Zwanger of niet? Wanneer je zwanger wilt worden kijk je uit naar de NOD. De dag dat je niet ongesteld wordt. Je bent dan overtijd en dat is dan vaak je eerste echte zwangerschapssymptoom. Wanneer zou de NOD plaats moeten vinden? En wat kun je nog meer verwachten?

NOD: wat is het precies

De NOD (Niet Ongesteldheidsdag) is de dag dat je normaal gesproken weer ongesteld zou moeten worden. Wanneer je zwanger bent, is dat dus vaak het eerste signaal. Je kunt vanaf deze dag al een betrouwbare zwangerschapstest doen. Het kan dan wel zo zijn dat de uitslag nog negatief is, en een dag of paar dagen later wel positief uitwijst. Dat heeft te maken met de hCG waarde in je urine. Dat is het zwangerschapshormoon dat je lichaam aanmaakt wanneer je zwanger bent. In de eerste dagen van je zwangerschap is dit misschien nog niet zo veel, waardoor je wel zwanger kunt zijn terwijl een test dit nog niet aangeeft.

NOD: wanneer is dat dan?

Wanneer je zwanger wilt worden, ben je je waarschijnlijk al wel bewuster van je menstruatiecyclus. Je houdt deze dan misschien al wel bij om te berekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn. De cyclus is de periode vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie tot aan de dag dat je weer ongesteld wordt. Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, weet je op de dag nauwkeurig wanneer je NOD zou zijn. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen.  Wanneer de cyclus een paar maanden hetzelfde aantal dagen is, kun je spreken over een regelmatige cyclus.

De menstruatiecyclus is ook de basis voor het berekenen van je vruchtbare dagen en de ovulatie.

NOD berekenen bij een onregelmatige cyclus

Wanneer je merkt dat je menstruatiecyclus onregelmatig is (bij 1 op de vijf vrouwen) is het iets minder betrouwbaar om exact te berekenen wanneer je NOD zou moeten zijn. Je pakt dan het gemiddelde aantal dagen van de laatste drie maanden. Dit doe je door het totaal van het aantal dagen, te delen door 3. Dat aantal dagen tel je op bij de eerste dag van je laatste menstruatie en dat is jouw verwachte NOD. Houd er wel rekening mee dat dit dus ook iets kan afwijken.

Bloedverlies voor de NOD en toch zwanger?

Dat is altijd even schrikken. Je kijkt gespannen uit naar de NOD en dan heb je al een paar dagen eerder bloedverlies? Dat kan door de innesteling komen.  Sommige vrouwen hebben een zogenaamde innestelingsbloeding.  De bevruchte eicel nestelt zich in, in de baarmoederwand en kan dan een bloedvaatje raken. Dit zorgt dan voor licht bloedverlies.

NOD en een negatieve zwangerschapstest

Wat een bummer kan dat zijn. Je bent niet ongesteld op de Niet Ongesteldheidsdag. Vol verwachting doe je een zwangerschapstest maar deze toont (nog) geen zwangerschap aan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je cyclus is niet zo regelmatig als je dacht, het kan dus nog te vroeg zijn. Je lichaam heeft nog niet voldoende hCG aangemaakt, een latere test kan dan wel een positieve uitslag geven of de test is misschien wel niet juist uitgevoerd. Wacht nog een dag en doe de test opnieuw!

Andere zwangerschapssymptomen:

Wanneer je niet ongesteld wordt, is dat vaak één van de eerste zwangerschapssymptomen. Toch zijn er een aantal andere zwangerschapssymptomen die je al vroeg in de zwangerschap kunt merken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevoelige borsten, donker wordende tepels of misschien al wel misselijkheid. Bekijk het overzicht met de eerste zwangerschapssymptomen.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: