiken, gemeenschap hebben of in bad gaan vanwege infectie gevaar.

Opnieuw zwanger worden na een miskraam

Medisch gezien mag je direct weer zwanger worden na een miskraam. Je hebt geen verhoogd risico op een nieuwe miskraam. Heb je al meerdere miskramen gehad dan kun je een onderzoek laten doen naar eventueel dragerschap van chromosomale afwijkingen bij jou en je partner.

Bekijk ook de ervaringsverhalen over een miskraam:

En toen kreeg ik een miskraam

Twee maanden na mijn miskraam was ik weer zwanger

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: