Je bent zwanger! Leuk, gefeliciteerd. Na de eerste blijdschap, volgt al snel de vraag: zwanger en nu? Wat gaat er gebeuren? Wanneer ga je naar de verloskundige? Wat moet je regelen? Wat mag je nu wel en niet meer eten nu je zwanger bent? Een eindeloze stroom aan vragen schiet er door je hoofd. Om het je een beetje gemakkelijker te maken bieden wij hier een overzicht met het antwoord op de eerste vragen.

Zwanger en nu? Wat moet je weten?

We gaan er even vanuit dat je al een zwangerschapstest hebt gedaan en dat je een positieve testuitslag had. Zo niet? Dan kun je hier meer informatie over de zwangerschapstest vinden. Zoals het juiste moment van testen en of de uitslag van een test bijvoorbeeld altijd juist is.

Zwanger en nu? Eten en drinken

Zodra dat je weet dat je zwanger bent, check je wat je wel en niet mag eten. Grote troost, het meeste mag je gewoon blijven eten. Alleen ons brein werkt net zoals met die grote roze olifant waar je niet aan mag denken, juist daar denk je aan! Wanneer je iets niet mag, krijg je er juist zin in. Even wachten dus.

Bekijk wat je wel en niet mag eten in de zwangerschap

Zwanger en nu? Foliumzuur

Slik je nog geen Foliumzuur? Dan ga je na het lezen van dit artikel  (of vandaag) naar de drogist om Foliumzuur te kopen. Dit verkleint het risico op ernstige aandoeningen zoals een open ruggetje. Blijven slikken tot in ieder geval week 10 van je zwangerschap!

Meer over Foliumzuur

Zwanger en nu? Bereken de uitgerekende datum

Hoe leuk, bereken je uitgerekende datum, de mijlpalen in je zwangerschap en bijvoorbeeld wat het sterrenbeeld van je baby zal zijn!

Bereken hier je uitgerekende datum!

Zwanger en nu? De eerste afspraak met de verloskundige

Nu je weet dat je zwanger bent, kun je op zoek naar een verloskundige bij jou in de buurt. Je kunt bijvoorbeeld op solvo de dichtstbijzijnde verloskundige uitzoeken of je vraagt eens bij vriendinnetjes waar zij tijdens hun zwangerschap zijn geweest. Wat kun je eigenlijk verwachten tijdens de eerste afspraak? Zo wordt er ook gesproken over de mogelijk prenatale onderzoeken. Weet jij al of je dat wilt?

Bekijk wat je kunt verwachten bij de eerste afspraak met de verloskundige

Naar meer informatie over de prenatale onderzoeken

Zwanger en nu? De termijnecho

Je kunt zelf je uitgerekende datum berekenen. Maar dat is nog niet zo nauwkeurig als de termijnecho bij de verloskundige. Je kunt er zo maar een paar dagen naast zitten. Tijdens deze termijnecho wordt de grote van de vrucht (je baby) vergeleken met de standaard groeicurve. Deze is in de eerste weken van de zwangerschap voor alle baby’s nagenoeg gelijk. Zo kunnen ze heel nauwkeurig bekijken hoe lang je zwanger bent. Wanneer deze echo plaatsvindt verschilt per moment van de afspraak en per verloskundigenpraktijk. Soms tijdens het eerste bezoek en soms later.

Zwanger en nu? Wanneer ga je het vertellen?

Je bent zwanger en hebt een groot geheim. Het liefste wil je dit snel vertellen tegen je familie, vrienden en misschien ook wel tegen je collega’s. Er is echter een kans dat het mis gaat en daarom hield men vroeger vaak de termijn van drie maanden aan om een zwangerschap te vertellen. Gelukkig hoef je niet meer zo lang te wachten (als je dat niet wilt). Wanneer je een kloppend hartje hebt gezien bij de termijnecho, is de kans op een miskraam super klein. Vanaf dan, kun je het gerust vertellen als je dat wilt. Mag natuurlijk ook eerder, dat is aan jou.

Zwanger en nu? Volg je zwangerschap met de zwangerschapskalender

Er gebeurt een hoop in je lichaam nu je zwanger bent. Wonderlijk wel, hoe een eicel en een spermacel zich ontwikkelen tot een baby. Volg de ontwikkeling van je baby op de voet per zwangerschapsweek. Met daarnaast ook iedere week handige tips voor jou.

Naar de zwangerschapskalender

Zwanger en nu? De 1e symptomen en kwalen

Misschien heb je al de eerste symptomen van een zwangerschap gemerkt? En anders volgen deze waarschijnlijk al vrij snel, in meer of mindere mate. Met een beetje mazzel, ga jij fluitend door je zwangerschap. De kans is echter groter dat je toch wat kwaaltjes gaat krijgen. Wij hebben een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende kwalen.

Naar de eerste symptomen van een zwangerschap

De meest voorkomende zwangerschapskwalen

Zwanger en nu? Wat moet je gaan regelen?

Dat valt best wel mee. Je moet het alleen net even weten. Wat je moet regelen tijdens een zwangerschap (of waar je over na moet denken) hebben wij in een handig overzicht gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kraamzorg, verzekeringen en eventuele kinderopvang.

Naar het overzicht wat je moet regelen tijdens een zwangerschap

Zwanger en nu? Zwangerschapsverlof

Aan het einde van je zwangerschap mag en moet je met verlof. Je mag in Nederland vanaf 34 weken stoppen met werken en je moet met 36 weken verplicht met verlof. Hoe dit precies zit?

Naar zwangerschapsverlof

Zwanger en nu? De baby uitzet

Zodra je een kloppend hartje hebt gezien, kun je gaan starten met de baby uitzet. Hoe leuk, je eerste aankoop voor je baby! Zo schattig, al die kleine kleertjes. Maar wat heb je eigenlijk allemaal echt nodig? Wij zetten het wederom in een overzicht.

Naar baby uitzetlijst

Zwanger en nu? Gewichtstoename in de zwangerschap?

Je bent zwanger, dat je nu kilo’s bij gaat komen, is geen verrassing. Maar hoeveel kilo is gemiddeld? En op welk moment in je zwangerschap kom je het meeste aan? Waaruit bestaat dat gewicht? En hoeveel kilo ben je direct al weer kwijt na bevalling?

Naar gewichtstoename in de zwangerschap

Bekijk ook:

De 10 meest gestelde vragen in de zwangerschap

De angsten van een zwangere vrouw