Wel een baby, maar (nog) niet blij?

/, Kraamtijd/Wel een baby, maar (nog) niet blij?

Wel een baby, maar (nog) niet blij?

Eindelijk kun je je baby in je armen sluiten, maar echt blij voel je je niet. Wanneer het niet gemakkelijk ging om je kindje te krijgen, bijvoorbeeld omdat je eerst miskramen hebt gehad of dat er vruchtbaarheidsbehandelingen nodig zijn geweest, vond je het waarschijnlijk logisch dat je niet onbezorgd zwanger meer kunt zijn. Maar nu je kindje er is, had je toch wel verwacht helemaal blij te zijn.

Toch is het niet raar als je je verdrietig of somber voelt. Als er zo’n moeilijke en onzekere periode aan de geboorte van je baby vooraf is gegaan, kun je dat niet zomaar loslaten, en dat hoeft ook niet.
Misschien kun je zelfs nu nog bijna niet geloven dat dát waar je al die tijd zo naar uit hebt gekeken, nu eindelijk is gelukt. En nu je eindelijk je kindje in je armen kunt sluiten, kan dat je juist ook confronteren met alle pijn uit het verleden.

Grote Verandering.

Nu is moeder worden sowieso een Grote Verandering met hoofdletters. Je hele leven draait ineens om je baby. Je baby die voor zijn verzorging helemaal afhankelijk is van jou en je partner. Daarbij vergt een zwangerschap veel van je lichaam, en de bevalling natuurlijk ook! Je bent moe van de bevalling en de gebroken nachten en je kunt je ook heel onzeker voelen.
Dan doen we met zijn allen meestal ook nog alsof het allemaal zo leuk is, maar dat kan in de praktijk behoorlijk tegenvallen. Niets is alleen maar leuk. Natuurlijk, het is heel bijzonder, maar zo romantisch als de bladen en de reclamemakers het ons voorschotelen is het eigenlijk nooit. Het leven is geen sprookjesboek!

Je bent niet de enige!

Vaak helpt het al om te weten dat je niet de enige bent die zich verdrietig of somber voelt. Weet je dat uit onderzoek blijkt dat 10 tot 25 % van de zwangeren en jonge moeders last heeft van depressieve gevoelens. Als je bedenkt dat in Nederland ongeveer 180.000 vrouwen per jaar bevallen, zijn er dus 18.000 tot 45.000 vrouwen per jaar die daarmee te maken krijgen. Veel hè?

En als je je wel heel erg somber voelt?

Ben jij wel heel erg somber, doe dan de depressietest op lkpz.nl om te controleren of je geen postnatale depressie hebt, want dan heb je echt gespecialiseerde hulp nodig.

Maar ook als je géén postnatale depressie hebt en nu uit balans bent, mag je om hulp vragen. Het is niks om je voor te schamen. Juist om hulp kunnen vragen is een teken dat je jezelf serieus neemt. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen, professionals én de mensen om je heen die om je geven.

Lees ook mijn andere artikelen:

Irene Otto

Irene Otto helpt in haar praktijk vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of ervoor hebben moeten kiezen om de zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen. Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.

Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.

2018-11-13T09:50:07+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen