Er zijn geboren moeders onder ons, maar ook bij hen duurt het vaak even voordat ze echt gewend zijn aan het moederschap wanneer het dan echt zo ver is. Je bent bevallen en daar ligt je newborn in je armen. De eerste periode wordt vaak als een rollercoaster aan emoties ervaren, overdonderend. Je bent onzeker, labiel en lichamelijk nog niet jezelf. De hormoonspiegel gaat alle kanten op, je hebt slaapgebrek en je hebt een heel klein, lief en totaal van jou afhankelijke baby. Je bent al snel verliefd op je baby (of het duurt nog even dat kan ook). Je bent het ene moment super gelukkig, om het andere moment te huilen om niets en je afvraagt of alles ooit nog goed komt. Je maakt je vanaf de eerste dag zorgen over de voeding, of het wel warm genoeg is, of je baby nog wel ademt ’s nachts of.. waar eigenlijk niet over? Je vindt het soms gek om de “moeder van” genoemd te worden of hebt het idee een soort “moeder masker” op te zetten. Het moederschap voelt nog niet natuurlijk. Het goede nieuws is, het is heel normaal dat je even aan de nieuwe situatie moet wennen. Dat je nog niet helemaal jezelf bent of je emoties nog niet onder controle hebt, is ook volstrekt normaal.

Hoe lang wennen aan het moederschap?

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 4 maanden en 23 dagen duurt voordat moeders helemaal gewend zijn aan het moederschap. Het is een gemiddelde, het kan bij jou dus 4 dagen duren en bij een ander 5 maanden. Maar het mooie is, er komt een moment waarop jij je handen niet meer omdraait voor het verschonen van een spuitluier, het geven van een voeding in de nacht, je baby in bad doet zonder dat je bang bent dat je baby uit je handen glijdt. Die wandelwagen in een zucht inklapt. Dat je de verschillende huiltjes van je baby herkent. Dat je beseft dat je baby tegen een stootje kan en jij ook! Dat je je niet meer druk maakt over een huilsessie in het openbaar. Dat je het niet meer gek vindt om de “moeder van” genoemd te worden. Dat moment, dat je je minder zorgen maakt en dat je het gevoel hebt dat je het wel regelt. Dat komt dus, ook al kun je je dat in die eerste weken misschien moeilijk voorstellen.

Maar de verwachting

Het gekke is dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat wij vrouwen vinden dat je dit gevoel blijkbaar direct zou moeten hebben of dat het je in ieder geval geen moeite zou moeten kosten. 1 op de 5 vrouwen geeft zelfs aan het moeilijk te vinden om hier openlijk over te praten. Lieve mede moeders (to be), bekijk de situatie even van een afstandje, het is heel normaal dat je hieraan moet wennen. Niets is meer zoals het was. Niet zo gek dat dit even duurt. Dus wees niet te streng voor jezelf, praat erover met anderen en aanvaard hulp. Des te sneller ben je gewend aan het mooie moederschap.