Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, kun je het beste starten met het slikken van Foliumzuur. En dit blijf je zeker doen tot en met de 10e week van de zwangerschap. Maar wat is Foliumzuur en waarom moet je dat dan slikken?

Foliumzuur : wat is het?

Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Het is een van de vitaminen waar zwangeren te weinig van binnen krijgen. Het zit bijvoorbeeld in bananen, peulvruchten, sinaasappelen, melk, gist, brood en vlees en groene bladgroenten. Om de benodigde hoeveelheid van 0,4 – 0,5 milligram per dag binnen te krijgen, zou je dagelijkse forse hoeveelheden van deze producten moeten eten. Denk aan een kilo bruine bonen, of een halve kilo spruitjes per dag. Dat red je natuurlijk niet, dus vandaar dat je dit het beste extra kunt slikken.

Foliumzuur : waarom slikken in de zwangerschap?

Foliumzuur slikken verkleint het risico op afwijkingen bij je baby in de vroege zwangerschap. Vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt het zenuwstelsel van je baby aangelegd. Het slikken van Foliumzuur

verkleint het risico op neurale buis- deffecten. Dit zijn bijvoorbeeld een hazenlip, open ruggetje, een open schedel of een open gehemelte. Allerlei afwijkingen die je liever wilt voorkomen.

Naast dat het goed is voor de ontwikkeling van je baby, heb jij het ook nodig voor een goede groei en werking van het lichaam en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Normaal gesproken haal je dit voldoende uit een gevarieerde voeding.

Foliumzuur : wanneer moet je dit slikken?

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met de 10e week van je zwangerschap slik je iedere dag een tablet van 400 microgram. Waarom moet je dit al voor de zwangerschap slikken? Het duurt ongeveer vier weken voordat het extra Foliumzuur is opgenomen in je lichaam. Ben je al zwanger en wist je dit niet? Start dan vandaag nog en meldt het altijd wel even bij de verloskundige. Dit zal ook zeker ter sprake komen bij de eerste afspraak met de verloskundige. Ben je al langer dan 10 weken zwanger? Dan kun je stoppen, maar je mag het ook zonder problemen door blijven slikken.

Foliumzuur : waar kun je dit kopen?

Dit kun je gewoon zonder recept bij iedere apotheek of drogist kopen. Kijk altijd wel goed naar de dosering wanneer je kiest voor een multivitamen voor zwangeren, daar moet dan in ieder geval 400 microgram Foliumzuur in zitten per tablet.

Wil je graag zwanger worden? Bekijk dan ook deze andere tips.

Ben je net zwanger? Bekijk dan Zwanger en nu?

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: