De vrouw achter de kassa vraagt of ik soms een feestje heb en ik hoor het gejengel van een kind in de geïrriteerde rij achter mij.

Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat het leuk was om boodschappen te doen. Net moeder van mijn eerste kind en zeeën van tijd. Als onze kleine erwt toe was aan zijn middagslaapje, legde ik hem in zijn bakje en maakte mij op voor een rondje langs de winkels om de hoek. Werkelijk een schattig winkelstraatje vol kleine chocolaterieën, biologische slagers, bakkers met oerbrood, kleine winkeltjes met rechtsdraaiende karnemelk en een slijter met de lekkerste Bourgogne. Als een kind zo blij reed ik van de ene winkel naar de andere en liet mij overhalen om toch nog een onsje meer of flesje extra aan te nemen. Een boodschappenlijstje was totaal overbodig. Aan geld en tijd geen gebrek, dus het maakte ook allemaal niet uit. Ik en onze kleine erwt hadden een frisse neus en manlief een fatsoenlijke maaltijd.

We kregen er een zoon bij en verhuisde van de stad naar een nieuwbouwwijk. Boodschappen doen was nog een soort uitje. Behendig stopte ik kind 1 met een krentenbol in het zitje van het wagentje. Kind 2 stuurde ik op pad voor allerlei onzinnige artikelen en ondertussen werkte ik braaf mijn boodschappenlijstje af. Tegen de tijd dat we bij de kassa stonden rekende ik alles af, stopte het onderin de kinderwagen en beloonde mijn kinderen met wat stuitersnoepjes. Kinderen blij, frisse neus, man fatsoenlijke maaltijd. Geen probleem.

Met 3 kinderen en lekkende borsten is boodschappen doen geen leuk uitje meer.

Na de komst van de derde werd het doen van boodschappen een stuk minder leuk. Met een baby van 6 weken oud in de maxi cosy die vervolgens alle ruimte in de winkelwagen inneemt, een peuter van 1,5 in het zitje en een kleuter van 3, werd het al gauw een soort van onhaalbare onderneming. Peuter roept bij elke Dora/Spiderman/Spongebob verpakking “Ikke hebbe”, baby zet het halverwege op een krijsen waardoor mijn borsten spontaan beginnen te lekken en zoonlief scheert rakelings met zijn winkelwagentje  langs allerhande uitstekende objecten en winkelende oude vrouwtjes. Met het zweet op mijn voorhoofd zet ik met links de bij elkaar geraapte boodschappen op de band en red met rechts de baby omdat zoonlief bijna de gehele wagen omtrekt. Tegen de tijd dat ik wil afrekenen valt zoon 1 als een stervende zwaan op de grond omdat ik de krentenbollen ben vergeten. Ik trek mijn inmiddels doorweekte borstkompres recht, glimlach naar de rij achter mij en verlaat de winkel met een waslijst aan artikelen die niet op mijn boodschappenlijst staan. De maat is vol. Dit doe ik niet meer.

Dit ga ik anders doen.

Dus reis ik een keer per week naar een levensmiddelengigant aan de rand van onze nieuwbouwwijk. Je moet alles zelf pakken uit gescheurde kartonnen dozen, het ruikt er scherp naar kattengrind en overal staan bakken met vleeskleurige onderbroeken maat 50. Maar wat was er veel en wat kostte alles weinig! Aangezien ons gezin inmiddels is gegroeid naar 4 kinderen, heb ik zorgvuldig thuis uitgerekend wat ik nodig heb om een week lang 6 hongerige mondjes te voeden. Na een uur zwoegen heb ik dan eindelijk mijn lijst afgestreept en de kassa bereikt. Mijn winkelwagen tot de nok toe gevuld. Nadat ik alles zorgvuldig in de wagen heb gelegd, mag alles uit de wagen op de lopende band.  Ik heb inmiddels een enorme rij veroorzaakt. De vrouw achter de kassa vraagt of ik soms een feestje heb en ik hoor het gejengel van een kind in de geïrriteerde rij achter mij. Eenmaal alles afgerekend en terug in het karretje duw ik mijn winkelwagen over de drempel van de winkel.  De eerst nog makkelijk over de gladde vloer duwende winkelwagen veranderd in een overhellend slagschip wat onmogelijk recht over de keien te trekken is. Als ik halverwege mijn reis erachter kom dat ik de helft onderweg verloren ben, kan ik wel janken. Uiteindelijk krijg ik een andere moeder zo ver om aan de voorkant van mijn wagen te trekken zodat ik in een rechte lijn naar de auto kan lopen. Op dat moment besloot ik dat dit anders moest. Ik zet nooit meer een voet in de supermarkt.

Ik zet nooit meer een voet in de supermarkt!

In die tijd was online boodschappen nog iets om je voor te schamen. Het was nogal decadent om de Appie voor te laten rijden. Om die reden reed Albert volgens mij ook rond in vrachtwagens zonder logo. Het was iets voor de rijke mensen. Huishoudens waar vader en moeder werkte en de kindertjes dag en nacht op de opvang zaten. Ik behoorde niet bij de doelgroep.

Iedere vrijdag, zit ik handenwrijvend achter mijn pc.

Inmiddels heb ik mijn schaamte overwonnen. Ieder vrijdagavond ga ik handenwrijvend achter mijn pc zitten. Ik heb inmiddels een virtuele boodschappenlijst die ervoor zorgt dat er met een muisklik 15 liter melk, 8 broden, 10 kilo aardappelen, 6 liter vla, 4 kilo bananen en 7 kilo groente in mijn virtuele winkelwagen wordt geplaatst.  Die basis behoefte vul ik dan aan met mijn zorgvuldig opgestelde boodschappenbriefje.  Ik heb inmiddels veel geleerd. De goedkope vla smaakt naar karton en de Basic limonade heeft nog het meest weg nagellak remover. Ik heb inmiddels een neus voor welk merk en welke voordeelverpakking. Ik eindig mijn aankopen altijd met de bonus aanbiedingen. Ik heb namelijk een vriezer met 6 laden en een enorme voorraadkast. Ik ben dan ook altijd de klos in de straat als er weer eens iemand verlegen zit om een zak patat of een teentje knoflook.

Ze staan niet altijd te springen om de bonusaanbiedingen.

De bonus aanbiedingen zorgen soms wel voor scheve gezichten als we voor de tweede keer die week boerenkool eten, of de kinderen wekenlang hun tanden moeten poetsen met naar zeezout smakende tandpasta, maar het mag de pret niet drukken. Dat je met online inkopen geen impuls artikelen koopt is onzin. Digitaal koop je net zo goed die ongezonde troep. Het zit alleen nu niet in het mandje bij de kassa, maar bij je allerlaatste afrekenmoment. Om de extra kosten te compenseren neem ik voornamelijk het huismerk van Albert Hein. En als eenmaal de rekening de spuigaten uitloopt, ruil ik de dure fles wijn om voor een goedkopere bonus fles en besluit gelijk een hele doos te nemen, scheelt toch weer 10%.

Toeterende auto’s voelen toch anders dan misprijzende blikken in de rij van een supermarkt!

Ik druk op de knop verzenden en klaar. Een paar dagen later komt er een appetijtelijke bezorger met een bestelbus bij mij voor rijden. De enorme bus houdt de hele staat op, maar gek genoeg voelen toeterende auto’s toch net even anders dan de misprijzende blikken van de mensen in de rij van de supermarkt. Standaard vraagt de bezorger of het hier een instelling is of kinderdagverblijf. Als hij later naar mijn id. vraagt is het hem vergeven (ik ben 42!) Behendig worden de 6 kratten, vier koeltassen, drie diepvriestassen en een doos wijn op mijn keuken tafel gezet. Enige wat ik nog moet doen, is het in de kastjes zetten.

Ik ben verkocht. Geen gesleep meer met volle tassen en krijsende kinderen Die fles bonus wijn was trouwens vreselijk. Maar goed, een paar glaasjes en je proeft er niks meer van.

Bekijk hier hoe dat er dan uitziet:

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul