Kennis van de menstruatiecyclus is wel zo handig als je zwanger wilt worden. Je kunt de kans op het zwanger worden namelijk aanzienlijk vergroten wanneer je bijvoorbeeld weet wanneer je vruchtbaar bent. Wat is de menstruatiecyclus eigenlijk? Hoe lang duurt het en wat zijn de verschillende fases?

Menstruatiecyclus: wat is het?

Het lichaam van de vrouw bereidt zich iedere menstruatiecyclus voor op een mogelijke zwangerschap. Sinds je geboorte zijn er eicellen in je eierstokken aanwezig. Nadat je ongesteld bent geweest, groeien een aantal van deze eicellen onder invloed van het follikelstimulerend en het luteïniserend hormoon. Maar 1 (of 2 of 3) eicellen rijpen genoeg om mogelijk bevrucht te raken.

Na de eisprong verlaat de eicel de eierstok. Het wacht dan nog 12 uur op een mogelijke bevruchting. Ondertussen wordt het baarmoederslijmvlies steeds dikker onder invloed van het hormoon Progesteron. Wanneer het eitje bevrucht is, zal het zich gaan innestelen in het dikke baarmoederslijmvlies. Wanneer het eitje niet bevrucht is, sterft het en wordt het samen met het loslatende baarmoederslijmvlies uitgescheiden bij de volgende menstruatie.

Wat zijn de fases in een menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus kun je onderverdelen in 5 stadia. Het start altijd met de bloeding: de menstruatie. Wanneer je zwanger bent wordt deze dag ook gebruikt om je uitgerekende datum te berekenen. Het wordt dan gezien als eerste dag van je zwangerschap. Bij een gemiddelde van 28 dagen ziet de cyclus er als volgt uit (bij geen bevruchting):

FaseDag
Menstruatie1 t/m 7
Baarmoederslijmvlies verdikt8 t/m 10
Vruchtbare dagen11 t/m 15
Eicel sterft, slijmvlies verdikt verder16 t/m 25
Slijmvlies laat los26 t/m 28

Menstruatiecyclus: hoe lang duurt het?

Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Maar dat kan dus per vrouw en zelfs per cyclus verschillen. Sommige vrouwen zijn, op de dag af, zeer regelmatig ongesteld. Bij andere vrouwen verschilt de duur per cyclus.

Wanneer ben je vruchtbaar in de menstruatiecyclus?

Bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen ben je rond dag 11 tot 15 vruchtbaar. De eisprong vindt altijd 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. Bij een regelmatige cyclus is dit toevallig ook op dag 14. Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is de eisprong eerder of later, maar altijd op dag 14 voor de nieuwe menstruatie.

Na de eisprong wacht het eitje nog zo’n 12 uur op een mogelijke bevruchting, daarna sterft het. Het is dus handig om inzicht te krijgen in je eigen cyclus wanneer je dat nog niet hebt. Lees hier ook meer over het berekenen van de vruchtbare periode.

Hoe dichter bij de eisprong, hoe vruchtbaarder je bent. De meest vruchtbare periode is 36 tot 24 uur voor tot 12 uur na de eisprong. Je kunt dus beter al voor de eisprong vrijen. Zaadcellen kunnen namelijk tot 72 uur overleven.

Onregelmatige menstruatiecyclus?

Dan is het berekenen van de eisprong lastiger. Je kunt dan ook gebruik maken van een ovulatietest. Heb je een sterk onregelmatige cyclus en wil je graag zwanger worden? Dan duurt het vaak langer voordat je zwanger bent. Ga dan even langs de huisarts. Zij kunnen je dan begeleiden en hebben eventueel nog een aantal goede tips.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: