Oehh, spannend, die zwangerschapstest! Wanneer je dit leest, wil je misschien graag zwanger worden of je wilt in ieder geval checken of je zwanger bent. Het liefste doe je zo snel mogelijk een test. Maar op dat eerste moment, is het waarschijnlijk nog te vroeg. Wanneer kun je dan wel het beste de zwangerschapstest doen?

Zwangerschapstest: wanneer kun je deze doen? 

Wanneer je zwanger bent maak je het hCG hormoon aan. Dit hormoon bevindt zich in je urine en daarop reageert een zwangerschapstest. Iedere dag dat je zwanger bent, vermeerderd het aandeel hCG hormoon. Om de twee tot drie dagen verdubbelt de hoeveelheid hCG. Op het moment dat je overtijd bent zou er in principe genoeg hormoon in je urine moeten zitten om een positieve uitslag te krijgen wanneer je zwanger bent. Met de nadruk op in principe, het komt best vaak voor dat je op die eerste dag nog geen positieve test hebt, maar een paar dagen later wel. Word je dus niet ongesteld en/ of merk je allerlei symptomen, maar is de test negatief? Doe later nog een keer een zwangerschapstest.

Er zijn zwangerschapstesten op de markt die al eerder testen op het hCG hormoon. Deze kun je eigenlijk beter niet doen. Veel zwangerschappen lopen vlak na de bevruchting niet goed af. Normaal gesproken weet je dit niet, tenzij je zo’n vroege test gaat doen. Het bespaart je verdriet om een paar dagen te wachten. En daarbij kan het ook zo zijn dat de eerste test dus nog niets uitwijst en later dus wel. Dan is dit eigenlijk zonde van je geld.

Zwangerschapstest: op welk moment van de dag?

In de ochtend. Je ochtendurine (direct na het slapen) bevat namelijk de hoogste concentratie van het hCG hormoon.

Kan een zwangerschapstest onterecht positief zijn?

Nee, dat kan niet. Dit hormoon maak je alleen aan wanneer je zwanger bent. Je zwangerschapstest is correct en je bent dus (of je was) zwanger.

Ben je zwanger?

Gefeliciteerd! Maak een afspraak met de verloskundige en slik Foliumzuur (als je dat niet al deed).

Lees zeker ook deze informatie wanneer je zwanger bent:

Zwanger en nu?

Bereken hier hoe lang je al zwanger bent

Heb je al last van de 1e symptomen van een zwangerschap?

Weet je wat je wel en niet mag eten?

Volg je zwangerschap met tips per week!

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: