Vaders (to be) hebben het ook niet altijd even makkelijk in de zwangerschap! Toch gaat alle aandacht meestal uit naar de moeders en de baby. Dat is ook wel logisch. Maar wat speelt er zich af in het hoofd van de vaders? Sommige dingen zullen ze nooit vertellen en dat is maar goed ook!

Ben je zwanger? Misschien moet je gewoon niet doorlezen of even heel eerlijk zijn met een dosis relativeringsvermogen. Hoewel dat ook best lastig kan zijn met die hormonen….

Gedachten van vaders tijdens en net na de zwangerschap:

Seks in de zwangerschap, beetje vreemd

Zo’n buik is natuurlijk best aanwezig en het kan ook wel een beetje raar zijn. Het idee dat je kindje daar binnen woont en dat je daar als man met je gereedschap in de buurt zit. Gelukkig kan het geen kwaad, maar het kan even (of de gehele zwangerschap) een mentale drempel zijn. Gelukkig zijn de meeste mannen niet zo moeilijk om daar toch overheen te stappen.

Mooi zwanger? Ja natuurlijk. Maar niet zwanger zijn, is ook mooi!

Natuurlijk vind je als man je eigen vrouw mooi als ze zwanger is. Dat heeft de natuur gelukkig zo geregeld. Ze vinden het speciaal en zijn trots dat hun vriendin hun kind draagt. Maar heel eerlijk (en dit wil je niet horen als zwangere) de meeste mannen vinden hun vrouwen toch wel nog mooier wanneer ze niet zwanger zijn. Maar dat geldt natuurlijk niet voor jou!

Wordt mijn vriendin nog wel de oude?

En dan hebben we het dit keer niet over het lichaam. De meeste vrouwen zijn toch net even anders tijdens de zwangerschap (of het prille moederschap) dan dat zij van tevoren waren. Hormonen, slaapgebrek of allerlei kwalen kunnen zwangeren weleens veranderen in emotionele monsters. Totaal onredelijk en niet voor rede vatbaar. Dan loop je dus ’s avonds maar weer naar de supermarkt voor een of andere craving van je vriendin. En dat doe je natuurlijk met alle liefde, maar soms is dat gewoon irritant. Maar daar klagen wij als mannen niet over, want als wij zwanger zouden moeten zijn…   Maar het gaat weer over, echt!

Tijdens de bevalling: What the F*Ck??

De meeste mannen worden een beetje ongemakkelijk tijdens een bevalling. Ze staan erbij en kijken ernaar. Niet vrijwillig, ze kunnen niet anders. Het liefste zouden ze iets kunnen doen. Het overnemen. Maar helaas, dus dan komen er wat ongemakkelijke opmerkingen uit, kijken vol medelijden, ze gaan eten of zijn totaal sprakeloos. Ze worden af en toe afgesnauwd en in het slechtste geval uitgescholden. Geen weerwoord gevend, want iedereen begrijpt dat dit niet het moment is. Machteloos kijkend naar hun vriendin of vrouw, met de zorgen of dit goed gaat komen. “What the F*Ck is dit, laat dit snel afgelopen zijn…”

Na de bevalling: mijn vriendin is echt waanzinnig!!

Zo trots als een aap met zeven ……! Mijn vriendin heeft deze klus toch maar even geklaard. Wat een topper. Iets met een tennisbal, een neusgat en oerkrachten. Wonderlijk en ze loopt al gewoon rond. Dat dat niet geheel vrijwillig is, maar noodzaak terzijde (je moet verplicht plassen binnen een aantal uur na de bevalling en wordt als vrouw uit je bed getrommeld). Dat doet een man je dus nooit na (en dat kan ook niet)! Een man plaatst zijn vriendin op een torenhoog voetstuk na de bevalling. En terecht!

Een baby: Wow, dat is dus gewoon mijn kind?!

Vol verwondering kijkt hij naar zijn kind. Dat is dus gewoon van mij. Het voelt vaak nog een beetje gek voor een man. Nog niet heel eigen. Een vrouw draagt het al negen maanden bij zich en groeit daardoor meer naar dat moment toe. Voor een man is dit de eerste echte kennismaking. Ding dong, uw pakketje is bezorgd. Beetje gek. Het kan net zo goed een kindje van iemand anders zijn. Gelukkig lijkt de pasgeboren baby vaak op de man. Ook dat heeft de natuur weer goed geregeld. Wees niet bang als vader zijnde, het gevoel komt vaak heel snel!

Ik ben zo ontzettend MOE!

Je mag het als man vaak niet zeggen voor je gevoel. Je vriendin heeft het namelijk echt wel het zwaarste. Maar man toch, wat kun je moe zijn! Ja, jij ook na zo’n bevalling en die eerste weken (maanden). De spanning, het gebrek aan slaap. Ook jij bent gewoon moe.

Ondergekotst, weer een poepluier en veel te weinig slaap: is dit nu zo leuk?

Hmm, je had je dit toch echt iets anders voorgesteld. Je vriendin heeft even geen aandacht meer voor jou. Zij is een soort moederkloek. Er is een hele schattige baby, maar die vind je in het begin vaak saai. Het lacht niet eens naar je. Je kunt niet meer slapen zoals je gewend was en zit met stinkende melkplakkaten op je trui op je werk, thuis of waar dan ook. Maar niet bij je vrienden, want die zie je even wat minder. Is dit nu echt zo leuk?? In het begin misschien even iets minder, maar het wordt echt leuk! Echt!

Tom

Lees ook de andere artikelen voor (over) vaders