Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats! Moeders hebben ongelofelijke haast! Zij moeten koken, wassen, vrouw zijn, moeder zijn, sporten, werken en weer doorgaan! En dat niet alleen, was het maar zo’n feest. We hebben nog een heel takenpakketje voor onszelf bedacht. We noemen voor het gemak een paar dingen op:

  • De leuke, geïnteresseerde en attente vriendin
  • De zorgzame, allerliefste en grappigste moeder
  • De leukste, grappigste, mooiste partner
  • De perfecte huisvrouw en kok (de huismanager)
  • De zorgzame en lieve dochter en/ of zus
  • De slimme, grappige, aardige en gedreven collega
  • Etcera

Niets willen missen

In dit lijstje vallen natuurlijk nog een hele hoop taken of eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een goede buur, de perfecte moeder waar andere kindjes willen en mogen spelen en je wilt natuurlijk ook wel gewoon blijven sporten. Je wilt aan alle activiteiten mee blijven doen: op je werk, met je vriendinnen, actief bijdragen op school, je partner, je ouders, verenigingen en bij je sportclubje. Sjaak Afhaak zijn, dat is eigenlijk een No Go. Dus we rennen lekker door en ondertussen vinden we het ook nog heel erg belangrijk wat anderen van ons vinden. We voelen ons bijvoorbeeld schuldig als we een keertje iets afzeggen of schamen ons wanneer de kinderen niet helemaal perfect aan de schoolpoort of BSO worden afgezet. En de kindertraktatie op school is ook tot een soort kunst verheven.

En dan ook nog perfectionisme

Als dit het was, dan was het al een mijl op zeven. Maar steeds vaker combineren we alle taken ook nog met perfectionisme. Een eigenschap die men ook in het bedrijfsleven steeds meer als een valkuil ziet. En een hele diepe kuil. Wat want maken perfectionisten het zichzelf ongelofelijk moeilijk. Alles moet tip top in orde zijn. En die top, die bereik je dus bijna niet, want het moet altijd beter. DAT KAN DUS NIET! Je hebt maar een aantal uur in de dag. Je kunt niet alles doen en zeker niet perfect. Hoeveel perfecte mensen ken je eigenlijk? Die alles altijd voor elkaar hebben? Wat is dat eigenlijk perfect? En “voor elkaar”?

Het is tijd om wakker te worden. Een paar tips:

Blok tijden of dagen in je agenda

Om wat te doen? Niets! Gewoon helemaal niets plannen. “Maar daar heb ik geen tijd voor?” Juist, dat is dus de reden om dit in je agenda te gaan zetten!

Stel prioriteiten

Wat is nu echt belangrijk? Ga ik het hele huis vanachter naar voren laten glimmen of speel ik een spelletje met mijn baby? Precies, dan is het maar een keer iets minder schoon!

Je kunt niet alles zelf

En dat hoeft ook niet. Verdeel taken met je partner en/ of creëer een sociaal vangnet. Familie, vrienden, buren. Wie goed doet, goed ontmoet zeggen ze weleens. Help elkaar. Wat wel belangrijk is, het gebeurt dan misschien niet precies op de manier waarop jij het zou willen. Vraag jezelf heel eerlijk en reëel af of dat een probleem is? Waarschijnlijk niet.

Vind het niet zo erg om een keer iets af te zeggen

Of zeg een keer nee tegen je manager wanneer hij met iets nieuws komt. Lekker makkelijk, hoe dan? Je stelt jezelf enorm hoge eisen. Anderen doen dat niet. Zij vinden het misschien jammer dat je een keer afzegt, want dan missen ze je. Maar ze begrijpen het wel. En daarna verandert er….. niets.

Vind de mening van een ander niet zo belangrijk

We zijn geen kinderen meer. Je bent goed zoals je bent. Vaak ben jij ook de enige, die die hoge verwachtingen heeft. Voel je je een keer rot om iets. Bedenk dan hoe jij het zou vinden als dit bij een vriendin zo zou zijn. Waarschijnlijk ben je dan veel minder streng, heb je er niet eens een mening over of wil je haar juist helpen.

Lees ook:

Moeder zijn: dat is dus soms best benauwend!

Hallo moederschap, welkom schuldgevoel!