Dat een baby normaal gesproken een hoofd, twee benen en twee armen heeft hoeven we je niet te vertellen. Maar er zijn dingen die je tegen gaat komen, waar je je misschien wel onnodig zorgen om zou gaan maken. Deze zijn normaal, alleen je moet het wel maar net weten!

Er zitten zaadjes in de poep van mijn baby?

Hoe kan dat nou? Hij krijgt alleen maar melk? Zit iemand hem stiekem boterhammen te voeren? Niets is minder waar, de “zaadjes” zijn restjes van niet volledig verteerde melk.

Er komt melk uit de tepel van mijn baby

Bij 80% van de baby’s komt er melk uit de tepel. Ook bij jongens dus. Dat komt door de hormonen van de moeder die nog aanwezig zijn in het lichaam van de baby. Dit wordt “heksenmelk” genoemd.

Mijn baby heeft borsten?

Oh no, er is echt iets mis. Mijn pasgeboren jongetje heeft borsten? Ook dit heeft met de aanwezige hormonen te maken. Dit trekt weer weg.

Mijn baby heeft een vlek op de huid?

Zo’n 80% van de baby’s wordt geboren met een pigmentvlek. Denk hierbij aan een Ooievaarsbeet, een wijnvlek of een aardbeienvlek.

Het haar van mijn baby valt uit

Je baby is geboren met een bos haar en plots begint dit uit te vallen. Dat kan! De meeste baby’s verliezen in de eerste vier maanden al het haar waar ze mee geboren zijn. Het kan zelfs zo zijn je baby een andere kleur haar krijgt.

De ogen van mijn baby zijn blauw?

Blauwe ogen? En niemand in de familie heeft dit? Na zes maanden heeft een baby pas de uiteindelijke kleur van de ogen.

Mijn baby heeft een enorm hoofd!

Je ligt je baby te bewonderen en plots valt het je op dat het hoofd van je baby echt enorm is. Zeker vergeleken met de rest van het lichaam. Het hoofd van je baby is ongeveer een kwart van de totale lichaamslengte. De hersenen wegen zo’n 10% van het totale lichaamsgewicht.

Met open ogen slapen

Je gaat even kijken bij je nieuwe aanwinst. Daar ligt een baby met weggedraaide ogen en een glimlach op het gezicht. Best een akelig gezicht. De oogjes kunnen in een sneltrein tempo heen en weer bewegen. Toch is er niets aan de hand. Je baby kan namelijk met open ogen slapen. Dit wordt de indifferente slaap genoemd en komt veel voor bij baby’s tot 3 maanden.

Lees ook 5 vreemde (maar normale) dingen bij je pasgeboren baby!