Wees voor één dag!

//Wees voor één dag!

Wees voor één dag!

It’s a hard knock life,” wie kan niet meezingen met dit liedje? Gek zijn mijn kinderen op het verhaal van de roodharige krullenkop Annie. Als wees achtergelaten slijt ze haar dagen in het weeshuis van de altijd liederlijk bezopen Miss Hannigan. Iedere dag wordt ze met een fluitje gedwongen om vloeren te schrobben en bedden af te halen.

Weeshuismuseum.

In Culemborg kun je zo’n zeventiende-eeuws weeshuis bezoeken en mogen kinderen ervaren hoe het is om zelf een weeskind te zijn. Mijn kinderen zien zo’n dagje als Annie wel zitten. Mooi moment om ze te laten zien hoe het leven als wees vroeger was. Misschien dat ze na afloop wat dankbaarder zijn voor alles wat ze hebben. Hun iPad, vakanties en misschien wel hun ouders. Dat is dus mooi twee vliegen in een klap! Op naar het Weeshuismuseum in Culemborg!

Niks geen Prioderm. Hoofdluis hoorde er gewoon bij!

Bij aankomst hijsen mijn kinderen zich in ouderwetse weeshuis uniformen en jurkjes waar je met gemak bij een kekke winkel 200 euro voor betaald. Het is werkelijk verschrikkelijk dat hun ouders aan middeleeuwse gruwelziektes zijn gestorven maar daar kregen ze wel über schattige pakjes voor terug. Ze vermaken zich met ouderwetse spellen en verbazen zich om alle manieren waarop kinderen gestraft werden als ze zich niet aan de regels hielden. Lachend loopt mijn zoon bij wijze van straf met een blok aan zijn been door de kelder. Op de tweede verdieping schrijven ze zoals de kinderen dat vroeger leerden en breien aan een lange sjaal. Boven in de slaapzalen krijgen ze jeuk van alle nep beesten in de bedden, en zijn verbaasd dat hoofdluis niet bestreden werd maar er gewoon bij hoorde.

De geheime tuin.

Via de keuken waar de weeskinderen dagelijks van de keukenmeid een verse maaltijd kregen, belandden we in de prachtige tuin die omringt is door de oude stadsmuur uit 1318. We genieten van het eerste voorjaarszonnetje, een heerlijke bak koffie en limonade voor de kinderen. Daarna mogen ze als echte weeskinderen de vaat wassen, zilverpoetsen, lakens ophangen, aardappels schillen, boontjes snijden en strijken. Ze vinden het prachtig. Na afloop mogen ze in de “geheime” tuin naast de kippen net als Annie op ‘It’s a hardknock life’ dansen.

Een lesje dankbaarheid.

Moe en voldaan stappen we de auto in. “Nou die weesjes hadden het helemaal nog niet zo slecht” zeggen mijn kinderen. Daar ging mijn lesje dankbaarheid, ik heb ze maar in de waan gelaten. Ik vond het vooral belangrijk dat ze een leuke dag hebben gehad en de mooie kanten van het weeshuis hebben ervaren. Later zullen ze begrijpen dat het leven van toen in schril contrast stond met onze huidige leefomstandigheden. Ik heb mijn lesje wel geleerd. Het bezoek aan het museum maakt mij dankbaar, voor mijn  iPad, onze vakanties maar bovenal dat ik ben opgegroeid met mijn beide ouders.

Wil je zien hoe het was in het Weeshuismuseum? Kijk dan naar het filmpje op ons Youtube kanaal.

Benieuwd naar andere uitjes?

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-03-15T17:08:51+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen