Au! Bekkenpijn tijdens de zwangerschap is een veelgehoorde zwangerschapskwaal. Dit komt in vele gradaties voor. Van af en toe een beetje last, vervelend tot zeer veel pijn. Waardoor komt het? Wat zijn de symptomen? Wij vroegen het aan Bekkenfysiotherapeut Everdina Veenema.

Bekkenpijn : eerst een lesje anatomie!

Want hoe steekt het bekken precies in elkaar? Het bekkengewricht bestaat uit 3 botstukken. Een linker en een rechter bekkenhelft en het heiligbeen. Samen vormen ze 3 gewrichten. 2 Sacro iliacale gewrichten (SI gewrichten) en 1 schaambeen. Alles wordt omvat door kapsel, banden en spieren om het goed in balans te houden. Het bekken is de schakel tussen romp en benen.

Zwanger bekken

Bekkenpijn klachten : wat is de oorzaak?

Tijdens de zwangerschap ontstaat er onder invloed van zwangerschapshormonen verweking in het gehele lichaam. Dit heeft een functie. Hierdoor kan het bekken iets bewegen en samen met het samengaan van de fontanellen van je kindje kan je kindje door je bekken om geboren te worden. Dit hoeft dus geen probleem te zijn, want het is een natuurlijk proces. Je wordt iets leniger in je gewrichten (alsof je een zwakke enkel hebt). Het is voor het goede doel, de bevalling, maar hierdoor ben je ook kwetsbaarder.

zwanger stand van je bekken

Door het zwaarder worden aan de voorzijde van je lichaam (door je zwangere buik) en het feit dat je makkelijker een verschuiving in je gewrichten kan krijgen ontstaat er soms bekkenpijn tijdens de zwangerschap.

Als je daarnaast ook nog bepaalde zware werkzaamheden,  sporten (bv paardrijden, zwemmen, turnen) beoefend of je lichaam assymmetrisch belast of overbelast heb je meer kans op het krijgen van bekkenpijn.

De bekkenpijn wordt veroorzaakt door de voor het lichaam vreemde stand van je bekken. Deze treedt op bij een lichte verschuiving van een bekkenhelft of  het heiligbeen. Onbewust wil het lichaam de nieuwe stand corrigeren. Spieren spannen en trekken aan het bekken. Dit zorgt vervolgens voor de pijn.

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap : wat zijn de symptomen?

Continu aanwezige (zeurende) pijn, meestal mild maar soms scherp.

De pijn wisselt vaak (of soms) van plaats en sterkte:

Daarnaast startpijn. Pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel.

Vermoeidheid

Langzamer herstel van vermoeidheid en pijn. Kon je voorheen uren winkelen? Nu kan soms een uurtje al te veel zijn. En is een keer vroeg naar bed niet voldoende om te herstellen.

Bepaalde activiteiten in je dagelijks leven kunnen moeizamer of met pijn gepaard gaan. Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • Omdraaien in bed
  • Langer staan/zitten/lopen
  • Bukken
  • Opstaan
  • Traplopen
  • Vrijen
  • Stofzuigen
  • Autorijden
  • Zwemmen
  • Fietsen

Dit zijn activiteiten waarbij het bekken uit balans wordt gebracht en niet symmetrisch wordt belast.

Beweegangst

Vrouwen zijn soms geschrokken en angstig wanneer ze pijn ervaren in hun bekken tijdens de zwangerschap. Het lichaam functioneert niet zo goed meer als voorheen. Het laat je voor je gevoel in de steek. Sommige vrouwen vinden het eng en zijn bang om iets te beschadigen waardoor ze steeds minder gaan bewegen en komen zo in een vicieuze cirkel van angst, verkrampen, meer pijn en niet bewegen.

Lees ook de tips wat je kunt doen aan bekkenpijn.

Everdina Bekkenfysiotherapeut

Everdina Veenema

Everdina is bekkenfysiotherapeut. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.