Je bent zwanger en “plop” je navel komt naar buiten. Veel zwangeren krijgen tijdens de zwangerschap een navel die naar buiten komt. Het moment varieert per zwangere, de ene heeft al bij 23 weken een uitgeplopte navel en de ander pas aan het einde van de zwangerschap. En weer anderen hebben er geen last van.

Wat is de oorzaak van een navel die naar buiten plopt tijdens de zwangerschap?

De navel plopt naar buiten door de druk van binnen uit. Je baarmoeder en je baby drukken als het ware je navel naar buiten. Je navel kan gevoelig en soms ook pijnlijk zijn. Dit is normaal.

Na je zwangerschap zal je navel zich wel weer terugtrekken. Het blijft echter wel een slappere versie van de oorspronkelijke navel van voor je zwangerschap. Sommige vrouwen noemen het gekscherend een moeder medaille.

Wat kun je doen tegen het uitploppen van de navel?

Niets eigenlijk. Je kunt wel smeren om de huid soepel te houden. Vaak verlicht dit ook eventuele pijn/ gevoeligheid van de navel.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Doet je navel echt veel pijn? Wordt het meer wanneer er druk op komt door bijvoorbeeld hoesten of niezen? Of zit er een uitstulping bij? Dan heb je misschien een navelbreuk, ga dan even langs de huisarts voor de zekerheid.

Bekijk ook de lijst met andere zwangerschapskwalen.

Delen:

GERELATEERD:

LAATSTE ARTIKELEN: