IUI oftewel Intra Uteriene Inseminatie. Dit is de meest toegepaste medische behandeling bij verminderde vruchtbaarheid. Het doel is om de condities voor het ontstaan van een zwangerschap te verbeteren. Wat houdt het precies in? Wat zijn de voor en nadelen? Wat is de slagingskans en wanneer wordt het toegepast?
IUI : wat is het?
Bij IUI wordt het beste geselecteerde zaad van de man met een spuit hoog in de baarmoeder ingebracht bij de vrouw wanneer zij haar LH piek heeft. Zij is op dat moment het meest vruchtbaar. De kans op een natuurlijke bevruchting van de eicel en de innesteling in de baarmoederwand na de inseminatie is daarmee hoger dan via de gehele natuurlijke weg. Het sterkste zaad hoeft bij deze vorm van kunstmatige inseminatie immers maar een kortere weg af te leggen omdat het hoog in de baarmoeder wordt ingebracht en de vrouw is op haar vruchtbaarste moment in de cyclus.
IUI kan plaatsvinden met het eigen zaad van de partner of met het zaad van een zaaddonor.
IUI : wanneer kom je in aanmerking?
IUI wordt in verschillende situaties toegepast:
Nadat je een jaar hebt geprobeerd om op de natuurlijke weg zwanger te worden, worden er onderzoeken opgestart. Er kunnen dan verschillende oorzaken zijn voor de verminderde vruchtbaarheid. IUI wordt toegepast bij:
- Licht verminderde zaadkwaliteit van de man; de hoeveelheid of beweeglijkheid van de zaadcellen is onvoldoende maar wel minimaal 1 miljoen beweeglijke zaadcellen
- Onbegrepen verminderde vruchtbaarheid: wanneer het na een lange periode proberen nog niet lukt om zwanger te worden, maar de oorzaak is onbekend
- Bij antistoffen in het baarmoederhalsslijm (cervix) tegen het sperma of een tekort aan baarmoederhalsslijm waardoor de zaadcellen minder goed naar de eileiders kunnen zwemmen. Dit is dan een ongelukkige combinatie van het baarmoederslijm van de vrouw en het sperma van de man
- Wanneer de man zijn zaad eerder heeft ingevroren vanwege ziekte
- Vanwege seksuele problemen waardoor geslachtsgemeenschap lastig is. Denk een erectiestoornissen of vaginisme
Daarnaast zijn er nog een aantal randvoorwaarden:
- Je moet als vrouw jonger zijn dan 43 jaar
- Je eileiders moeten open zijn
- Het zaad moet van voldoende kwaliteit zijn
IUI : hoe werkt het?
Het succes van deze behandeling hangt direct samen met timing. Het zaad dient zo vers mogelijk te zijn en de vrouw moet op haar vruchtbaarst zijn. IUI kan toegepast worden in een natuurlijke cyclus of de cyclus wordt geholpen door hormonen, de gestimuleerde cyclus (injecties en/ of tabletten). Uit onderzoek blijkt dat een IUI behandeling ondersteunt met hormonen de grootste kans van slagen heeft. Door de hormonen gaan meerdere eicellen rijpen, daardoor is de kans op een zwangerschap groter dan wanneer er eentje rijpt. Het doel is dat er 2 tot 3 eicellen rijpen. Wanneer er te veel rijpe eicellen zijn wordt de behandeling uitgesteld. De hormoominjecties worden in het ziekenhuis gegeven of ze leren het jezelf te injecteren.
Bij een gestimuleerde cyclus is de kans op een meerling groter en deze behandeling wordt vaak ervaren als meer stressvol, vanwege het toedienen van de injecties.
De ovulatie van de vrouw wordt gemeten door ovulatietesten (bloed en urine onderzoeken) en eventueel echo’s. Op de dag van de eisprong vangt de man zijn zaad op door middel van masturbatie. Het sperma wordt bewerkt in het laboratorium, de sterkste zaadcellen worden geselecteerd en het zaad wordt ontdaan van bacteriën.
De vrouw krijgt een eendebek in haar vagina en het zaad wordt via een spuit en een dun slangetje hoog in de baarmoeder ingebracht. Zo dicht mogelijk bij de eileiders.
IUI : doet het pijn?
Normaal gezien doet de behandeling geen tot weinig pijn en duurt het een paar minuten.
IUI, KID en KIE?
Wat is het verschil tussen deze vruchtbaarheidsbehandelingen. KIE is kunstmatige inseminatie met eigen sperma en KID is kunstmatige inseminatie met het zaad van een zaaddonor. Het zaad wordt dan minder diep ingebracht dan bij IUI, bij de baarmoedermond.
IUI : wat is de kans op een zwangerschap?
De kans van slagen is heel erg afhankelijk van de oorzaak en bijvoorbeeld de leeftijd van de vrouw. Wanneer je kijkt naar de leeftijd hebben vrouwen rond de 28 tot 29 jaar de hoogste kans (19% per behandeling) afnemend tot 5% bij vrouwen van 40 jaar en ouder. Gemiddeld is het slagingspercentage per behandeling circa 15%. Je krijgt zo’n vijf a zes behandelingen. De helft van de vrouwen is na deze zes behandelingen zwanger. Een veel genomen stap na IUI is IVF.
IUI : wat kost het?
Er worden 6 IUI behandelingen vergoed uit de basis zorgverzekering. Je moet wel jonger zijn dan 43 jaar en de behandeling moet worden voorgeschreven door een arts. Check altijd goed de aanvullende beschikbare pakketten bij een zorgverzekering wanneer je in deze situatie komt. Er zijn aanvullende verzekeringen die meer behandelingen vergoeden. De eventuele hormoon preparaten worden vaak niet vergoed in de basisverzekering, soms wel in aanvullende verzekeringen.
IUI : een heftig proces
IUI is emotioneel niet eenvoudig. Het wordt vaak als stressvol en zwaar ervaren door de druk en de hormooninjecties. Het kan hierdoor ook zwaar zijn voor je relatie. Freya is een patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheisproblemen. Je vindt op hun website alle informatie die je zoekt en manieren om in contact te komen met lotgenoten.
Lees ook eens de ervaringsverhalen: