Je bent zwanger en vanaf het moment dat je dit wereldkundig maakt, krijg je advies. Niet zo erg als je erom vraagt. Maar ongevraagd advies kan behoorlijk irritant zijn. Iedereen om je heen is plotseling expert! Familie, vrienden, collega’s, ze vertellen je allemaal wat je wel en niet mag doen! Zou je dat wel eten? Doe je dat nog steeds? Heb je geen mutsje? Geef je wel borstvoeding? Het moeilijke is, iedereen bedoelt het goed! En soms zitten er best goede tips bij. Dus hoe kun je daar nou een beetje handig mee omgaan?
Advies van (schoon)moeders
Onze eigen (schoon)moeders zijn natuurlijk koningin in het geven van advies. Zij zien jou soms een beetje klungelen en vinden het moeilijk om je zo onzeker te zien. Want dat is natuurlijk iedere nieuwe moeder weleens, jij ook. Zeker in het begin. Dus voor oma voelt het als haar plicht om je te helpen, als de ervaren moeder. En zij heeft jou tenslotte grootgebracht en dat is ook prima gelukt! Toch?! Zij hebben dit recht verdiend. Zij weet wel wat goed voor jou en je baby is!
“Maar echt mam, er zijn dingen veranderd, sinds jij mijn luier hebt verschoond! Er zijn legio onderzoeken geweest in wat wel en niet goed is. De kennis en kijk op baby’s is veranderd. Dus ja, het klopt dat het bij ons goed is gegaan, maar dat wil nog niet zeggen dat dit de beste manier is en jij de wijsheid in pacht hebt.” Maar hoe vertel je dat nu handig? Je hebt ook geen zin in een eindeloze discussie. Ze bedoelen het immers zo lief en je wilt haar eigenlijk ook niet kwetsen.
Wanneer je net bevallen bent, neemt de advies stroom toe. Je slaapt op dat moment niet zo goed en je zit vol onzekerheden. Je vat opmerkingen dan nog sneller op als kritiek. Niet helemaal reëel, maar dat zie je na een tijdje pas in. Ook leer je mettertijd omgaan met dit soort advies. En erger nog; je wordt zelf misschien ook wel zo’n “expert” wanneer je zusje of vriendin zwanger is of net een baby heeft. Aii!
Maar in die beginperiode is het dus irritant. Wat kun je doen?
Probeer open te staan voor opmerkingen
Anders mis je wel die ene gouden tip! Dus hoor het aan en bedenk of er iets bij zit waar je iets aan hebt. Zo niet, leg het naast je neer. Jij bent (samen met je partner) diegene die beslist.
Beoordeel de bron
Is degene die je de tip geeft, iemand waarvan je iets aan zou moeten nemen? Denkt zij bijvoorbeeld hetzelfde over je baby opvoeden? Heeft zij positieve resultaten geboekt bij haar kids?
Check het advies bij een arts of specialist
Betreft het een onderwerp gerelateerd aan de gezondheid van je kind? Check dan altijd bij een arts of het gekregen advies ook verstandig is bij jouw baby.
En de rest wimpel je af!
Zijn het onbekenden in de winkel. Dan zet je je grootste glimlach op, je kijkt op je horloge, bedankt en zegt dat je naar huis moet voor de voeding, slaapje of whatever. Met een baby heb je altijd een goed excuus.
En anders gebruik je 1 van de volgende zinnen:
“Het klopt dat baby’s niet veranderd zijn in de afgelopen 30 jaar, maar wat we over hen weten wel”
“Thanks voor de tip, ik zal het eens met (naam partner of dokter) overleggen”
“We bevallen ook niet meer in grotten toch?”
“Ja, inderdaad vroeger werd het zo gedaan. Maar vroeger gingen er ook meer baby’s dood!…..En ik gelukkig niet.”
“Ik ben echt super moe. Ik kan het nu even niet verwerken. Ik bel je wel als ik uitgerust ben en nog vragen heb”
“Iedere baby (en ieder gezin) is anders. Dit werkt misschien niet voor ons, maar bedankt voor het delen!”