De zesde ziekte kenmerkt zich door hoge koorts en later vlekjes in het gezicht en op de romp. Het is een onschuldige maar besmettelijke virusziekte die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Het is zelfs de meest voorkomende vlekjes ziekte bij kinderen onder de 2 jaar. Met name bij baby’s vanaf 6 maanden tot kinderen van 3 jaar. Het start met een paar dagen flink hoge koorts waarna de rode vlekjes te voorschijn komen.

Zesde ziekte : wat is het?

Het is een van de kinderziektes net als de waterpokken. Het is meestal onschuldig en gaat vanzelf weer over. Het is een besmettelijk herpes virus. Er zit gemiddeld zo’n 10 dagen tussen de besmetting en de eerste symptomen: de hoge koorts. Na de infectie blijft het virus in het lichaam van je kindje aanwezig. Je kindje kan het geen twee keer krijgen.

Zesde ziekte symptomen?

Hoe weet je of je baby de zesde ziekte heeft? Wanneer je kind plotseling een paar dagen flink hoge koorts heeft (rond de 40 graden) en  net op het moment dat je denkt dat het overgaat, verschijnen er licht rode vlekjes. De koorts daalt dan, net zo plotseling als dat het gekomen is. Meestal is dit na zo’n dag of 3 tot 5. De vlekjes starten in het gezicht en romp en later in de nek en op de armen. De vlekjes verschijnen dus pas nadat de koorts is gedaald. Dit is ook direct het verschil met de vijfde ziekte, dan start het juist met de rode vlekjes en eindigt het met de koorts.

De rode vlekjes jeuken niet en verdwijnen vaak weer vanzelf na 1 tot 3 dagen. Je kindje kan last hebben van opgezwollen klieren in de hals en achter de oren. En soms moet je kindje ook overgeven.

Zesde ziekte besmettelijk?

Ja, het is een besmettelijk virus dat zich verspreidt door druppeltjes in de lucht. Bijvoorbeeld met hoesten en praten. Je kindje is besmettelijk vanaf het moment dat de koorts opkomt en totdat  in ieder geval de laatste rode vlekjes verdwenen zijn. Of de ziekte daarna nog besmettelijk blijft en hoe lang is niet bekend.

Zesde ziekte : wat kun je doen?

In principe gaat de zesde ziekte vanzelf weer over. Je kunt wel de tips bij koorts bekijken, zoals genoeg drinken en niet te warm aankleden bij hoge koorts. Ook kun je een kinderparacetamol geven (let op de gebruiksaanwijzing).

Zesde ziekte: wanneer ga je naar de huisarts?

In principe gaat het vanzelf over en hoef je de huisarts niet te bellen. Is kind jonger dan 3 maanden of wordt het steeds zieker? Dan ga je in ieder geval wel naar de huisarts. Ook wanneer je het niet vertrouwd of twijfelt of dit wel de zesde ziekte is, ga je naar je huisarts.

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.