Een potje of tube zinkzalf is onmisbaar wanneer je een baby hebt. Het is één van de dingen die je echt in huis moet hebben. Het helpt tegen allerlei kinderkwaaltjes en huidproblemen. Wat is het eigenlijk voor iets

Zinkzalf : wat is het precies?

Je zou verwachten dat het hoofdbestanddeel zink zou zijn, het is echter een een restproduct van zink: zinkoxide. Zinkoxide heeft een beschermende en verkoelende werking plus zorgt het ervoor dat de huid licht uitdroogt. Dit wordt meestal vermengd met iets van vaseline zodat het makkelijk smeert. Het is vrij verkrijgbaar bij de supermarkt, drogist of apotheek en je hebt het van verschillende merken. Het helpt tegen allerlei veelvoorkomende huidproblemen. Zo werkt het tegen rode billetjes, blaren of waterpokken.

Wat doet zinkzalf?

Producten met Zinkoxide zorgen dus voor verkoeling, bescherming, uitdroging en ze zorgen ervoor dat blaasjes die veroorzaakt worden door kinderziektes minder besmettelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan Krentenbaard en Waterpokken. Daarnaast werkt het waterafstotend, je kunt het dus ook ter voorkoming van rode billetjes en luieruitslag gebruiken. Heeft je kind een klein wondje? Dan zorgt er ook voor dat de huid sneller naar elkaar toetrekt. Een soort klein wondermiddel dus, dat zeker niet mag ontbreken.

Wanneer kun je Zinkzalf goed gebruiken?

Het bekendste en meest voorkomende voorbeeld is natuurlijk tegen of ter voorkoming van de rode billen bij je baby. Smeer bij iedere verschoning een dun laagje crème op en je voorkomt de pijnlijke billetjes bij je baby. Het zorgt direct voor verkoeling van de huid en het beschermt tegen eventuele nieuwe urine in de luier. Maar zoals eerder aangegeven kun je het nog bij veel meer kwaaltjes gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

Smetplekken

Aii, je kent ze vast wel, die kwetsbare plekjes achter de oren, in de knieholten, oksels, ellebogen of huidplooitjes. Wanneer je net dat ene plooitje niet goed genoeg hebt afgedroogd verschijnt er een rood geïrriteerd plekje op de huid. Gelukkig is dit met Zinkzalf zo weer verdwenen.

Blaasjes of zweertjes

Denk aan Waterpokken, Krentenbaard of een Koortslip. Zinkoxide werkt verkoelend, beschermd en zorgt ervoor dat het minder besmettelijk is.

Blaren

Het biedt direct verlichting bij blaren. Maar alleen blaren veroorzaakt door wrijving, bijvoorbeeld door nieuwe schoenen of te lang op een duimelrek wanneer ze iets groter zijn. Let op: het werkt niet bij brandblaren.

Kleine wondjes of kapotte mondhoeken

Wanneer je een klein wondje hebt, zorgt de zinkzalf dat de huid sneller naar elkaar toegroeit.

Zinkzalf: verschillende soorten en merken.

De meeste ouders zweren bij een pot Sudocrem. Maar je hebt ze ook van andere merken, zoals Bepanthen of Daro. Het verschil zit hem in de hoeveelheid toegevoegde Zinkoxide. Hoe hoger het percentage, des te uitdrogender het werkt, maar ook minder goed uitsmeerbaar Wanneer je op zoek bent naar een uitdrogende werking kun je ook lotions verkrijgen met zinkzalf. Deze werken net iets meer op de uitdroging en minder op de verzorging.