Yes, het is zomer. Je kinderen hebben vakantie, ze hebben tijd en willen je vaak graag helpen. Ze willen daarnaast ook graag een ijsje gaan eten, even naar de speelgoedwinkel, de Hema, gaan zwemmen, naar een speelparadijs en nog veel meer. Ze snappen nog niet dat alles geld kost en dat er soms keuzes gemaakt moeten worden. Tijd om ze de waarde van geld te leren kennen, dat er gewoon gewerkt moet worden voor geld en ze ondertussen ook nog iets te laten doen wat zij leuk vinden en waar ze jou écht mee helpen. Tijd voor de “zomerbaantjes”, ook voor de kleintjes!

Naast de lol, leer je ze ook wat!

Naast dat het handig en leuk is, zijn er ook nog een paar pedagogische voordelen: je leert kinderen dat werken ook leuk kan zijn (zorg dus ook dat het een leuke taak is), dat je er geld mee verdient, je leert ze de waarde van geld kennen, en daarna hoe ze met het verdiende geld kunnen omgaan (je kunt het maar één keer uitgeven) in een veilige omgeving.

En bovenal: fun! Ik denk even terug aan vroeger, toen ik langs de deuren ging voor een heitje voor kwarweitje. Ik vond het spannend, leuk om te doen en was dik gelukkig met mijn verdiende centjes.

Een paar ideeën voor zomerklusjes voor kinderen:

1. Auto wassen

Dit is een klassieker natuurlijk. Maar staat altijd garant voor waterpret en een schone auto. Afhankelijk van de leeftijd doe je het samen of laat je de hele auto wassen. Zorg wel dat ze geen schuurspons in hun handen hebben.

2. De tuin

De tuin biedt natuurlijk ook een hoop klusjes. Harken, het terras aanvegen, onkruid trekken, plantjes planten. Kids houden van lekker wroeten in de grond.

3. Winkeltje spelen

Maak samen een stand op de stoep van een tafeltje en een paar stoelen. Maak een uithangbord met een prijskaart voor al het lekkers dat ze willen verkopen. Denk aan drankjes, zelfgebakken cakejes, ijsjes en meer.

4. Met de hond wandelen van de buren

Wanneer je kindje van dieren houdt, is dit een hele leuke. Uren heb ik met de hond van de buren gewandeld omdat ik er zelf geen had. Zorg uiteraard wel dat je kind de hond kent en andersom.

5. Ondernemer in de dop

Kinderen zijn super creatief, laat ze zelf bedenken wat voor mini onderneming ze willen starten.