Ovulatie berekenen : Hoe en waar kun je nog meer opletten?

//Ovulatie berekenen : Hoe en waar kun je nog meer opletten?
Ovulatie berekenen : Hoe en waar kun je nog meer opletten? 2018-09-19T16:52:29+00:00

Je kunt het zwanger worden natuurlijk geheel aan het toeval overlaten of je gaat je ovulatie berekenen. Wanneer zijn je vruchtbare dagen? Van de koppels (tussen de 20 en 35 jaar oud), die geen voorbehoedmiddelen gebruikt, heeft per maand 20% kans om zwanger te worden. Dan is het dus misschien wel handig om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent, oftewel wanneer je ovulatie of eisprong plaatsvindt. Je vergroot daarmee aanzienlijk je kansen.

Hoe kun je je ovulatie berekenen?

Wanneer je op de hoogte bent wanneer je vruchtbare dagen zijn, is het makkelijker raak schieten! Je ovuleert vlak voor en tijdens de eisprong (ovulatie). Heb je een regelmatige menstruatiecyclus dan is dit iets eenvoudiger te berekenen. Het moment van de eisprong ligt altijd 14 dagen voor de start van een volgende menstruatie. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan vindt de ovulatie op dag 14 plaats. Heb je een cyclus van 26 dan is het op dag 12, berekent vanaf de 1e menstruatie dag van de afgelopen maand. Heb je een onregelmatige cyclus? Dan kan een vruchtbaarheidstest uitkomst bieden. Deze werkt hetzelfde als een zwangerschapstest.

Een eitje is gemiddeld zo’n 12 tot 24 uur vruchtbaar. Dat is een beperkte tijd. Gelukkig is het zo dat spermacellen een stuk langer kunnen overleven. Zo’n 3 tot 6 dagen. Het kan dus zo maar zijn, dat als je 3 dagen voor de eisprong sex hebt, je zwanger raakt van die vrijpartij.

Bereken je je ovulatie en vruchtbare dagen:

Eerste dag van je laatste menstruatie

Wat zijn de symptomen van vruchtbaarheid?

Basale temperatuur
Meet je basale temperatuur en houd deze bij. Je basale temperatuur is de temperatuur die je meet wanneer je net wakker bent. Wanneer je vruchtbaar bent, is deze ongeveer een halve graad hoger, dit kan ook iets minder zijn. Je hebt ook speciale basale temperatuurmeters. Je zult dit wel een paar maanden moeten bijhouden om een patroon te ontdekken.

De hoeveelheid en kleur van de afscheiding
Je bent natter en het slijm lijkt op vloeibaar eiwit. Als je het tussen je vingers hebt, kun je er een sliert van maken door je vingers uit elkaar te trekken.

De stand van de baarmoedermond verandert
Net na de menstruatie ligt je baarmoedermond vrij laag in de schede. Je kunt dit ook voelen tijdens het vrijen of met je vingers. Wanneer je vruchtbaar bent ligt je baarmoedermond verder naar boven en opent een klein beetje voor de zaadcellen. Je kunt het hoger liggen van de baarmoeder dus checken met je vingers.

Veel vrouwen hebben meer zin in seks
Komt dat even mooi uit!

Het luteïniserend hormoon neemt toe (LH)
Dit kun je meten met een vruchtbaarheidstest.

Bekijk ook de andere tips om zwanger te worden.

[adinserter block=”1″]

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Fietsen moeder

Je bent toch niet van suiker?

19:33|Reacties uitgeschakeld voor Je bent toch niet van suiker?

  • Obesitas kinderen voorkomen

Onderzoek: zo verlaag je de kans op obesitas bij kinderen!

20:34|Reacties uitgeschakeld voor Onderzoek: zo verlaag je de kans op obesitas bij kinderen!

  • Peuter vaardigheden peuterpuberteit

Peuters: onredelijke monsters?

20:35|Reacties uitgeschakeld voor Peuters: onredelijke monsters?

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen
Inline
Inline