Innestelingsbloeding of ongesteld?

//Innestelingsbloeding of ongesteld?
Innestelingsbloeding of ongesteld? 2019-10-17T17:27:40+02:00

Een innestelingsbloeding komt bij circa 20 tot 30% van de vrouwen voor, een paar dagen na de bevruchting. Je verliest dan een klein beetje bloed. Dit is vaak een van de eerste zwangerschapssymptomen, hoewel de meeste vrouwen zich dit pas achteraf realiseren. Wat is een innestelingsbloeding, wat zijn de symptomen en was is het verschil met een normale menstruatie?

Innestelingsbloeding: wat is het?

Vanaf het moment dat het eitje bevrucht is, begint het aan zijn weg naar de baarmoederwand. Daar gaat het eitje zich innestelen, het hecht zich aan de baarmoederwand. Daarna zal het uitgroeien tot een baby en de placenta. Bekijk hier meer informatie over de ontwikkeling van de zwangerschap per week, vanaf week 3 van de zwangerschap.

Wanneer kun je dit hebben?

Vanaf de bevruchting duurt het zo’n 5 tot 7 dagen voordat het eitje zich vanuit de eileider naar de baarmoeder beweegt en zich innestelt in de baarmoederwand. Bij dat innestelen kan het zijn dat een bloedvaatje geraakt wordt. Dit veroorzaakt de bloeding.

Wat zijn de symptomen van een innestelingsbloeding?

Je verliest een klein beetje rood, rozig of bruin bloed. Meestal op een iets vroeger tijdstip dan je normale menstruatie. Tussen de 6 en 12 dagen na de ovulatiedatum. De hoeveelheid bloed is ook minder, dan bij een normale menstruatie. De meeste vrouwen hebben daarnaast geen echte symptomen. Sommigen geven wel aan dat ze een lichte kramp hebben gevoeld. Minder hevig dan de krampen die onder menstruatiepijn worden verstaan. Het is echter wel de start van de andere eerste zwangerschapssymptomen. Nadat het eitje zich heeft ingenesteld, komt het hCG hormoon vrij. Dit hormoon zorgt al vrij snel voor diverse zwangerschapskwalen als misselijkheid en stemmingswisselingen.

Hoe lang duurt een innestelingsbloeding?

Het varieert tussen een paar uur tot een dag of twee. Omdat het dus ook wat langer kan duren, kan het zijn dat een zwangere het verwart met een normale menstruatie.

Zwanger of niet?

Wanneer je dit leest ben je waarschijnlijk benieuwd of je zwanger bent. En of het kleine beetje bloedverlies dat je had, dan ook de innestelingsbloeding was. Dat weet je helaas pas zeker wanneer je de zwangerschapstest hebt gedaan of ook al last krijgt van een van de andere zwangerschapssymptomen. Wel is de kans groot dat wanneer het bloedverlies eerder plaatsvindt dan je reguliere menstruatie, dat het om een innestelingsbloeding gaat. Er zijn echter ook andere oorzaken van tussentijds bloedverlies. Denk bijvoorbeeld aan het knappen van een haarvaatje als gevolg van gemeenschap, een eisprong, een menstruatie, een doorbraakbloeding, een miskraam, een infectie, een poliep of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Wat is het verschil tussen een innestelingsbloeding en een menstruatie?  Ben je nu ongesteld of heb je een innestelingsbloeding? Een innestelingsbloeding, duurt korter (max 2 dagen), vindt eerder plaats (tussen de 6 en 12 dagen na de ovulatiedatum in tegenstelling tot 12 – 16 dagen bij een menstruatie). Er is sprake van licht bloedverlies, waarbij de kleur meestal niet helderrood is, maar bruin. De intensiteit van de bloeding neemt niet toe. En je hebt hooguit een lichte kramp, maar meestal wordt er niets gevoeld.

Is het een signaal van een miskraam?

Nee, een innestelingsbloeding kan in principe geen kwaad. Het staat los van een miskraam.

Wat is nog meer handig om te weten?

Weet jij wanneer je vruchtbare periode was? Bekijk het hier. Of weet je al wanneer je een zwangerschapstest kunt doen?

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN:

  • Tips bekkenbodem kraamweek

Je kraamtijd tijdens corona

16:51|Reacties uitgeschakeld voor Je kraamtijd tijdens corona

  • Baby kosten

Tips om te besparen met een baby

10:59|Reacties uitgeschakeld voor Tips om te besparen met een baby

  • Zorgverzekering

Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

12:36|Reacties uitgeschakeld voor Hoe zit het met je zorgverzekering als je in 2021 zwakker wordt? 

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen