De ovulatietest: een handig hulpmiddel om zwanger te worden, zeker bij een onregelmatige cyclus. Wanneer je zwanger wilt worden is het natuurlijk wel handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Je bent het meest vruchtbaar rond de eisprong, oftewel de ovulatie. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, kun je makkelijk zelf berekenen wanneer de ovulatie plaatsvindt. Heb je dit niet? Dan is de ovulatietest een veelgebruikt en handig hulpmiddel.
Wanneer ben je vruchtbaar?
Je bent 14 dagen voor de start van je nieuwe menstruatie het meest vruchtbaar. Dan vindt je eisprong plaats. Je bent dus al een paar dagen voor de eisprong vruchtbaar tot 12 uur na de eisprong. Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je makkelijk je vruchtbare periode berekenen. Wanneer je cyclus onregelmatig is, wordt dit lastiger. Dan biedt een ovulatietest uitkomst om je kans op het zwanger worden te vergroten.
De ovulatietest : hoe werkt het?
Ongeveer twee dagen voor de eisprong stijgt het luteïniserend hormoon in je lichaam. Dit kun je traceren in je urine met een ovulatietest. Wanneer je een positieve testuitslag hebt, zijn je meest vruchtbare dagen aangebroken. Je kunt op die dagen het beste vrijen met je partner.
De ovulatietest : wanneer start je met testen?
Wanneer je start met testen is afhankelijk van je menstruatiecyclus. Heb je een regelmatige cyclus van 28 dagen dan zal je eisprong rond dag 14 plaatsvinden. Je kunt dan vanaf dag 11 starten met testen.
Bij een onregelmatige menstruatiecyclus ga je uit van de kortste cyclus van de afgelopen zes maanden. Dit wordt de basis van je berekening. Trek 17 dagen van de cyclus af en start vanaf die dag met het testen. Je mist op deze manier waarschijnlijk de eisprong niet maar je hebt wel wat meer testen nodig.
Let op: ovulatietesten worden door diverse merken uitgebracht. Er zit verschil in de werking en het advies. Lees de bijsluiter altijd goed!
De ovulatietest : hoe werkt het?
Er zijn verschillende merken op de markt met ieder hun eigen werking. De basis is over het algemeen hetzelfde en de werking is gelijk aan die van een zwangerschapstest. Je houdt het staafje in de urinestraal (of in een bekertje met urine) en na een paar minuten kun je het resultaat aflezen. Om verwarring te voorkomen houd je hetzelfde merk aan tijdens het testen.
De ovulatietest: op welk moment van de dag?
Hoewel de werking gelijk is aan die van een zwangerschapstest, verschilt het moment van de dag waarop je de test het beste uitvoert. Je kunt de ovulatietest het beste om 12.00 uur doen in tegenstelling tot wat men vaak denkt: de ochtendurine. De LH piek bouwt namelijk op vanaf de ochtend en bereikt rond 12.00 uur een piek. Wil je er zeker van zijn dat je de LH – piek niet mist? Dan test je tweemaal daags om 12.00 en 21.00 uur.
Ovulatietest betrouwbaar?
Een ongeopende ovulatietest heeft een betrouwbaarheid van 99%. Let altijd wel op de houdbaarheidsdatum en of er toch niet toevallig een scheurtje in de verpakking zit.
Ovulatietest geschikt als voorbehoedmiddel?
Nee, een ovulatietest is zeker niet geschikt als voorbehoedmiddel. Je bent al eerder dan de gemeten LH piek vruchtbaar en wanneer je eitje iets later springt heb je ook kans dat je zwanger wordt.
Waar kun je een ovulatietest kopen?
Je kunt een ovulatietest bij iedere drogist of apotheek kopen. Ze kosten gemiddeld 2 euro per stuk. De prijzen variëren per merk en per stuks in de verpakking. Je kunt de ovulatietesten natuurlijk ook hier eenvoudig online bestellen.