De innesteling, ook één van die woorden waar je nooit over hebt nagedacht tot het moment dat je zwanger wilt worden. Dan hoop je op een goede innesteling van de bevruchte eicel. Pas vanaf dat moment ben je echt zwanger. Wat is het precies, wanneer kun je het verwachten en voel je er iets van?

Innesteling : wat is het?

Om dit goed te beantwoorden beginnen we bij het begin van iedere menstruatiecyclus. Er rijpt 1 (of meerdere) eitje in je eierstokken. Na de ovulatie (eisprong) beweegt het eitje zich in circa 7 dagen via de eileiders richting de baarmoeder. Tijdens de dagen rondom de ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Wist je trouwens dat je ook je ovulatie kunt berekenen? Zo weet je precies wanneer je vruchtbaar bent.

Wanneer er in deze vruchtbare dagen een zaadcel de eicel binnendringt, is de eerste stap om zwanger te worden gelukt! De bevruchte eicel start direct met delen in meerdere cellen en ontwikkelt zich tot embryo.

Ondertussen wordt de baarmoederwand dikker onder invloed van de hormonen Progesteron en Oestrogeen. Dit gebeurt iedere maand, de baarmoederwand maakt zich dan klaar voor een eventuele zwangerschap. Wanneer er geen bevruchte eicel is, sterft het baarmoederslijmvlies ongeveer 2 weken na de eisprong af en word je ongesteld.

Wanneer er wel een bevruchte eicel arriveert in de baarmoeder is het tijd voor de innesteling. De eicel hecht zich aan de baarmoederwand. Wanneer dat succesvol gebeurt, ben je zwanger!

Innesteling : wanneer is dat precies?

Je kunt het moment van de innesteling ongeveer uitrekenen. Zeker wanneer je een regelmatige cyclus hebt. De innesteling vindt meestal 5 dagen voordat je weer ongesteld zou worden plaats. Wanneer je weet wanneer je ovulatie was kun je ook vanaf die dag circa 9 dagen optellen. Dit zijn natuurlijk wel gemiddelden. Het moment ligt tussen de 5 en 12 dagen na de eisprong.

Innesteling : wat voel of merk je?

Innestelingsbloeding

Wanneer je graag zwanger wilt worden, ben je op zoek naar alle signalen van een mogelijke zwangerschap. Het kan zijn dat je de innesteling merkt, maar de meeste vrouwen merken hier niets van. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft een innestelingsbloeding, dit is het meest duidelijke symptoom. Dit is een kleine bloeding, circa 5 dagen eerder dan je aankomende menstruatie.

Innestelingspijn

Er zijn ook vrouwen die aangeven dat ze last hebben van steken of een trekkerig gevoel in je onderbuik. Innestelingspijn. Het is overigens wetenschappelijk niet bewezen dat je de innesteling kunt voelen.

Daling van temperatuur

Wanneer je tijdens je cyclus iedere dag je temperatuur meet, bijvoorbeeld om je ovulatie te bepalen, kun je op de dag van de innesteling een lichte dip waarnemen.

De eerste zwangerschapssymtomen

Vanaf dat de eicel zich heeft ingenesteld, start het met het afscheiden van het zwangerschapshormoon hCG. De hoeveelheid van het hormoon neemt in sneltrein tempo dagelijks toe. Vanaf dat moment kun je last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen.

Innesteling : lukt dat altijd?

Nee, zeker niet. Circa de helft van de helft van de bevruchte eicellen lukt het om zich in te nestelen in de baarmoederwand. De kans van slagen hangt ondermeer af van de leeftijd van de vrouw. Soms nestelt een eitje zich buiten de baarmoeder in. Dat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en is gevaarlijk voor moeder en kind.

Ben je zwanger?

Wanneer je zwanger bent kun je vanaf de eerste dag dat je overtijd bent een goede zwangerschapstest doen. Misschien toont de test op dat moment niets aan, doe de test na een dag of 2 nog eens opnieuw. Het kan zijn dat het hCG hormoon nog niet voldoende aanwezig was in de urine.

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Je krijgt ook 2 zwangerschapsweken cadeau. Je bent vanaf dat moment dus drie weken zwanger in plaats van 1. De zwangerschapstelling begint voor de eenvoud vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Wanneer je die dag weet, kun je ook direct je uitgerekende datum berekenen. Hoe leuk!

Vanaf het moment dat je zwanger bent, poppen de eerste vragen al snel op. Bekijk daarom ook Zwanger wat nu?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: