Morning after pil : welke kun je het beste kopen en hoe werkt het?

//Morning after pil : welke kun je het beste kopen en hoe werkt het?
Morning after pil : welke kun je het beste kopen en hoe werkt het? 2018-05-17T16:47:08+02:00

De Morning after pil kan een oplossing zijn wanneer er iets is misgegaan met je voorbehoedsmiddelen of wanneer je onbeschermde seks hebt gehad en je wilt niet zwanger worden. Je bent de pil vergeten in te nemen of het condoom is bijvoorbeeld gescheurd. Wat is de Morning after pil? Hoe werkt het en waar kun je het kopen?

Morning after pil : wat is het?

Het is een noodpil. Het kan niet ingezet worden als voorbehoedmiddel. Het is dus echt bedoeld om eenmalig ingezet te worden wanneer er iets mis is gegaan met de normale voorbehoedsmiddelen of je deze vergeten bent. Het is ook minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld de anti-conceptiepil.

Er zijn twee soorten pillen. De morning after pil met Levonorgestrel (15,-) en de morningafter pil met Ulipristal (20,-). De pil met Ulipristal is iets betrouwbaarder, iets duurder en kan later ingenomen worden dan de pil op basis van levonorgestrel.

Morning after pil : hoe werkt het?

Het is gek genoeg niet helemaal duidelijk hoe het werkt. Men vermoedt dat het de eisprong blokkeert of uitstelt. Er bestaat altijd een kleine kans dat je toch zwanger raakt. De pil kan namelijk niet voorkomen dat een al bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoederwand. Het stopt alleen de afgifte van eicellen. Wanneer je seks hebt na de inname van een Morning after pil ben je gewoon weer vruchtbaar.

Morning after pil : wanneer kun je het innemen?

De pil werkt het beste wanneer je deze zo snel mogelijk inneemt nadat je seks hebt gehad. Hoe langer ertussen zit, hoe minder betrouwbaar het is. De pil op basis van levonorgestrel kun je het beste binnen 12 uur innemen, maar in elk geval binnen 72 uur (3 dagen). Bij de Morning after pil met ulipristal heb je iets langer de tijd. Deze kun je het beste binnen 24 uur innemen, maar in elk geval binnen 120 uur (5 dagen).

Ben je eenmaal zwanger? Dan werkt de Morning after pil niet meer. Het is dus geen abortuspil. Ben je ongewenst zwanger? Dan kun je een overtijdsbehandeling of een abortus overwegen.

Morning after pil : hoe weet je of het heeft gewerkt?

Dat weet je pas wanneer je weer ongesteld wordt.

Morning after pil en de bijwerkingen

Meestal heeft de Morning after pil weinig tot geen bijwerken. Je wordt er niet ziek van. Je wordt misschien iets eerder ongesteld of hebt last van doorbraakbloedingen. 10 tot 30% van de vrouwen ervaren toch een paar bijwerkingen als misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Deze klachten zijn vaak binnen 2 dagen weer verdwenen. Ook kun je de rest van je cyclus last hebben van gespannen borsten.

Morning after pil en borstvoeding

Heb je een pil genomen en geef je borstvoeding? Overleg dan het liefste vooraf met je huisarts. De stoffen kunnen terecht komen in de borstvoeding. Meestal wordt eerst nog een voeding afgekolfd en afhankelijk van welke pil je neemt moet je wachten met geven van de volgende voeding. Overleg met je huisarts en lees de bijsluiter.

Morning after pil : waar kun je het kopen?

Je kunt de Morning after pil zonder recept kopen. Dit betekent dat je hem gewoon bij de drogist of bij de apotheek kunt kopen. Lees altijd wel goed de bijsluiter. Er kunnen bijwerkingen optreden en het kan reageren in gebruik met andere medicijnen.

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen