Je kunt het zwanger worden natuurlijk geheel aan het toeval overlaten of je gaat je ovulatie berekenen. Timing is namelijk heel belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. Wanneer zijn je vruchtbare dagen? Van de koppels (tussen de 20 en 35 jaar oud), die geen voorbehoedmiddelen gebruikt, heeft per maand 20% kans om zwanger te worden. Dan is het dus misschien wel handig om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent, oftewel wanneer je ovulatie of eisprong plaatsvindt. Je vergroot daarmee aanzienlijk je kansen.
Ovulatie berekenen: hoe doe je dat?
Wanneer je op de hoogte bent wanneer je vruchtbare dagen zijn, is het makkelijker raak schieten! Je ovuleert vlak voor én tijdens de eisprong (ovulatie). Heb je een regelmatige menstruatiecyclus dan is dit iets eenvoudiger te berekenen. Het moment van de eisprong ligt altijd 14 dagen voor de start van een volgende menstruatie. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan vindt de ovulatie op dag 14 plaats. Heb je een cyclus van 26 dan is het op dag 12, berekent vanaf de 1e menstruatie dag van de afgelopen maand. Heb je een onregelmatige cyclus? Dan kan een vruchtbaarheidstest uitkomst bieden. Deze werkt hetzelfde als een zwangerschapstest.
Een eitje is gemiddeld zo’n 12 tot 24 uur vruchtbaar. Dat is een beperkte tijd. Gelukkig is het zo dat spermacellen een stuk langer kunnen overleven. Zo’n 3 tot 6 dagen. Het kan dus zo maar zijn, dat als je 3 dagen voor de eisprong sex hebt, je zwanger raakt van die vrijpartij.
Bereken je je ovulatie en vruchtbare dagen:
Eerste dag van je laatste menstruatie
Zelf je ovulatie en vruchtbare dagen bereken?
Wil je toch liever gewoon zelf je ovulatie berekenen zonder tooltje? Bijvoorbeeld omdat je een onregelmatige cyclus hebt? Dat kan natuurlijk ook. Bij een regelmatige cyclus is dat helemaal super makkelijk, de eisprong is dan 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Heb je dan bijvoorbeeld een cyclus van 28 dagen, dan heb je op dag 14 je eisprong. Hoe dat precies zit?
Pak de eerste dag van je laatste menstruatie.
Tel daar je gemiddelde cyclus bij op, bijvoorbeeld 27 dagen.
14 dagen voor deze datum vindt je eisprong plaats.
Deze dag en de twee dagen ervoor zijn je meest vruchtbare dagen!
Uiteraard is dit bij iedere vrouw en misschien wel iedere maand net iets anders. Je gebruikt de uitkomst van deze berekening daarom beter als richtlijn dan als exacte waarheid. Je kunt rond deze dagen ook nog kijken naar andere symptomen van de ovulatie.
Wat zijn de symptomen van je vruchtbare dagen (ovulatie)?
Basale temperatuur
Meet je basale temperatuur en houd deze bij. Je basale temperatuur is de temperatuur die je meet wanneer je net wakker bent. Wanneer je vruchtbaar bent (rond de ovulatie), is deze ongeveer een halve graad hoger, dit kan ook iets minder zijn. Je hebt ook speciale basale temperatuurmeters. Je zult dit wel een paar maanden moeten bijhouden om een patroon te ontdekken.
De hoeveelheid en kleur van de afscheiding
Je bent natter en het slijm lijkt op vloeibaar eiwit. Als je de afscheiding tussen je vingers hebt, kun je er een sliert van maken door je vingers uit elkaar te trekken.
De stand van de baarmoedermond verandert
Net na de menstruatie ligt je baarmoedermond vrij laag in de schede. Je kunt dit ook voelen tijdens het vrijen of met je vingers. Wanneer je vruchtbaar bent, ligt je baarmoedermond verder naar boven en opent een klein beetje voor de zaadcellen. Je kunt het hoger liggen van de baarmoeder dus checken met je vingers.
Veel vrouwen hebben meer zin in seks rond de vruchtbare dagen
Dat is vanuit de natuur zo geregeld. Komt dat even mooi uit!
Het luteïniserend hormoon neemt toe (LH)
Dit kun je meten met een ovulatietest.
Wil je naast het berekenen van de vruchtbare dagen nog meer tips om sneller zwanger te worden?