Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen? Wanneer je graag zwanger wilt worden (of juist niet), heb je soms geen geduld op het kunnen doen van een zwangerschapstest. Het goede nieuws is dat je al vrij snel een zwangerschapstest kunt doen om zekerheid te hebben. Wil je toch al eerder weten of je zwanger bent? Bekijk dan of je 1 van de zwangerschapssymptomen herkent.
Zwangerschapssymptomen: ben je zwanger?
Wanneer je onderstaande symptomen nog niet herkent, wil dat nog niet zeggen dat je niet zwanger bent. Naarmate je langer zwanger bent zul je andere zwangerschapskwalen ervaren.
Zwangerschapssymptoom 1: Innestelingsbloeding
Zo’n 20 tot 30% van de vrouwen heeft een lichte innestelingsbloeding binnen 6 tot 12 dagen nadat de spermacel de eicel ontmoet (de conceptie). Dit is meestal op een eerder moment dan de normale menstruatie. Het is een teken dat het eitje zich in de baarmoederwand nestelt. Heb jij dit eerste zwangerschapssymptoom gehad? Niet? Dat hoeft dus niets te betekenen, dan hoor je bij de 70%.
Meer over de innestelingsbloeding
Zwangerschapssymptoom 2: Overtijd/ uitblijven van menstruatie
Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, merk je het direct wanneer je overtijd bent en een zwangerschapstest zou kunnen doen. Heb je een onregelmatige cyclus? Dan merk je waarschijnlijk eerst een ander symptoom van de zwangerschap.
Zwangerschapssymptoom 3: Sterkere reuk
Kun je de lucht van koffie van mijlenver ruiken. Of ruik je de kaas een stuk sterker. Vind je bepaalde geuren in plotseling vies?
Dan ben je misschien wel zwanger. Dit is namelijk 1 van de eerste symptomen van een zwangerschap.
Zwangerschapssymptoom 4: Pijnlijke/ gevoelige borsten
Doen je borsten pijn? Zijn ze gevoeliger of lijken gezwollen? Een mooie bijkomstigheid denkt je partner, maar jij bent meer van de “kijken, niet aankomen” politiek. Au! Je lichaam begint zich onder invloed van hormonen vrijwel direct klaar te maken voor het geven van borstvoeding. De doorbloeding wordt beter en daardoor zwellen je borsten. De aderen worden vaak ook beter zichtbaar waardoor het een soort Delfts blauw tafereel wordt. Dit is gelukkig tijdelijk.
Zwangerschapssymptoom 5: Andere kleur van de tepelhoven en bobbeltjes op je tepelhoven
De tepelhoven kunnen veranderen van kleur (donkerder) en groter worden. Op die manier kan de baby deze straks makkelijker vinden. Dit kun je al zien vanaf 1 week na de bevruchting. Een heel vroeg symptoom van de zwangerschap dus!
Daarnaast kun je meer of grotere bultjes (klieren van Montgomery) krijgen op je tepelhoven. Deze maken een extra olieachtige substantie aan om je tepels te beschermen tegen borstvoeding.
Zwangerschapssymptoom 6: Vermoeidheid
Zwanger zijn kan vermoeiend zijn. De hormonen gieren door je lijf en er wordt veel ontwikkeld in je lichaam. Niet alleen een baby maar ook de placenta. In de eerste periode gaat veel energie naar de aanleg van de placenta. Je kunt al na 1 week na de conceptie last krijgen van deze extreme moeheid. Het is 1 van de eerste symptomen van de zwangerschap. Iets wat voor je gevoel misschien heel gek is. Je ziet nog niets, je baby is nog heeeeeel klein en jij bent doodmoe. Ook niet zo praktisch, aangezien de zwangerschap meestal nog even geheim blijft.
Zwangerschapssymptoom 7: Misselijk
Misselijkheid komt meestal voor na 2 tot 8 weken na de conceptie. Het staat bekend als ochtendmisselijkheid, maar kan gedurende de hele dag voorkomen. De 1 heeft er helemaal geen last van, de ander spuugt de hele dag. Het wordt veroorzaakt door de hormonen en neemt meestal na het 1e trimester af.
Zwangerschapssymptoom 8: Afkeer of extra trek in bepaald voedsel
Konden ze je eerst wakker maken voor een bord shoarma? Nu ren je misschien bij de gedachte al naar de wc. Bizar! Of je hebt juist enorme trek in voedsel waar je eerst misschien niet naar omkeek. Bekende voorbeelden zijn haring en augurken. Het is tijdelijk, het kan tijdens de zwangerschap al weer veranderen en anders na de bevalling.
Zwangerschapssymptoom 9: Vaker plassen
Vanaf de 6e week van je zwangerschap wordt er meer bloed rondgepompt door je nieren. Daardoor zit je blaas ook sneller vol. Daarnaast groeit je baarmoeder natuurlijk en deze drukt ook op je blaas.
Zwangerschapssymptoom 10: Opgeblazen gevoel
Gaat je broek nu al strakker zitten? Yes, dat kan. Dat had je vast niet verwacht als een eerste symptoom van de zwangerschap? Rond de 4e of 5e week heb je een beetje een opgeblazen gevoel in je buik. Je hebt meer luchtvorming doordat je darmen trager werken en je iets meer vocht vasthoudt.
Zwangerschapssymptoom 11: Hoofdpijn
Vanaf de 4e week van de zwangerschap kun je te maken krijgen met hoofdpijn. 40% van de zwangeren heeft last van hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Oorzaken zijn divers: hormonen, opeenstapeling van andere zwangerschapskwalen als vermoeidheid, slechter slapen en spanning of stress.
Zwangerschapssymptoom 12: Stemmingswisselingen
De hormonen kunnen flink huishouden in je lijf. Het kan zijn dat je ineens zit te huilen om die super slechte film. Of dat je totaal onredelijk bent tegen je partner om….. niets. Dit kan al vanaf de 3e week van je zwangerschap. Aiii, dat is voor je partner ook wel even wennen.
Je hoeft overigens geen last te hebben van deze zwangerschapssymptomen. Iedere zwangerschap is anders en ieder vrouw natuurlijk ook. Sommige geluksvogels hebben de hele zwangerschap zo goed als nergens last van. Andere pechvogels zijn vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap ziek.
Wanneer zwangerschapssymptomen overgaan in kwalen:
Wanneer je weet dat je zwanger bent, spreken we niet meer over zwangerschapssymptomen maar over zwangerschapskwalen. Ook hier geldt dat de ene vrouw er veel last van heeft en de ander fluitend door een zwangerschap gaat. We hebben wel een makkelijk overzicht gemaakt van de meest voorkomende zwangerschapskwalen.
Zwanger? Gefeliciteerd!
Ben je zwanger? Bekijk dan ook Zwanger en nu?