Dat er veel veranderd tijdens de zwangerschap weet je natuurlijk wel. Maar wist je dat zelfs je huid kan veranderen? Zo kan de haargroei toenemen, kunnen sommige moedervlekken veranderen en kan je huid donkerder worden. Ook kan je last krijgen van jeuk en acne, of zwangerschapsstrepen en striemen. Wij vertellen je hoe je huid kan veranderen tijdens de zwangerschap en hoe je jouw huid optimaal verzorgt. 

Jeukende huid

De huid rekt tijdens de zwangerschap op en kan ook wat droger zijn dan normaal. Ongeveer 20 procent van de zwangeren heeft last van een jeukende huid. Ondanks dat dit vaak onschuldig is, kan het toch erg vervelend zijn. Je kunt jeuk krijgen op je armen, benen, borsten, buik en voeten. 

De jeuk komt niet alleen door het oprekken van de huid, maar ook doordat je lever minder galzuren afvoert tijdens de maanden dat je baby in je buik groeit. Deze galzuren komen in het bloed terecht en kunnen zenuwuiteinden in de huid prikkelen. 

De ergste jeuk kun je tegengaan door de huid goed te hydrateren en soepel te houden met een neutrale bodylotion en verzorgende dagcrème. Door een oogcontourcrème op te nemen in je huidverzorgingsroutine zorg je ervoor dat je zelfs na een slapeloze nacht nog alert en fris uit ziet.  

Zwangerschapsmasker

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap meer hormonen aan. Hierdoor gaan je pigmentcellen meer pigment produceren, wat kan zorgen voor donkere plekken in je gezicht en soms ook hals. Deze verkleuring heet melasma, oftewel zwangerschapsmasker. Het komt niet alleen voor bij zwangere vrouwen, maar kan ook ontstaan door erfelijkheid, pilgebruik en UV-straling. De precieze oorzaak is onbekend en over het algemeen verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf na de zwangerschap. 

Acne tijdens de zwangerschap

Je huid maakt meer talg aan onder invloed van hormonen tijdens je zwangerschap. De een krijgt hierdoor de bekende zwangerschapsgloed, terwijl de ander last krijgt van acne. Vooral in het eerste trimester kun je te maken krijgen met acne. De veranderingen in de hormoonspiegel zijn op dit moment het meest hevig. 

Het valt aan te raden je huid goed te reinigen met zeepvrije waterreiniging. Kies altijd voor milde verzorgings- en reinigingsproducten en raak de puistjes zo min mogelijk aan.

Spinnenkop

Spinnenkop, ook wel spider naevi genoemd, ontstaat door een plaatselijke verwijding van een bloedvaatje in de huid. Je herkent een spinnenkop door een rood bultje op de huid. Van hieruit waaieren kleine bloedvaatjes uit als de poten van een spin. Dit komt voornamelijk voor in je gezicht, half, op de rug van je hand of op je onderarmen. 

Striae of zwangerschapsstrepen

Doordat de huid van de buik oprekt kunnen er onderhuidse scheuringen ontstaan. Dit heet striae of zwangerschapsstrepen. Het risico op striae is groter als je jonger bent, omdat je huid over het algemeen strakker is en daardoor sneller scheurt. Striae valt niet helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans iets verkleinen door de huid soepel te houden met een hydraterende crème.