Zindelijkheidstraining: wat heb je nodig?

//Zindelijkheidstraining: wat heb je nodig?

Zindelijkheidstraining: wat heb je nodig?

Gaan jij en je peuter aan de zindelijkheidstraining beginnen? Herken je de signalen van je peuter dat het klaar is voor de potjestraining? Bereid je even voor en zorg dat je deze spullen in huis hebt.

Zindelijkheidstraining : wat heb je nodig?

Een goed potje

Inkopper natuurlijk… Maar zorg dat je een goed potje hebt. Let er bij de aankoop op dat het stevig op de grond staat. Je peuter moet de voetjes plat op de grond kunnen zetten wanneer het op het potje gaat. Een hoge rug zorgt ervoor dat je peuter iets steviger zit. Je kunt er samen op uit gaan om een potje uit te zoeken en er een echt momentje van maken voor je peuter. Het is ook handig als het potje een uitneembaar gedeelte heeft zodat je het makkelijk schoon kan maken. Je hebt ook potjes waarbij je peuter beloond wordt met een muziekje wanneer het succesvol op het potje gaat. Je vindt allerlei verschillende potjes in de babyspeciaalzaken of bijvoorbeeld bij Bol.com.

Een boekje over op het potje gaan

Laat je peuter zin in krijgen in het op het potje gaan en begrijpen waarom het leuk en belangrijk is. Dit lukt heel goed met het voorlezen van de “op het potje” boekjes. Ze zijn er in vele soorten en maten. Je vindt deze bijvoorbeeld ook hier bij Bol.com.

Leuke onderbroeken

Gaat die luier uit, oehh spannend. Dat voelt direct heel anders voor je peuter, misschien wel een beetje eng. Ga samen naar de winkel en koop super stoere superhelden of lieve prinsessen onderbroeken. Het moet natuurlijk wel leuk zijn, om die rare dingen aan te trekken. Wanneer je in de zomer start met de zindelijkheidstraining kun je ze natuurlijk ook in hun blote billen laten rondrennen buiten. Je hebt daarnaast onderbroeken met een soort plastic eromheen zodat de kleding nog niet direct doorweekt is, maar je peuter wel voelt dat het nat is doordat de binnenkant gewoon van stof is. Een handige tussenoplossing.

Handige oefenbroekjes

Oefenbroekjes, ook wel trainingsbroekjes genoemd, zijn bedoeld om kinderen en hun ouders te helpen tijdens de zindelijkheidstraining. Oefenbroekjes zien er veel meer uit als een gewone onderbroek dan luiers, maar zijn het niet. Ze hebben een aantal voordelen: je kindje kan de oefenbroek makkelijk aan en uit trekken. Zijn ze toch net te laat, dan vangen de oefenbroekjes het plasje (gedeeltelijk of helemaal) op.

Handige kleding

Laat die skinny broeken, broeken met knopen en ingewikkelde jumpsuits maar even in de kast liggen. Het is belangrijk dat de kleding zeer snel uitgetrokken kan worden. Je peuter heeft namelijk niet heel veel tijd om de kleding op tijd uit te trekken. Het is al heel wat dat ze op tijd voelen dat ze naar het potje moeten. Er is geen ruimte voor moeilijke uitkleed sessies.

Reserve kleding

Zorg dat je altijd een stapeltje reservekleding in de buurt hebt. Je zult het nodig hebben.

Geduld, bergen geduld en een glimlach

Blijven lachen en geduld hebben, is de enige methode waardoor het ook leuk voor je peuter blijft. Dat is namelijk wel belangrijk, het moet leuk blijven. Verlies je je geduld of raak je geïrriteerd? Niet doen, je peuter doet het natuurlijk sowieso niet expres, ongelukjes horen er gewoon bij. En hoe erg is het nou eigenlijk? Heb je een keer geen zin om de poep uit de naden van een broek te schrapen, ben je niet gehecht aan de broek of was hij niet al te duur, gooi hem dan gewoon lekker weg en trek lachend een andere aan. Oh, en voordat je op pad gaat, ga je altijd eerst even langs de wc. Ook als je maar heel even naar de supermarkt gaat.

Weet je nog niet of het al het juiste moment is? Bekijk dit artikel wanneer je het beste kunt starten.

2020-01-08T22:42:45+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen