Ben je zwanger en vraag je je af of je veilig auto kunt rijden? Autorijden kan gewoon tijdens je zwangerschap. Wel zul je waarschijnlijk wat aanpassingen moeten doen op het gebied van comfort en veiligheid. Daarnaast is het extra belangrijk dat je een goede autoverzekering hebt tijdens de zwangerschap.

Comfortabel autorijden tijdens zwangerschap

Autorijden kan onprettig worden naarmate je buik dikker wordt. Denk aan je lichaam door wat vaker te stoppen tijdens lange ritten. Strek even je benen om de bloedsomloop op gang te houden en zo trombose te voorkomen. Wanneer je te lang zit kun je ook last krijgen van je rug of bekken. Als passagier kan het prettig zijn om de stoel af en toe in slaapstand te zetten. Tijdens je zwangerschap kun je gewoon de autogordel op de normale manier blijven dragen zonder dat dit gevaarlijk is voor je baby. Let er wel op dat je het heupgedeelte van de autogordel zo laag mogelijk onder je buik bevestigd. Als er iets gebeurt wordt je baby in dit geval goed beschermd door het vruchtwater waar hij in ligt. Dit werkt als het ware als een natuurlijk stootkussen. In de laatste maand van de zwangerschap neemt het vruchtwater wat af, waardoor je baby in deze periode meer kans loopt op verwondingen bij een ongeluk.

Airbag niet uitschakelen

Vraag jij je af of je de airbag moet uitschakelen als je zwanger bent? Dit kun je beter niet doen, want airbags bieden juist extra bescherming tijdens een ongeluk. Mocht er een aanrijding of ongeluk gebeuren, levert een airbag geen extra gevaar voor je baby. Rijd je nog veel of lang in het laatste trimester? Dan kun je het best een vluchtkoffer in de auto klaar hebben liggen. Mocht de bevalling beginnen op het moment dat jij aan het rijden bent, dan kan je direct door naar het ziekenhuis met alle spulletjes die je nodig hebt.

Check je autoverzekering

Dit is een goed moment om te kijken naar de autoverzekering. Je kunt prima een goedkope autoverzekering afsluiten. Het is verstandig om te checken of de autoverzekering de dekking ‘schadeverzekering inzittende’ heeft. In dit geval wordt de schade vergoed die inzittenden lijden in het geval van een ongeval. Deze schade wordt vergoed, zoals ook het geval zou zijn als je door een ander wordt aangereden.

Wanneer is autorijden niet verantwoord?

Het is belangrijk om altijd goed naar jouw lichaam te blijven luisteren. Een zwangerschap kan je concentratie verminderen en ook kan het zijn dat je last hebt van zwangerschapskwalen, zeker in het eerste trimester. Ook bij een hoge bloeddruk of hypertensie, bij het risico op vroeggeboorte, slecht gecontroleerde diabetes of bloedarmoede valt het af te raden om zelf de weg op te gaan.