Als je je zwangerschap zou kunnen plannen, zou je dan in de winter of in de zomer rond willen lopen met een flinke buik? Zowel winter als zomer brengen hun uitdagingen met zich mee en daarom zetten we een paar tips voor je op een rijtje om deze extremere seizoenen goed door te komen wanneer je zwanger bent.

Zo blijf je comfortabel

Wellicht maak je je tijdens je zwangerschap meer druk om te warme dagen dan te koude dagen. Een winterse dag is namelijk prima door te komen met een extra deken op de bank. Aan een nieuwe winterjas komen, omdat je niet meer in je oude past, kan je natuurlijk wel op kosten jagen. Zomerse temperaturen zullen je in de regel meer problemen geven. Daarom kan een ventilator of een airco een goede investering zijn. Neem dan wel even de tijd voor het energieleveranciers vergelijken, want je energierekening zal snel stijgen, wanneer je de airco hoger zet tijdens een hittegolf.

Zo ga je om met extreme kou

Je kindje zal geen last hebben van extreme temperaturen, zolang jouw lichaamstemperatuur niet te laag is. Toch moet je extra maatregelen nemen, wanneer het kwik daalt. Als je het heel koud krijgt, zullen je bloedvaten in je ledematen vernauwen om meer warmte vast te houden. Hierdoor kan ook je bloeddruk stijgen, dus kleed je warm aan.

Zo ga je om met extreme hitte

Zolang jouw lichaamstemperatuur niet te hoog is, zal je kindje geen last hebben van een hittegolf. Oververhitting van je lichaam kan wel voor ernstige problemen zorgen. In het begin van je zwangerschap kan dit zelfs de kans op een miskraam verhogen. Een airco is dus echt geen overbodige luxe! Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt, want uitdroging leidt tot een slechtere bloedtoevoer. Hierdoor krijgt je kindje minder voedingsstoffen van de placenta. Uitdroging kan zelfs leiden tot een tekort aan vruchtwater of een vroeggeboorte. Wacht dus niet met drinken tot je dorst krijgt.

Doe het rustig aan

Om problemen te voorkomen kun je het zowel ’s winters als ’s zomers beter rustig aan doen. In de winter is deze tip vooral van belang, wanneer het glad is. Uitglijden op straat is altijd vervelend, maar vooral als je zwanger bent! Als je je een dagje thuis kunt permitteren, kun je dus beter lekker binnen blijven. ’s Zomers wil je, om uitdroging en uitputting te voorkomen, je ook niet te druk maken. Ga alleen niet rustig aan doen door te zonnen. De zwangerschapshormonen maken je huid extra gevoelig voor UV-straling, waardoor je een zwangerschapsmaskerkunt krijgen.